Para saintis menemui ‘tumbuhan terbesar di Bumi’ di luar pantai Australia Barat

Kira-kira 4,500 tahun yang lalu, sebiji benih tunggal – bertelur daripada dua spesies rumput laut yang berbeza – mendapati dirinya terletak di tempat yang sesuai di suatu tempat yang kini dikenali sebagai Shark Bay, tidak jauh dari pantai barat Australia.

Dibiar sendiri dan secara relatifnya tidak diganggu oleh tangan manusia, saintis telah menemui bahawa benih telah berkembang menjadi tumbuhan yang kini dipercayai sebagai tumbuhan terbesar di mana-mana sahaja di Bumi, meliputi kira-kira 200 km persegi (77 batu persegi, atau kira-kira 20,000 padang ragbi, atau lebih tiga kali ganda saiz pulau Manhattan).

Spesies – a Posidonia australisjuga dikenali sebagai rumpai bebola serat atau rumpai reben – biasanya ditemui di sepanjang pantai selatan Australia.

Tetapi apabila saintis mula mencari perbezaan genetik dalam rumpai reben di seberang teluk, mereka menemui teka-teki. Sampel yang diambil dari tapak yang berjarak 180km mencadangkan tidak terdapat beberapa spesimen Posidonia australis, tetapi satu tumbuhan.

“Kami fikir ‘apa yang berlaku di sini?'” kata Dr Martin Breed, pakar ekologi di Flinders University. “Kami benar-benar buntu.”

Penyelidik pelajar Jane Edgeloe, dari Universiti Australia Barat (UWA), berkata kira-kira 18,000 penanda genetik telah diperiksa ketika mereka mencari variasi dalam spesies yang mungkin membantu mereka memilih spesimen untuk digunakan dalam projek pemulihan.

Tetapi apa yang mereka temui sebaliknya ialah tumbuhan yang sama telah merebak menggunakan rizom dengan cara yang sama seperti rumput boleh merebak dari tepinya dengan menghantar pelari.

“Ladang rumput rumpai reben yang sedia ada seluas 200 km persegi kelihatan telah berkembang daripada satu anak benih yang menjajah,” katanya.

Satu tumbuhan itu kini merebak seperti padang rumput, menyediakan habitat untuk pelbagai spesies marin termasuk penyu, ikan lumba-lumba, dugong, ketam dan ikan.

Daftar untuk menerima berita popular daripada Guardian Australia setiap pagi

Rimpang rumpai reben boleh membesar sehingga 35cm setahun dan, menggunakan kadar itu, pengarang penyelidikan itu – diterbitkan dalam Prosiding Persatuan Diraja B – menganggarkan kilang itu memerlukan sekurang-kurangnya 4,500 tahun untuk merebak sejauh mana ianya.

Dr Elizabeth Sinclair, pengarang bersama penyelidikan di UWA, berkata mereka tidak memberikan nama samaran kepada tumbuhan itu, dan sampel asal – yang diambil dari padang rumput laut – pada asalnya mempunyai 116 label berbeza dengan koordinat GPS apabila ia disimpan di dalam. beku sedia untuk pensampelan genetik.

Tumbuhan itu telah membentuk padang rumput yang besar dan padat yang di beberapa kawasan terbentang sejauh mata memandang ke semua arah. Reben tumbuhan hanya 10cm panjang di beberapa tempat, tetapi sehingga satu meter di tempat lain.

Penyebaran tumbuhan boleh dilihat dalam pemandangan udara Shark Bay ini. Gambar: Angela Rossen

Keadaan di Shark Bay sendiri mencabar. Tumbuhan itu telah menemui cara untuk terus hidup di kawasan di mana kemasinan adalah dua kali ganda daripada di tempat lain di teluk, dan boleh hidup subur dalam suhu air sedingin 15C dan sepanas 30C.

Kemandirian tumbuhan rumput laut itu nampaknya dikaitkan, kata Sinclair, dengan cara ia berpegang pada semua kromosom daripada dua ibu bapanya, memberikannya kepelbagaian genetik terbina.

“Daripada dapat separuh [of] gennya daripada ibu dan separuh daripada ayah, semuanya disimpan,” katanya.

Sinclair dan rakan sekerja masih mengusahakan rahsia spesimen gergasi itu, tetapi dia berkata ia kelihatan “sebahagian besarnya steril” dan oleh itu perlu bergantung pada keupayaannya sendiri untuk membesar, dan bukannya menyebarkan benih.

Breed berkata fakta tumbuhan itu “tidak melakukan hubungan seks” tetapi telah bertahan sekian lama adalah teka-teki.

“Tumbuhan yang tidak melakukan hubungan seks cenderung juga telah mengurangkan kepelbagaian genetik, yang biasanya mereka perlukan apabila berhadapan dengan perubahan alam sekitar,” katanya.

Breed berkata mereka telah mengesan beberapa mutasi yang sangat halus dalam genetik tumbuhan di seluruh tempat ia membesar yang mungkin juga menjelaskan jangka hayatnya yang melampau.

Saiz rumpai reben Shark Bay adalah kira-kira 20,000 hektar (49,000 ekar) – menjadikannya lebih besar daripada dirian pokok Aspen yang bergegar di Utah, sering disebut sebagai tumbuhan terbesar di duniaseluas 43 hektar.

Profesor bersekutu Kathryn McMahon, dari Universiti Edith Cowan, tidak terlibat dalam penyelidikan Shark Bay tetapi pakar dalam rumput laut. Dia berkata kaedah yang digunakan oleh penyelidik memberikan keyakinannya bahawa mereka telah mengenal pasti satu spesimen tunggal, yang menurutnya “luar biasa”.

Kajian genetik spesies rumput laut lain telah menganggarkan tumbuhan boleh hidup antara 2,000 dan 100,000 tahun, jadi McMahon berkata anggaran bahawa spesimen Shark Bay berumur 4,500 tahun sesuai dengan julat itu.

“Mereka mempunyai corak pertumbuhan serba boleh yang menyumbang kepada jangka hayat yang panjang ini,” katanya. “Mereka boleh tumbuh ke arah tompok yang kaya dengan nutrien untuk mengakses nutrien yang mereka perlukan, atau ke celah di padang rumput di mana terdapat ruang untuk mereka tumbuh atau jauh dari lokasi yang tertekan.

“Semua ciri ini bermakna jika ia berada di tempat yang betul ia boleh bertahan dalam jangka masa yang lama.”

We want to thank the author of this article for this amazing material

Para saintis menemui ‘tumbuhan terbesar di Bumi’ di luar pantai Australia Barat


You can find our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/