Para saintis telah mengira berapa banyak semut di Bumi. Jumlahnya sangat besar, ia ‘tidak dapat dibayangkan.’

Ia adalah dunia semut, dan kami hanya melawat.

Anggaran baharu untuk jumlah bilangan semut yang menggali dan berdengung di Bumi datang kepada sejumlah besar hampir 20 kuadrilion individu.

Jumlah yang mengejutkan itu – 20,000,000,000,000,000, atau 20,000 trilion – mendedahkan keajaiban semut di mana-mana walaupun saintis semakin bimbang kemungkinan jisim mati akibat serangga boleh menjejaskan ekosistem.

Dalam kertas kerja yang dikeluarkan Isnin oleh Prosiding Akademi Sains Kebangsaan, sekumpulan saintis dari Universiti Hong Kong menganalisis 489 kajian dan membuat kesimpulan bahawa jumlah jisim semut di Bumi seberat kira-kira 12 megaton karbon kering.

Dengan kata lain: Jika semua semut dipetik dari tanah dan diletakkan pada skala, mereka akan melebihi semua burung liar dan mamalia yang digabungkan.

“Ia tidak dapat dibayangkan,” kata Patrick Schultheiss, pengarang utama kajian itu yang kini menjadi penyelidik di Universiti Würzburg di Jerman, dalam temu bual Zoom. “Kami tidak dapat membayangkan 20 kuadrilion semut dalam satu longgokan, sebagai contoh. Ia hanya tidak berfungsi.”

Mengira semua serangga itu – atau sekurang-kurangnya cukup daripada mereka untuk menghasilkan anggaran yang kukuh – melibatkan menggabungkan data daripada “ribuan pengarang di banyak negara yang berbeza” dalam tempoh satu abad, tambah Schultheiss.

Untuk mengira serangga yang banyak seperti semut, terdapat dua cara untuk melakukannya: Turun ke tanah untuk mengambil sampel sampah daun — atau tetapkan perangkap perangkap kecil (selalunya hanya cawan plastik) dan tunggu sehingga semut menyelinap masuk. Penyelidik telah mendapat but mereka kotor dengan tinjauan di hampir setiap sudut dunia, walaupun beberapa tempat di Afrika dan Asia kekurangan data.

“Ia adalah usaha yang benar-benar global yang melibatkan jumlah ini,” kata Schultheiss.

Semut, seperti manusia, telah berarak merentasi hampir setiap benua dan semua jenis habitat. Semut yang tinggal di dalam tanah paling banyak terdapat di kawasan tropika dan subtropika, menurut pasukan penyelidik, tetapi ia boleh ditemui hampir di mana-mana kecuali bahagian paling sejuk di planet ini.

Atau sebagai pengarang terkenal dan ahli myrmecologist (maksudnya saintis semut) EO Wilson sekali letak: “Tidak kira ke mana saya pergi — kecuali mungkin Antartika atau Artik yang tinggi, dan saya tidak pergi ke sana kerana tiada semut di sana — tidak kira betapa berbeza budaya manusia, tidak kira betapa berbeza persekitaran semula jadi, ada semut .”

Dunia, sememangnya, mungkin lebih baik dengan semua semut ini. Dengan terowong, mereka mengudarakan tanah dan menyeret benih ke bawah tanah untuk bercambah. Mereka berfungsi sebagai sumber makanan untuk arthropoda, burung dan mamalia yang tidak diketahui. Walaupun semut tukang kayu adalah menjengkelkan kepada pemilik rumah, hutan akan disusun sehingga penuh dengan kayu mati tanpa kuasa penguraian serangga pemusnah kayu.

Ahli entomologi melihat penurunan populasi serangga yang membimbangkan di luar semut di Jerman, Puerto Rico dan tempat lain. Pemusnahan habitat, racun perosak dan perubahan iklim menyumbang kepada potensi ini tetapi masih diperdebatkanbugpocalypse.” Lebih 40 peratus spesies serangga mungkin pupus, menurut kajian 2019dengan rama-rama dan kumbang menghadapi ancaman terbesar.

Para saintis tidak pasti sama ada bilangan semut juga menurun. “Sejujurnya,” kata Schultheiss, “kami tidak tahu.”

Itulah soalan penyelidikan seterusnya yang ingin dijawab oleh pasukan. “Kami belum cuba untuk menunjukkan perubahan temporal ini dalam kelimpahan semut,” kata Sabine Nooten, ahli ekologi serangga dan pengarang bersama kajian itu, oleh Zoom. “Itu akan menjadi sesuatu yang akan datang seterusnya.”

Selama beberapa dekad, saintis telah melihat ke dalam ladang semut di makmal untuk menguji teori tentang tingkah laku haiwan. Saintis semut Wilson, yang meninggal dunia tahun lepas, menggunakan pandangannya tentang semut untuk membantu menjelaskan asas genetik untuk kerjasama dalam kalangan haiwan dan untuk menekankan kepelbagaian biologi kehidupan yang patut dipelihara.

Pada tahun 1990-an, dia meneka secara kasar populasi semut Bumi bersama ahli biologi Bert Hölldobler. Anggaran mereka adalah kira-kira 10 kuadrilion – dalam susunan magnitud yang sama seperti anggaran baru-baru ini dan lebih ketat yang diterbitkan pada hari Isnin.

“Dalam kes EO Wilson, dia hanyalah seorang yang sangat bijak,” kata Schultheiss. “Dia tahu banyak tentang semut dan pada dasarnya mempunyai firasat.”

Daftar untuk berita terkini tentang perubahan iklim, tenaga dan alam sekitar, yang dihantar setiap Khamis

We want to give thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Para saintis telah mengira berapa banyak semut di Bumi. Jumlahnya sangat besar, ia ‘tidak dapat dibayangkan.’


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/