Para Saintis Stanford Mendapati Bahawa Menambah Makanan Laut Tertentu pada Diet Anda Boleh Membalikkan Tanda-Tanda Penuaan

Penyelidik mendapati bahawa menambah diet dengan organisma laut Ascidiacea, juga dikenali sebagai sea squirts, membalikkan beberapa tanda utama penuaan dalam model haiwan.

Menambah diet anda dengan organisma laut Ascidiacea, juga dikenali sebagai pancutan laut, membalikkan beberapa tanda utama penuaan, menurut satu kajian baru menggunakan model haiwan.

Walaupun Fountain of Youth, mata air mitos yang mengembalikan keremajaan kepada sesiapa yang mandi di dalamnya atau meminum airnya, jelas fantasi, para saintis bekerja keras mencari cara untuk memerangi penuaan. Beberapa saintis ini baru sahaja mendapat kejayaan: mereka mendapati bahawa menambah diet dengan memancut laut, membalikkan beberapa tanda utama penuaan. Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan kesan pada manusia, kerana kajian itu dijalankan menggunakan tikus, penemuannya sangat menjanjikan.

Jika anda pernah melihat ke cermin dan melihat rambut beruban dan kedutan, atau jika anda terlupa nama kawan rapat, anda mungkin inginkan ubat yang mungkin menghentikan atau membalikkan kesan penuaan.

Menurut satu kajian baru, ini mungkin bukan idea yang bodoh. Penyelidik dari Universiti Xi’an Jiaotong-Liverpool, Universiti StanfordUniversiti Shanghai Jiao tong, dan Universiti Akademi Sains Cina mendapati bahawa menambah diet dengan organisma laut Ascidiacea, juga dikenali sebagai pancutan laut, membalikkan beberapa tanda utama penuaan dalam model haiwan.

Pancutan Laut Anti Penuaan

Pancutan laut boleh dimakan mentah dan terdapat dalam masakan dari Korea (di mana ia dikenali sebagai meongge, atau 멍게) dan Jepun (hoya, atau ホヤ). Kredit: Jpatokal

Pancutan laut boleh dimakan mentah dan boleh didapati dalam resipi dari Korea (di mana ia dikenali sebagai meongge, atau 멍게) dan Jepun (hoya, atau ホヤ). Haiwan akuatik ini mengandungi plasmalogens, yang penting untuk proses tubuh manusia. Plasmalogen secara semula jadi ditemui di seluruh badan kita, terutamanya dalam jantung, otak, dan sel imun, tetapi kuantiti dalam badan kita berkurangan apabila kita semakin tua. Kehilangan ini juga merupakan ciri pelbagai penyakit neurodegeneratif, termasuk Alzheimer dan Parkinson.

Para penyelidik menilai kesan penambahan plasmalogens kepada makanan tikus tua untuk melihat sama ada peningkatan tahap plasmalogen boleh menghalang kesan penuaan. Mereka mendapati bahawa makanan tambahan itu mempunyai kesan yang besar terhadap kebolehan pembelajaran tikus dan gejala fizikal.

Profesor Lei Fu, pengarang kajian yang sepadan, berkata: “Penyelidikan kami menunjukkan bahawa plasmalogens mungkin bukan sahaja menghentikan penurunan kognitif, tetapi mungkin membalikkan gangguan kognitif dalam otak yang semakin tua. Selain itu, tikus tua yang diberi plasmalogens menumbuhkan rambut hitam baharu yang lebih tebal dan berkilat daripada tikus tua yang tidak diberi makanan tambahan itu.”

Kajian ini adalah yang pertama menunjukkan, secara terperinci, bagaimana plasmalogens mempengaruhi otak yang semakin tua.

Pancutan Laut

Organisma laut Ascidiacea, juga dipanggil pancutan laut, mengandungi bahan yang dipanggil plasmalogens, yang penting untuk proses badan kita. Kredit: Prilfish

Membuat perhubungan baharu

Kesan suplemen plasmalogen terhadap pembelajaran dan ingatan dinilai oleh tikus melatih untuk menavigasi labirin air Morris, yang terdiri daripada kolam air dengan platform yang bertindak sebagai tempat berehat. Tikus biasanya tidak suka berenang, jadi selepas lima hari latihan, mereka ingat di mana platform itu dan berenang terus ke sana sebaik sahaja mereka memasuki kolam. Tikus yang lebih tua, sebaliknya, mengambil masa yang lebih lama untuk mencari platform berikutan jumlah latihan yang sama.

Anehnya, apabila diberi makan dengan plasmalogens, tikus tua berprestasi lebih seperti tikus muda, mencari platform lebih cepat daripada kumpulan kawalan tikus tua yang belum diberi suplemen.

Untuk mencari sebab peningkatan yang ditunjukkan oleh tikus yang diberi makan plasmalogen, para penyelidik melihat dengan lebih dekat perubahan yang berlaku di dalam otak. Mereka mendapati bahawa tikus yang diberi makanan tambahan plasmalogen mempunyai bilangan dan kualiti sinaps yang lebih tinggi – hubungan antara neuron – berbanding tikus tua yang tidak diberi suplemen itu.

