Pasukan misi Artemis I untuk menguji prosedur pemuatan ‘lebih lembut’ untuk roket bulan mega

Pengarah pelancaran memberikan “pergi” untuk memulakan tangki untuk Ujian demonstrasi kriogenik Artemis I pada 7:30 pagi ET Rabu, dan NASA akan berkongsi liputan langsung pada laman web. Jika semuanya berjalan lancar, pasukan menjangkakan ujian akan selesai pada jam 3 petang ET.

Roket Sistem Pelancaran Angkasa Lepas dan kapal angkasa Orion terus berada di landasan pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.

Sejak percubaan pelancaran kedua misi Artemis I yang tidak digerakkan pada 3 September, jurutera telah menggantikan dua meterai pada antara muka untuk saluran bahan api hidrogen cecair antara roket dan pelancar mudah alih, menurut pegawai NASA. Meterai ini dikaitkan dengan kebocoran hidrogen yang besar yang membawa kepada gosokan percubaan pelancaran.

Apabila jurutera menggantikan meterai pada talian putus sambungan cepat 8 inci (20 sentimeter) untuk hidrogen, mereka mendapati lekukan, kata Mike Sarafin, pengurus misi Artemis, pada sidang akhbar NASA Isnin.

Lekukan adalah di bawah 0.01 inci (0.3 milimeter), tetapi ia membolehkan gas bertekanan bocor, sesuatu yang boleh menjadi sangat berbahaya memandangkan kemudahbakaran hidrogen apabila ia bertemu dengan udara. Pasukan percaya lekuk itu dikaitkan dengan kebocoran, tetapi keputusan ujian boleh mengesahkannya.

Menguji prosedur ‘kinder’

Tujuan demonstrasi kriogenik adalah untuk menguji pengedap dan menggunakan prosedur pemuatan “lebih lembut dan lebih lembut” yang dikemas kini, propelan supercold, yang akan dialami oleh roket pada hari pelancaran.

Berbeza dengan latihan pakaian basahujian Artemis I sebelum ini yang mensimulasikan setiap peringkat yang membawa kepada pelancaran, ujian cryo memfokuskan pada aspek yang sangat khusus dalam kira detik: memuatkan oksigen cecair supersejuk dan hidrogen cecair ke dalam peringkat teras dan peringkat atas roket.

Kapal angkasa Orion dan penggalak roket akan kekal tidak berkuasa semasa ujian, dan pasukan itu tidak berhasrat untuk pergi ke pengiraan terminal, atau 10 minit terakhir yang berlaku dalam kira detik sebelum pelancaran, kata Jeremy Parsons, timbalan pengurus untuk Program Sistem Bumi Penerokaan NASA di Pusat Angkasa Kennedy.

Prosedur pemuatan yang lebih baik dan lembut adalah untuk meminimumkan pancang tekanan dan pancang haba yang disaksikan semasa percubaan pelancaran sebelumnya. Untuk mencapai matlamat ini, pasukan akan perlahan-lahan meningkatkan tekanan pada tangki simpanan hidrogen cecair. Prosedur yang lebih perlahan dianggarkan menambah tidak lebih daripada 30 minit kepada proses itu, kata Parsons.

“Ia akan menjadi tanjakan yang sangat perlahan dan stabil,” kata Parsons. “Jadi (kami) benar-benar cuba memperkenalkan beberapa perbezaan haba itu secara perlahan-lahan dan mengurangkan kejutan haba dan tekanan.”

Oksigen cecair agak padat, kira-kira kepadatan air, dan ia dipam ke dalam roket. Sementara itu, hidrogen sangat ringan, jadi ia digerakkan menggunakan tekanan dan bukannya dipam, kata Tom Whitmeyer, timbalan pentadbir bersekutu untuk pembangunan sistem penerokaan biasa NASA.

Operasi pemuatan baharu akan menggunakan kadar tekanan yang lebih perlahan dengan perubahan suhu yang lebih beransur-ansur, kata Whitmeyer.

Ujian itu juga akan termasuk pendarahan enjin, yang menyejukkan enjin untuk dilancarkan. Pasukan misi menyental percubaan pelancaran Artemis I yang pertama pada 29 Ogos sebahagian besarnya disebabkan oleh masalah dengan sensor rosak yang berlaku semasa pendarahan ini.

