Para saintis Utah menghidupkan semula sel dalam mata penderma manusia, mengubah penyelidikan otak dan penglihatan

Fatima Abbas dan Frans Vinberg ialah saintis di Pusat Mata John A. Moran di Universiti Utah. Pasangan itu telah menerbitkan satu kajian yang menunjukkan bagaimana mereka dapat menghidupkan semula sel neuron penderia cahaya dalam mata penderma organ dan memulihkan komunikasi antara mereka sebagai sebahagian daripada satu siri penemuan yang berdiri untuk mengubah penyelidikan otak dan penglihatan. (Pusat Mata John A. Moran di Universiti Utah)

Anggaran masa membaca: 3-4 minit

SALT LAKE CITY – Satu pasukan penyelidik di Pusat Mata John A. Moran Universiti Utah telah berjaya menghidupkan semula neuron dan komunikasi dalam mata penderma manusia, yang mereka katakan boleh mengubah penyelidikan otak dan penglihatan.

Kajian ini, kata mereka, akan memberi manfaat kepada penyelidikan mengenai tisu neuron lain dalam sistem saraf pusat dan membantu penyelidik lebih memahami penyakit neurodegeneratif, seperti degenerasi makula.

“Kami dapat membangunkan sel fotoreseptor dalam makula manusia, yang merupakan bahagian retina yang bertanggungjawab untuk penglihatan pusat kami dan keupayaan kami untuk melihat butiran dan warna yang halus, ” kata saintis Pusat Mata Moran, Fatima Abbas, pengarang utama kajian. diterbitkan pada hari Rabu di Alam.

Abbas berkata degenerasi makula berkaitan usia, yang membawa kepada buta, menjejaskan kira-kira 10% daripada populasi.

“Hanya dapat mengambil mata penderma ini dan memahami bagaimana retina berfungsi pada manusia, khususnya, dan apa yang salah dalam penyakit ini adalah perkara yang besar,” kata Abbas.

Dia menjelaskan bahawa dalam mata penderma yang diperoleh sehingga lima jam selepas kematian penderma, sel bertindak balas kepada cahaya terang, cahaya berwarna dan kilatan cahaya malap, tetapi mereka tidak dapat berkomunikasi dengan sel retina lain. Penyelidik menentukan bahawa kehilangan komunikasi ini berpunca daripada kekurangan oksigen.

Untuk menyelesaikan isu ini, mereka mendapatkan mata penderma dalam masa 20 minit selepas kematian penderma dan mereka bentuk unit pengangkutan yang boleh memulihkan pengoksigenan dan nutrien kepada mata penderma.

Frans Vinberg, seorang saintis Pusat Mata Moran, berkata mereka mampu membuat sel retina berkomunikasi seperti yang mereka lakukan dalam mata hidup.

“Kajian lepas telah memulihkan aktiviti elektrik yang sangat terhad dalam mata penderma organ, tetapi ini tidak pernah dicapai dalam makula, dan tidak pernah setakat yang kita tunjukkan sekarang, ” kata Vinberg.

Beliau berkata orang ramai hidup lebih lama sekarang, dan itu bermakna lebih ramai orang berhadapan dengan penyakit neurodegeneratif retina yang membawa kepada buta.

“Jika neuron ini mati, sukar untuk membayangkan bagaimana anda boleh menghidupkannya semula, ” katanya.

Vinberg berkata pendekatan ini, menggunakan mata penderma manusia, mengurangkan kos penyelidikan berbanding menggunakan primat bukan manusia, dan juga memastikan keputusan akan digunakan kepada manusia. Beliau berkata tikus sering digunakan untuk penyelidikan penglihatan, tetapi mereka tidak mempunyai makula. Melalui kajian ini mereka mewujudkan pendekatan untuk menghidupkan semula tisu saraf di bahagian belakang mata.

“Komuniti saintifik kini boleh mengkaji penglihatan manusia dengan cara yang tidak mungkin dilakukan dengan haiwan makmal. … Kami berharap ini akan memotivasikan masyarakat penderma organ, penderma organ dan bank mata dengan membantu mereka memahami kemungkinan baharu yang menarik dalam jenis penyelidikan ini. tawaran,” kata Vinberg.

Beliau berkata mereka menghasilkan tompok retina yang berfungsi sepenuhnya.

“Kami pada asasnya menggalakkan saintis lain untuk mula mendapatkan tisu saraf manusia dan mula benar-benar mengkaji dan memahami bagaimana neuron manusia berfungsi, ” kata Vinberg.

Profesor bersekutu Scripps Research Dr. Anne Hanneken, yang juga pakar bedah retina, berkata keupayaan untuk mencipta tompok tisu retina manusia yang berdaya maju akan membantu merawat penyakit yang membutakan.

“Melangkah ke hadapan, kami akan dapat menggunakan pendekatan ini untuk membangunkan rawatan untuk meningkatkan penglihatan dan isyarat cahaya pada mata dengan penyakit makula, seperti degenerasi makula yang berkaitan dengan usia,” kata Hanneken.

Siaran akhbar Kesihatan Universiti Utah menjelaskan bahawa kajian ini menyertai orang lain yang mempersoalkan “sifat kematian yang tidak dapat dipulihkan,” kerana kematian sebahagiannya ditakrifkan dengan kehilangan aktiviti neuron.

Foto

Emily Ashcraft menyertai KSL.com sebagai wartawan pada tahun 2021. Dia meliputi mahkamah dan hal ehwal undang-undang, serta berita kesihatan, kepercayaan dan agama.

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We want to thank the author of this post for this amazing material

Para saintis Utah menghidupkan semula sel dalam mata penderma manusia, mengubah penyelidikan otak dan penglihatan


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/