Pasukan NASA yakin ia akan berjaya membunuh kapal angkasa DARTnya selepas perlanggaran asteroid

Biasanya dikaitkan dengan berita buruk, mendengar frasa “kehilangan isyarat” akan menjadi alasan untuk meraikan pasukan di belakang kapal angkasa DART NASA yang dijadualkan melanggar asteroid pada hari Isnin.

Kebanyakan kapal angkasa NASA tahun lalu atau bahkan beberapa dekad tetapi bukan misi Ujian Alihan Asteroid Berganda. Robot angkasa ini mempunyai tarikh dengan kematian.

Pegawai Pertahanan Planet NASA Lindley Johnson memberitahu wartawan Khamis dia “sangat yakin” DART akan mencapai sasarannya dan berjaya.

Selepas melancarkan musim gugur lalu dengan SpaceX, kapal angkasa bersaiz perkakas telah mengejar sistem asteroid binari Didymos untuk menguji pelan permainan untuk menyelamatkan Bumi apabila batu angkasa gergasi menghala ke planet kita. Kaedah yang dikenali sebagai teori impak kinetik melibatkan penggunaan DART sebagai pemukul pada 15,000 mph dan merempuhnya ke Dimorphos yang diterangi cahaya bulan, yang mengorbit asteroid Didymos yang lebih besar.

GAMBAR DARI MISI DART MENGHANCURKAN ASTEROID DIJANGKA ‘MENAKJUBKAN’

Jurutera Sistem Misi DART Elena Adams dengan Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins, menguruskan misi untuk NASA, menerangkan kira-kira 4 jam sebelum kesan, DART akan bekerja secara autonomi untuk menavigasi ke penghujungnya.

Menggunakan sistem navigasi relatif yang dipanggil SMART Nav, DART akan mengasah Didymos kira-kira sejam sebelum kesan, dan kemudian perlahan-lahan, Dimorphos yang lebih kecil akan menjadi fokus. Kapal angkasa akan menghantar semula imejan pada kira-kira satu imej sesaat.

“Anda akan mendengar kami berkata, ‘Kami adalah kunci ketepatan, yang bermakna kami kini mula mengabaikan Didymos, dan kami akan ke Dimorphos … Kemudian pada dua setengah minit sebelum kesan Smart NAV … akan dimatikan , dan kami hanya akan menghalakan kamera dan mengambil gambar paling menakjubkan asteroid ini yang akan kami lihat buat kali pertama,” kata Adams.

Dimorphos, hanya kira-kira 530 kaki lebar, tidak akan berada dalam fokus dan jelas sepenuhnya sehingga beberapa saat sebelum kesan. Imej terakhir akan diambil kira-kira 2.5 saat sebelum DART terbang ke asteroid. Disebabkan kelewatan 8 saat daripada isyarat DART ke Bumi, foto akan terus masuk ke pusat operasi misi di Maryland.

Manakala DART akan hantar semula gambar sehingga tamat, satelit pendampingnya, CubeSat Itali kecil yang dipanggil LICIACube, akan terbang melepasi asteroid dan terus menghantar semula gambar dalam beberapa hari dan bulan selepas kesan itu. Teleskop Angkasa James Webb, balai cerap berasaskan darat dan kapal angkasa lain juga akan dapat memerhati kesan asteroid dari jauh.

Walaupun ia tidak pernah dilakukan sebelum ini, saintis NSA DART Tom Statler berkata pasukan itu mempunyai idea yang baik tentang apa yang berlaku apabila anda membawa kapal angkasa ke dalam asteroid kerana misi NASA dan Agensi Angkasa Jepun ke asteroid lain.

“Kami tahu bahawa DART akan dihentikan oleh Dimorphos atas satu sebab, ” kata Statler. “Ketumpatan kapal angkasa DART sebenarnya tidak jauh berbeza dengan ketumpatan asteroid. Oleh itu, tidak timbul persoalan bahawa DART akan terserempak dengan banyak bahan yang tidak dapat dielakkan.”

DART tidak akan mengubah orbit Didimos. Ia bertujuan untuk menukar kelajuan anak bulan, Dimorphos, dengan hanya peratusan kecil.

“Kami menggerakkan asteroid. Kami mengubah gerakan badan angkasa semula jadi di angkasa,” kata Statler. “Kemanusiaan tidak pernah melakukannya sebelum ini … ini adalah bahan fiksyen sains.”

KENAPA PLOT ‘ARMAGEDDON’ BUKAN PERTAHANAN TERBAIK BUMI DARI ASTEROID

Pengurus Projek DART Edward Reynolds berkata dia tidak akan lena tidur kerana kesan yang akan datang kerana pasukan itu telah menjalankan simulasi dan menguji navigasi kapal angkasa sejak dilancarkan, tetapi itu tidak bermakna memukul asteroid berdiameter 100 meter pada 14,000 mph bukanlah sesuatu yang sukar. tugasan.

“Kami melakukan sesuatu kerana ia sukar. Kami berada pada titik di mana teknologi muncul supaya kami boleh menggunakan teknologi baru muncul ini untuk melindungi diri kami daripada ancaman ini,” kata Reynolds. “Saya fikir kita telah menyediakan diri kita untuk masa ini, tetapi saya tidak bimbang tentang kapal angkasa. Saya tidak bimbang tentang algoritma.”

Jika DART melakukan tugasnya, ia akan berhenti menghantar kembali isyarat selepas 7 malam ET pada hari Isnin.

“Dan kemudian kita akan meraikannya,” kata Adams.

We would love to say thanks to the writer of this article for this awesome web content

Pasukan NASA yakin ia akan berjaya membunuh kapal angkasa DARTnya selepas perlanggaran asteroid


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/