Selepas kedua-dua oksigen cecair dan hidrogen cecair mencapai fasa penambahan — kerana beberapa propelan supersejuk mendidih — pasukan akan menjalankan ujian pra-tekanan.

“Ujian itu akan membawa tangki hidrogen cecair ke tahap tekanan yang akan dialaminya sejurus sebelum pelancaran sementara jurutera menentukur tetapan untuk mendinginkan enjin pada kadar aliran yang lebih tinggi, seperti yang akan dilakukan semasa pengiraan terminal,” menurut pegawai NASA. “Melakukan ujian tekanan semasa demonstrasi akan membolehkan pasukan mendail masuk tetapan yang diperlukan dan mengesahkan garis masa sebelum hari pelancaran, mengurangkan risiko jadual semasa undur pelancaran.”

Bersedia untuk pelancaran

Jika ujian cryo berjalan lancar, percubaan pelancaran seterusnya boleh dilakukan pada hari Selasa, 27 September, dengan tetingkap 70 minit yang dibuka pada 11:37 pagi ET. Pengurus misi akan bertemu untuk membincangkan keputusan ujian pada 25 September untuk menilai tarikh pelancaran yang berpotensi.

Pasukan Artemis sedang menerima taklimat harian tentang Taufan Fiona sekiranya ia mempunyai sebarang kesan ke atas sama ada timbunan roket perlu digulung semula ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan, satu proses yang boleh mengambil masa tiga hari.

Jika Artemis I dilancarkan pada 27 September, ia akan menjalankan misi selama 39 hari dan kembali ke Bumi pada 5 November. Satu lagi tarikh pelancaran sandaran mungkin pada 2 Oktober. Walaupun tarikh pelancaran ini disyorkan oleh NASA, pasukan akhirnya bergantung pada keputusan oleh Angkatan Angkasa AS, yang perlu mengeluarkan penepian untuk pelancaran itu.

Angkatan Angkasa AS, cabang tentera, masih mengawasi semua pelancaran roket dari Pantai Timur Amerika Syarikat, termasuk tapak pelancaran Florida NASA, dan kawasan itu dikenali sebagai Julat Timur.

Percubaan pelancaran Artemis I yang seterusnya mungkin tidak akan berlaku sehingga akhir tahun ini

Pegawai di kawasan itu ditugaskan untuk memastikan tiada risiko kepada orang atau harta benda dengan sebarang percubaan pelancaran.

Pasukan Artemis terus mengadakan perbincangan “produktif dan kolaboratif” dengan Julat Timur, dan NASA berkongsi maklumat terperinci tambahan yang diminta oleh Angkatan Angkasa untuk semakan.

“Kami akan pergi apabila kami sudah bersedia,” kata Sarafin. “Tetapi dari segi ganjaran penerbangan ini, kami telah berkata dari awal lagi bahawa ini adalah yang pertama dalam siri misi yang semakin kompleks, dan ia adalah ujian tekanan yang bertujuan untuk roket.”

Misi sulung program Artemis akan memulakan fasa penerokaan angkasa lepas NASA yang berhasrat untuk mendaratkan kru angkasawan yang pelbagai di kawasan bulan yang belum diterokai sebelum ini — di Artemis II dan Artemis III misi, yang dijadualkan pada 2024 dan 2025, masing-masing — dan akhirnya menghantar misi kru ke Marikh.
Agensi itu mengeluarkan pada hari Selasa an versi terkini objektif “Bulan ke Marikh”nyayang membentangkan rangka tindakan untuk penerokaan sistem suria.

“Kami membantu mengendalikan pergerakan global manusia ke angkasa lepas,” kata Jim Free, pentadbir bersekutu NASA untuk Direktorat Misi Pembangunan Sistem Eksplorasi, dalam satu kenyataan.

“Objektif akan membantu memastikan strategi jangka panjang untuk penerokaan sistem suria dapat mengekalkan keteguhan tujuan dan cuaca perubahan politik dan pembiayaan.”

Jackie Wattles dari CNN menyumbang kepada cerita ini.

We want to thank the writer of this post for this remarkable web content

Pasukan misi Artemis I untuk menguji prosedur pemuatan ‘lebih lembut’ untuk roket bulan mega


We have our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/