Para saintis Telah Memikirkan Mengapa Bersalin Menjadi Sangat Kompleks dan Berbahaya

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggarkan bahawa hampir 300,000 orang mati setiap tahun disebabkan sebab berkaitan kehamilan.

Satu kajian mendapati bahawa kelahiran manusia yang kompleks dan kebolehan kognitif adalah hasil daripada berjalan tegak.

Melahirkan pada manusia adalah lebih kompleks dan menyakitkan daripada beruk besar. Telah lama dipercayai bahawa ini adalah hasil daripada otak manusia yang lebih besar dan dimensi sempit pelvis ibu. Penyelidik di Universiti Zurich kini telah menggunakan simulasi 3D untuk menunjukkan bahawa bersalin juga merupakan proses yang sangat kompleks dalam spesies hominin awal yang melahirkan bayi baru lahir yang agak kecil – dengan implikasi penting untuk perkembangan kognitif mereka.

Komplikasi adalah perkara biasa bagi wanita semasa dan selepas kehamilan dan bersalin. Majoriti isu ini timbul semasa kehamilan dan sama ada boleh dielakkan atau diubati. Walau bagaimanapun, bersalin masih berbahaya. The Pertubuhan Kesihatan Dunia menganggarkan 830 orang mati setiap hari disebabkan oleh sebab yang berkaitan dengan kelahiran dan kehamilan. Tambahan pula, bagi setiap wanita yang meninggal dunia akibat bersalin, 20-30 lagi mengalami kecederaan, jangkitan, atau hilang upaya.

Empat komplikasi utama bertanggungjawab untuk 75% kematian ibu: pendarahan teruk (biasanya selepas kelahiran), jangkitan, tekanan darah tinggi semasa hamil dan komplikasi daripada bersalin. Isu biasa lain termasuk pengguguran yang tidak selamat dan keadaan kronik seperti penyakit jantung dan diabetes.

Semua ini menunjukkan betapa bersalin manusia jauh lebih sukar dan menyakitkan berbanding beruk besar. Ini telah lama dipercayai disebabkan oleh otak manusia yang lebih besar dan dimensi pelvis ibu yang terhad. Penyelidik di Universiti Zurich kini telah menunjukkan, menggunakan simulasi 3D, bahawa kelahiran juga merupakan prosedur yang sangat rumit dalam spesies hominin awal yang melahirkan bayi baru lahir yang agak kecil – dengan akibat yang ketara untuk perkembangan kognitif mereka.

Fetus biasanya melayari saluran kelahiran yang sempit dan berbelit-belit dengan membongkok dan memusingkan kepalanya pada fasa yang berbeza semasa penghantaran manusia. Prosedur rumit ini mempunyai risiko komplikasi kelahiran yang ketara, yang mungkin terdiri daripada bersalin lanjutan kepada kelahiran mati atau kematian ibu. Isu-isu ini telah lama dianggap sebagai hasil daripada konflik antara manusia yang menyesuaikan diri dengan berjalan tegak dan otak kita yang lebih besar.

Dilema antara berjalan tegak dan otak yang lebih besar

Bipedalisme berkembang sekitar tujuh juta tahun yang lalu dan secara dramatik membentuk semula pelvis hominin menjadi saluran kelahiran sebenar. Otak yang lebih besar, bagaimanapun, tidak mula berkembang sehingga dua juta tahun yang lalu, apabila spesies terawal genus Homo muncul. Penyelesaian evolusi kepada dilema yang ditimbulkan oleh dua kuasa evolusi yang bercanggah ini adalah untuk melahirkan bayi baru lahir yang tidak matang dan tidak berdaya secara neurologi dengan otak yang agak kecil – keadaan yang dikenali sebagai altriciality sekunder.

Kumpulan penyelidikan yang diketuai oleh Martin Häusler dari Institut Perubatan Evolusi di Universiti Zurich (UZH) dan pasukan yang diketuai oleh Pierre Frémondière dari Universiti Aix-Marseille kini telah mendapati bahawa australopithecines, yang hidup kira-kira empat hingga dua juta tahun lalu, mempunyai corak kelahiran yang kompleks berbanding beruk besar. “Oleh kerana australopithecines seperti Lucy mempunyai saiz otak yang agak kecil tetapi telah memaparkan penyesuaian morfologi kepada bipedalisme, ia sesuai untuk menyiasat kesan kedua-dua daya evolusi yang bercanggah ini,” kata Häusler.

Simulasi Kelahiran Lucy

Simulasi kelahiran Lucy (Australopithecus afarensis) dengan tiga saiz kepala janin yang berbeza. Hanya saiz otak maksimum 30 peratus daripada saiz dewasa (kanan) sesuai melalui saluran kelahiran. Kredit: Martin Häusler, UZH

Nisbah biasa saiz kepala janin dan dewasa

Para penyelidik menggunakan simulasi komputer tiga dimensi untuk membangunkan penemuan mereka. Memandangkan tiada fosil australopithecin yang baru lahir diketahui wujud, mereka mensimulasikan proses kelahiran menggunakan saiz kepala janin yang berbeza untuk mengambil kira julat anggaran yang mungkin. Setiap spesies mempunyai nisbah tipikal antara saiz otak bayi baru lahir dan dewasa. Berdasarkan nisbah primata bukan manusia dan saiz otak purata Australopithecus dewasa, para penyelidik mengira purata saiz otak neonatal sebanyak 180 g. Ini sepadan dengan saiz 110 g pada manusia.

Untuk simulasi 3D mereka, para penyelidik juga mengambil kira peningkatan mobiliti sendi pelvis semasa kehamilan dan menentukan ketebalan tisu lembut yang realistik. Mereka mendapati bahawa hanya saiz kepala janin 110 g melalui saluran masuk pelvis dan satah tengah tanpa kesukaran, tidak seperti saiz 180 g dan 145 g. “Ini bermakna bayi baru lahir Australopithecus tidak matang dari segi neurologi dan bergantung kepada bantuan, sama seperti bayi manusia hari ini,” jelas Häusler.

Pembelajaran berpanjangan adalah kunci kepada kebolehan kognitif dan budaya

Penemuan menunjukkan bahawa australopithecines berkemungkinan telah mengamalkan satu bentuk pembiakan koperasi, walaupun sebelum genus Homo muncul. Berbanding dengan kera yang hebat, otak berkembang lebih lama di luar rahim, membolehkan bayi belajar daripada ahli kumpulan yang lain. “Tempoh pembelajaran yang berpanjangan ini secara amnya dianggap penting untuk perkembangan kognitif dan budaya manusia,” kata Häusler. Kesimpulan ini juga disokong oleh alat batu yang didokumenkan paling awal, yang bermula sejak 3.3 juta tahun yang lalu – lama sebelum genus Homo muncul.

Rujukan: “Simulasi unsur terhingga dinamik mendedahkan asal awal corak kelahiran manusia yang kompleks” oleh Pierre Frémondière, Lionel Thollon, François Marchal, Cinzia Fornai, Nicole M. Webb, dan Martin Haeusler, 19 April 2022, Biologi Komunikasi.
DOI: 10.1038/s42003-022-03321-z

We would like to thank the writer of this post for this awesome web content

Para saintis Telah Memikirkan Mengapa Bersalin Menjadi Sangat Kompleks dan Berbahaya


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/