Pandangan tajam teleskop Webb terhadap alam semesta akan mengubah astronomi

Imej sains pertama yang dinanti-nantikan oleh balai cerap angkasa utama dunia tidak dijangka sehingga musim panas ini. Tetapi imej ujian terbaru yang ditangkap oleh teleskop semasa fasa pentauliahan terakhirnya memberikan gambaran tentang perkara yang akan datang.

“Ini adalah imej inframerah paling tajam yang pernah diambil oleh teleskop angkasa,” kata Michael McElwain, saintis projek pemerhatian Webb di Pusat Penerbangan Angkasa Goddard NASA di Greenbelt, Maryland, semasa sidang akhbar Isnin.

Webb akan dapat melihat ke dalam atmosfera exoplanet dan perhatikan beberapa galaksi pertama dicipta selepas alam semesta bermula dengan memerhatikannya melalui cahaya inframerah, yang tidak dapat dilihat oleh mata manusia. Imej-imej itu diambil selepas kejayaan penjajaran segmen cermin emas besar teleskop itu. Imej ujian menunjukkan imej yang jelas dan fokus yang mampu ditangkap oleh empat instrumen balai cerap.

Tetapi hasil yang paling menarik datang daripada perbandingan imej yang diambil pada sasaran yang sama oleh Instrumen Inframerah Pertengahan Webb dengan Kamera Susunan Inframerah Spitzer Space Telescope yang kini telah bersara.

Spitzer, pernah menjadi salah satu teleskop angkasa lepas milik program Balai Cerap Besar NASA, ialah pertama untuk menangkap imej alam semesta beresolusi tinggi dalam cahaya inframerah dekat dan pertengahan.

Cermin gergasi dan pengesan sensitif Webb boleh mengambil lebih banyak butiran — dan membolehkan lebih banyak penemuan — daripada yang boleh dilakukan oleh Spitzer.

Para saintis mengkaji dua imej Awan Magellan Besar, galaksi jiran kecil Bima Sakti yang lebih besar, menyatakan bahawa imej Webb mendedahkan butiran gas antara bintang yang belum pernah berlaku sebelum ini.

“Anda boleh menghargai bahawa imej dari Webb akan menjadi lebih baik kerana kami mempunyai 18 segmen, setiap satunya lebih besar daripada segmen tunggal, boleh dikatakan, yang membentuk cermin teleskop Spitzer,” kata Marcia Rieke, penyiasat utama untuk Kamera Inframerah Dekat Webb dan profesor astronomi pemangku di Universiti Arizona, semasa sidang akhbar.

“Tetapi barulah anda benar-benar melihat jenis imej yang disampaikannya barulah anda benar-benar menghayati dan berkata, ‘Wah, fikirkan apa yang akan kami pelajari.’ Spitzer mengajar kami banyak perkara. Ini seperti dunia baharu.”

Berhampiran garisan permulaan

Webb kini dalam fasa terakhir persediaan sebelum bersedia untuk mula menjalankan pemerhatian sains.

“Saya akan memanggil ini sebagai homestretch,” kata McElwain. “Kami telah mempunyai kira-kira 1,000 aktiviti yang dirancang untuk pentauliahan, dan hanya ada kira-kira 200 aktiviti lagi untuk diselesaikan.”

Teleskop angkasa bernilai $10 bilion ini akan mendedahkan rahsia alam semesta

Instrumen Webb sedang menjalani pemeriksaan terakhir dan penentukuran semasa pasukan teleskop di lapangan menilai prestasi setiap satu untuk memastikan mereka bersedia untuk mengumpul data dengan betul.

Setiap instrumen mempunyai kira-kira empat atau lima mod sains setiap satu yang perlu memenuhi kriteria tertentu. Salah satu mod khas Webb termasuk penjejakan sasaran bergerak, yang amat berguna untuk saintis yang ingin mengkaji objek di kawasan berais sistem suria kita semasa mereka mengorbit matahari.

“Apabila fasa ini selesai, kami akan bersedia untuk melepaskan instrumen sains di alam semesta, ” kata McElwain.

Imej pertama

Imej pertama alam semesta Webb, yang dipanggil pemerhatian keluaran awal, atau ERO, dijangka keluar pada pertengahan Julai, kata Klaus Pontoppidan, saintis projek Webb di Institut Sains Teleskop Angkasa di Baltimore, semasa sidang akhbar. Tarikh lebih tepat akan dikongsikan kemudian, katanya.

Panduan pemula untuk melihat bintang (CNN Underscored)

“Imej warna yang menakjubkan” pertama ini akan menunjukkan bahawa Webb beroperasi sepenuhnya dan “permulaan sains selama bertahun-tahun”, kata Pontoppidan.

Sasaran tepat Webb untuk imej pertama ini belum didedahkan kerana pasukan teleskop tidak mahu merosakkan kejutan itu. Dan sasaran tersebut boleh berubah apabila pasukan semakin hampir untuk menangkap imej.

Imej pertama akan menyerupai apa kita sudah biasa melihat dari Teleskop Angkasa Hubble dari segi kualiti estetik, kata Pontoppidan.

“Astronomi tidak akan sama sekali lagi apabila kita melihat apa yang (Webb) boleh lakukan dengan pemerhatian pertama ini,” kata Christopher Evans, saintis projek Webb di Agensi Angkasa Eropah, semasa sidang akhbar itu.

We would love to thank the author of this write-up for this amazing content

Pandangan tajam teleskop Webb terhadap alam semesta akan mengubah astronomi


You can view our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/