Para saintis Pertimbangkan Punca Radio Letupan Pantas di Angkasa

Pada tahun 2007, saintis di West Virginia University mula-mula mengenal pasti letupan gelombang radio yang luar biasa dari angkasa. Sejak itu, letusan radio pantas ini, atau FRB, telah menjadi misteri ahli astronomi.

Mereka hanya tahu bahawa FRB adalah nadi gelombang radio dan bahawa FRB berasal dari tempat dalam galaksi kita, Bima Sakti dan galaksi lain.

Namun baru-baru ini, penyelidik mengenal pasti FRB yang pertama kali ditemui pada 2019 dengan teleskop radio hidangan tunggal terbesar di dunia, yang dipanggil FAST. Ia terletak di Wilayah Guizhou di China. FRB dikaji lebih lanjut menggunakan teleskop VLA di negeri New Mexico di AS FRB berada dalam galaksi yang sangat kecil, iaitu hampir 3 bilion tahun cahaya dari Bumi. Tahun cahaya ialah jarak yang ditempuh cahaya dalam satu tahun.

Para saintis percaya bahawa objek ekstrem boleh melepaskan letupan radio yang pantas ini. Objek ini boleh termasuk jenis bintang yang luar biasa seperti bintang neutron. Bintang neutron ialah pusat bintang besar pada penghujung kitaran hayatnya yang meletup sebagai a supernova. Satu lagi ialah magnetar, iaitu bintang neutron dengan sangat kuat medan magnet. Dan satu lagi kemungkinan penyebab FRB ialah a lubang hitam makan bintang berhampiran.

Gambar edaran ini diambil pada 24 Ogos 2016 dan dikeluarkan pada 13 Disember 2020, oleh Balai Cerap Astronomi Kebangsaan Akademi Sains China (NAOC) menunjukkan Teleskop Radio Sfera Apertur (FAST) 500 meter di wilayah Guizhou, China.

Casey Law ialah seorang ahli astronomi di Institut Teknologi California. Beliau adalah penulis bersama kajian terbaru 2019 FRB yang diterbitkan dalam alam semula jadi. Beliau berkata FRB ialah pancaran pantas tenaga radio yang menghidupkan dan mematikan hanya untuk satu milisaat. Mereka boleh diperhatikan di seluruh alam semesta. Sesetengah objek menghasilkan ribut FRB berulang, dan beberapa hanya pecah sekali.

FRB 2019 berulang. Isyarat radio yang lebih lemah diteruskan antara letupan, jadi ia kelihatan sentiasa “dihidupkan”. Paling diketahui FRB, hampir 500 daripadanya, tidak berulang.

Ahli astronomi berpendapat bahawa FRB yang diterangkan dalam alam semula jadi belajar hanya di awal hayatnya. Ia masih dikelilingi oleh bahan tebal daripada letupan supernova yang mencipta bintang neutron. Para saintis mengesyaki bahawa letusan berulang datang dari FRB yang lebih muda.

Di Li ialah ketua saintis teleskop FAST dan dengan Akademi Sains China di Beijing. Beliau menulis bersama alam semula jadi belajar. Dia berkata, “Kami masih memanggil radio cepat pecah a kosmik misteri dan memang wajar demikian.”

Imej daripada animasi video yang disediakan oleh NASA pada November 2020 ini menggambarkan letupan sinar-X yang kuat yang meletus daripada magnetar – versi supermagnet bagi sisa bintang yang dikenali sebagai bintang neutron. (Chris Smith (USRA)/NASA/Pusat Penerbangan Angkasa Lepas Goddard melalui AP)

Imej daripada animasi video yang disediakan oleh NASA pada November 2020 ini menggambarkan letupan sinar-X yang kuat yang meletus daripada magnetar – versi supermagnet bagi sisa bintang yang dikenali sebagai bintang neutron. (Chris Smith (USRA)/NASA/Pusat Penerbangan Angkasa Lepas Goddard melalui AP)

Walaupun FRB masih belum difahami sepenuhnya, FRB berulang baharu boleh membantu saintis menemui punca letupan radio. Bertahun-tahun yang lalu, saintis menghadapi misteri yang sama dengan letupan sinar gamma. Peristiwa ini kini dipercayai berpunca daripada kematian bintang yang sangat besar, atau daripada bintang neutron atau magnetar yang bergabung membentuk lohong hitam.

Tetapi penyelidik mempunyai banyak lagi untuk belajar tentang FRB.

“Kami semakin mengetahui tentang fenomenadi mana sumber hidup, kekerapan ia pecah…Namun, kami masih mengejar ukuran emas yang akan memberi kami muktamad jawapan kepada apa yang menyebabkan mereka,” kata Law.

Saya Faith Pirlo.

Will Dunham menulis artikel ini untuk Reuters. Faith Pirlo menyesuaikannya untuk Belajar Bahasa Inggeris.

Kuiz – Saintis Pertimbangkan Punca Radio Pantas Letupan di Angkasa

Kuiz - Saintis Pertimbangkan Punca Radio Pantas Letupan di Angkasa

Mulakan Kuiz untuk mengetahui

________________________________________________________________

Perkataan dalam Kisah Ini

ahli astronomi –n. seorang saintis yang mengkaji bintang, planet dan objek di angkasa lepas

nadi – n. peningkatan singkat dalam jumlah elektrik, cahaya atau bunyi

tahun cahaya – n. jarak perjalanan cahaya dalam setahun, kira-kira 9.5 trilion kilometer

supernova – n. bintang yang telah meletup, meningkatkan kecerahannya dengan kuat untuk satu tempoh masa

lubang hitamn. kawasan yang sangat padat di angkasa lepas di mana tarikan graviti sangat kuat sehingga tiada apa-apa, walaupun cahaya, boleh melarikan diri

kosmik adj. daripada atau berkaitan dengan alam semesta atau angkasa lepas

fenomena – n. sesuatu peristiwa atau kejadian menarik yang boleh diperhatikan dan dikaji dan tidak mudah untuk dijelaskan atau difahami

muktamad – adj. jelas, pasti dan tidak mungkin berubah

Apakah pendapat anda tentang letupan radio yang pantas? Kami ingin mendengar daripada anda. Tulis kepada kami di Bahagian Komen.

We would like to thank the author of this article for this outstanding material

Para saintis Pertimbangkan Punca Radio Letupan Pantas di Angkasa


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/