Para saintis baru saja menemui gunung gula yang tersembunyi di bawah lautan

Banyak kawasan pantai di seluruh dunia adalah rumah kepada padang rumput hijau yang subur — semuanya berkat rumput laut.

Sebagai satu-satunya tumbuhan berbunga yang tumbuh di persekitaran marin, padang rumput ini adalah ajaib: Satu kilometer persegi rumput laut menyimpan hampir dua kali ganda lebih banyak karbon daripada hutan berasaskan darat, dan ia melakukannya 35 kali lebih cepat. Ini menjadikan rumput laut sebagai salah satu penyerap karbon dioksida global yang paling cekap di Bumi.

Dan ini bukan satu-satunya perkara yang luar biasa tentang mereka, satu kajian baru telah mendedahkan. Tenggelam di bawah ombak, ekosistem rumput laut menyimpan rizab gula yang besar kita tidak pernah tahu wujud sebelum ini, dengan kira-kira 32 bilion tin barangan manis Coca-Cola bersembunyi di dasar laut.

Sememangnya, ini mempunyai implikasi utama untuk mengurangkan perubahan iklim dan penyimpanan karbon.

Manis, rumput laut yang manis

Para saintis dari Institut Max Planck untuk Mikrobiologi Marin di Bremen, Jerman, melaporkan dalam satu kajian diterbitkan dalam jurnal Ekologi Alam Semula Jadi & Evolusi bahawa rumput laut melepaskan sejumlah besar gula ke dalam tanah mereka, yang juga dikenali sebagai rizosfera. Di bawah rumput laut, kepekatan gula secara tidak dijangka sekurang-kurangnya 80 kali lebih tinggi daripada yang diukur sebelum ini dalam persekitaran marin.

“Untuk meletakkan ini dalam perspektif: Kami menganggarkan bahawa di seluruh dunia terdapat antara 0.6 dan 1.3 juta tan gula, terutamanya dalam bentuk sukrosa, dalam rizosfera rumput laut”, jelas Manuel Liebeke, ketua Interaksi Metabolik Kumpulan Penyelidikan di Max Planck Institut Mikrobiologi Marin, dalam kenyataan akhbar. “Itu kira-kira setanding dengan jumlah gula dalam 32 bilion tin kok!”

Ini berlaku kerana rumput laut menghasilkan gula semasa fotosintesis. Kebanyakan gula yang dihasilkan oleh tumbuhan ini digunakan untuk metabolisme dan pertumbuhannya di bawah keadaan cahaya sederhana. Walau bagaimanapun, dalam keadaan cahaya tinggi, seperti pada tengah hari atau semasa musim panas, tumbuhan menghasilkan lebih banyak gula daripada yang boleh disimpan atau digunakan, dan lebihan sukrosa kemudiannya dilepaskan ke dalam rizosfera.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa sukrosa disimpan di dasar laut dan bukannya dimakan oleh berbilion juta mikroorganisma di rizosfera. Lagipun, mikrob suka gula kerana ia mudah dihadam dan penuh tenaga. Penyelidik di sebalik kajian itu juga hairan dengan soalan itu.

“Kami menghabiskan masa yang lama untuk memikirkan perkara ini”, kata pengarang pertama Maggie Sogin. “Apa yang kami sedari ialah rumput laut, seperti kebanyakan tumbuhan lain, melepaskan sebatian fenolik kepada sedimennya.”

Sekiranya anda tidak tahu, wain merah, kopi, dan buah-buahan penuh dengan fenolik, yang merupakan antimikrob dan menghalang metabolisme kebanyakan mikroorganisma. “Dalam eksperimen kami, kami menambah fenolik yang diasingkan daripada rumput laut kepada mikroorganisma dalam rizosfera rumput laut – dan sememangnya, lebih sedikit sukrosa yang digunakan berbanding ketika tiada fenolik hadir.”

Status: Terancam

Kajian itu menyerlahkan kepentingan padang rumput laut: Walaupun ia adalah pusat kuasa penyimpanan karbon yang boleh membantu dengan masalah iklim kita, ia juga beberapa habitat yang paling terancam di bumi.

“Melihat kepada berapa banyak karbon biru – iaitu karbon yang ditangkap oleh lautan dan ekosistem pantai dunia – hilang apabila komuniti rumput laut musnah, kajian kami jelas menunjukkan: Ia bukan sahaja rumput laut itu sendiri tetapi juga sejumlah besar sukrosa di bawah rumput laut hidup yang akan mengakibatkan kehilangan karbon tersimpan,” jelas Liebeke.

“Pengiraan kami menunjukkan bahawa jika sukrosa dalam rizosfera rumput laut didegradasi oleh mikrob, sekurang-kurangnya 1,54 juta tan karbon dioksida akan dibebaskan ke atmosfera di seluruh dunia. Itu kira-kira bersamaan dengan jumlah karbon dioksida yang dikeluarkan oleh 330,000 kereta dalam setahun.”

Tidak diusik, rumput laut boleh menyimpan karbon selama beribu tahun, manakala hutan hujan berbuat demikian selama beberapa dekad. Walau bagaimanapun, apabila industri teknologi berlumba-lumba untuk memanfaatkan perubahan iklim dan penyelesaian jurutera untuk menyedut karbon dari atmosfera, rumput laut semakin hilang pada kadar yang membimbangkan, dengan kerugian tahunan sehingga tujuh peratus di kawasan tertentu. Malangnya, sebanyak satu pertiga daripada rumput laut dunia mungkin sudah hilang.

“Kami tidak tahu banyak tentang rumput laut seperti yang kami tahu tentang habitat berasaskan darat”, kata Sogin. “Kajian kami menyumbang kepada pemahaman kami tentang salah satu habitat pantai yang paling kritikal di planet kita, dan menyerlahkan betapa pentingnya untuk memelihara ekosistem karbon biru ini.”

We would like to say thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Para saintis baru saja menemui gunung gula yang tersembunyi di bawah lautan


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/