Pancutan Laut Meningkatkan Pembelajaran dan Ingatan pada Tikus

Tikus tua menunjukkan pembelajaran dan ingatan yang lebih baik apabila diberi makanan tambahan plasmalogen daripada Ascidiacea – juga dikenali sebagai sea squirts. Dalam kajian ini, tikus dilatih untuk mencari pelantar tersembunyi dalam kolam air (Maze air Morris), dan imej menunjukkan laluan yang mereka ambil untuk sampai ke platform. Selepas lima hari latihan, tikus muda dapat mengingati lokasi platform, manakala tikus tua mengambil masa yang lebih lama dan berenang lebih jauh untuk sampai ke platform kerana mereka terlupa lokasinya. Walau bagaimanapun, apabila diberi makanan tambahan plasmalogen, tikus yang berumur mengambil laluan yang lebih pendek dan lebih cepat ke platform berbanding tikus yang tidak diberi suplemen – mencadangkan fungsi kognitif yang lebih baik. Kredit: Lei Fu

Sinaps adalah bahagian asas rangkaian saraf kami dan, oleh itu, penting untuk pembelajaran dan ingatan. Sinaps kita cenderung sangat plastik semasa kanak-kanak, tetapi bilangannya berkurangan dan merosot dengan usia dan penyakit neurogeneratif, mengakibatkan gangguan kognitif.

Sehubungan itu, dalam kajian ini, tikus tua yang diberi makanan tambahan plasmalogen menunjukkan potensi yang lebih besar untuk mempelajari kemahiran baharu dan mencipta rangkaian saraf baharu berbanding tikus tua yang dietnya tidak ditambah. Ini menunjukkan bahawa plasmalogens pemakanan boleh menghentikan kemerosotan berkaitan usia sinaps.

Satu lagi ciri semakin tua, dan dianggap sebagai faktor penting dalam kemerosotan saraf, ialah keradangan di dalam otak. Keradangan yang terlalu banyak boleh memberi kesan negatif pada keupayaan kognitif, kerana sistem imun otak menjadi terlalu aktif dan menyala sendiri, menyerang neuron dan menghalang sinaps daripada berfungsi dengan betul.

Dalam kajian ini, keradangan pada tikus tua telah banyak berkurangan pada mereka yang diberi suplemen plasmalogen berbanding dengan mereka yang menjalani diet biasa, memberikan sedikit gambaran tentang mengapa mereka melakukan lebih baik dalam tugasan pembelajaran dan ingatan.

Ascidiae Seescheiden

Terdapat banyak jenis pancutan laut (Ascidiae). Ada yang ditunjukkan dalam Kunstformen der Natur karya Ernst Haeckel (1904). Kredit: Ernst Haeckel

Laluan tindakan yang mungkin

Walaupun masih tidak jelas bagaimana suplemen plasmalogen diet seolah-olah menyebabkan perubahan ketara dalam pembelajaran dan ingatan, Profesor Fu membuat spekulasi mengenai kemungkinan laluan tindakan.

“Kami mendapati bahawa plasmalogens meningkatkan bilangan molekul dengan ketara yang membantu pertumbuhan dan perkembangan neuron dan sinaps dalam otak. Ini menunjukkan bahawa plasmalogens boleh menggalakkan pertumbuhan semula saraf.

“Terdapat juga bukti yang semakin meningkat bahawa plasmalogens secara langsung mempengaruhi sifat struktur sinaps. Plasmalogens boleh meningkatkan kecairan dan fleksibiliti membran sinaptik, menjejaskan penghantaran impuls antara neuron.

Selain itu, Profesor Fu menjelaskan bahawa plasmalogens juga mungkin mempunyai kesan tidak langsung pada otak kita.

“Sesetengah kajian telah menunjukkan bahawa plasmalogens pemakanan mempengaruhi mikroorganisma dalam usus. Telah dilaporkan secara meluas bahawa hubungan antara organisma dalam usus kita dan otak kita mempengaruhi neurodegeneration. Mungkin kesan plasmalogen pada sambungan ini yang menyebabkan peningkatan dalam pembelajaran dan ingatan dilihat dalam kajian ini.

Profesor Fu sangat yakin dengan hasil kajian ini sehinggakan dia mengambil suplemen plasmalogen setiap hari.

“Buat pertama kalinya, kami menunjukkan bahawa suplemen plasmalogen mungkin merupakan strategi intervensi yang berpotensi untuk menghentikan degenerasi neuro dan menggalakkan pertumbuhan semula saraf.

“Pengambilan plasmalogens oral boleh menjadi strategi terapeutik yang boleh dilaksanakan untuk meningkatkan fungsi kognitif pada orang yang lebih tua.”

Jadi, boleh jadi pil untuk memastikan anda awet muda mungkin bukan cadangan yang tidak realistik – selagi ia mengandungi pancutan laut.

Rujukan: “Plasmalogens Menghapuskan Kecacatan Sinaptik Berkaitan Penuaan dan Neuroinflammation-Mediated Microglia dalam Tikus” oleh Jinxin Gu, Lixue Chen, Ran Sun, Jie-Li Wang, Juntao Wang, Yingjun Lin, Shuwen Lei, Yang Zhang, Dan Lv, Faqin Jiang , Yuru Deng, James P. Collman dan Lei Fu, 23 Februari 2022, Sempadan dalam Biosains Molekul.
DOI: 10.3389/fmolb.2022.815320

We would love to thank the author of this short article for this awesome content

Para Saintis Stanford Mendapati Bahawa Menambah Makanan Laut Tertentu pada Diet Anda Boleh Membalikkan Tanda-Tanda Penuaan


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/