Para saintis membuat kejayaan dalam memahami reseptor serotonin

Sel Molekul (2022). DOI: 10.1016/j.molcel.2022.05.031″ width=”800″ height=”530″/>

Abstrak grafik. Kredit: Sel Molekul (2022). DOI: 10.1016/j.molcel.2022.05.031

Serotonin (5-HT) adalah salah satu neurotransmitter utama dalam sistem saraf pusat manusia dan sistem saraf periferi. Ia membantu mengawal selera makan, ingatan, kognisi dan mood melalui reseptor serotonin (5-HTR).

Sekumpulan saintis antarabangsa baru-baru ini membuat satu kejayaan dalam memahami struktur dan fungsi reseptor serotonin. Ini adalah kali pertama penyelidik melaporkan struktur 5-HT45-HT6dan 5-HT7 reseptor, dan menyelesaikan struktur semua 12 subjenis reseptor 5-HT.

Kajian itu diterbitkan dalam talian di Sel Molekul pada 16 Jun.

Penyelidik yang diketuai oleh H. Eric Xu dari Institut Materia Medica Shanghai (SIMM) Akademi Sains China, dengan kerjasama penyelidik dari Universiti Zhejiang dan Universiti Copenhagen, secara sistematik mendedahkan asas struktur untuk pengiktirafan subtipe reseptor serotonin oleh ligan molekul kecil 5-HT dan 5-CT. Mereka juga menjelaskan mekanisme molekul untuk gandingan terpilih Gs dan Gi protein oleh reseptor serotonin.

Keluarga reseptor serotonin adalah salah satu subfamili yang paling kompleks dalam superfamili reseptor G-protein-coupled (GPCR) dan mengandungi 12 subtipe. Subjenis reseptor yang berbeza memainkan peranan fisiologi yang berbeza dalam tubuh manusia dan digabungkan dengan pelbagai jenis protein G. Antaranya, 5-HT45-HT6dan 5-HT7 reseptor terutamanya digabungkan ke hiliran Gs protein, dan 5-HT1 dan 5-HT5 reseptor terutamanya digabungkan ke hiliran Gi protein.

Melalui perbandingan struktur ketiga-tiga Gs-mengandingkan reseptor serotonin kepada Gi/o-gandingkan reseptor serotonin, dan kepada 19 Gs– dan Gi/o-mengandingkan struktur reseptor kelas A, pasukan itu menemui mekanisme selektiviti protein G seluruh kelas yang menggunakan suis TM5 dan TM6.

“Penemuan ini memajukan pemahaman asas tentang bagaimana reseptor serotonin, subfamili terbesar kelas A GPCR yang diaktifkan oleh ligan endogen yang sama, mencipta kepelbagaian luas tindak balas selular mereka,” kata Xu, pengarang kajian yang sepadan.

Tambahan pula, pandangan struktur ke dalam pengecaman ligan ini menyediakan asas untuk reka bentuk ubat berasaskan struktur rasional yang menyasarkan 5-HT45-HT6dan 5-HT7 reseptor. Cerapan ini juga membantu menjelaskan cara untuk mencapai selektiviti ligan dalam sistem serotonergik yang kompleks.

Pencapaian itu bukan sahaja mendedahkan mekanisme molekul gandingan terpilih G-protein oleh GPCR kelas A tetapi juga mengisi jurang terakhir dalam analisis struktur daripada reseptor keluarga 5-HT, menurut penyelidik.

Kajian sistematik reseptor serotonin ini telah memperkayakan pemahaman kita tentang struktur dan fungsi sistem serotonin. Sejak kemurungan, skizofrenia, dan migrain mungkin dikaitkan dengan serotoninpenyelidikan ini juga boleh menyumbang kepada rawatan untuk keadaan ini.


Penyelidik mendedahkan bagaimana lipid dan molekul air mengawal reseptor 5-HT


Maklumat lanjut:
Sijie Huang et al, GPCR mengemudi selektiviti Gi dan Gs melalui suis TM5-TM6 seperti yang didedahkan oleh struktur reseptor serotonin, Sel Molekul (2022). DOI: 10.1016/j.molcel.2022.05.031

Disediakan oleh
Akademi Sains Cina


Petikan: Para saintis membuat kejayaan dalam memahami reseptor serotonin (2022, 17 Jun) diperoleh 18 Jun 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would love to thank the author of this write-up for this outstanding web content

Para saintis membuat kejayaan dalam memahami reseptor serotonin


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/