Pautan Hackaday: 19 Jun 2022

Teleskop Angkasa James Webb telah melalui perjalanan yang panjang dan kadangkala menyakitkan dari konsep terawalnya hingga ketibaan muktamadnya di titik Lagrange L2 dan pentauliahan seterusnya. Kecuali untuk urutan pelancaran dan penggunaan yang lancar, perkara yang jarang berlaku untuk teleskop, yang mengalami hampir setiap penghinaan birokrasi, saintifik dan kejuruteraan yang boleh dibayangkan semasa pembangunannya. Tetapi kini tiba masanya untuk melihat apa yang boleh dilakukan oleh perkara ini — hampir. NASA telah mengumumkan bahawa 12 Julai akan menjadi “Hari Pelepasan Imej,” yang akan berfungsi sebagai debut awam Webb. Senyap radio relatif dari NASA di Webb sejak itu penjajaran cermin telah selesai – selain daripada perlanggaran mikrometeoroid baru-baru ini, sudah tentu – mencadangkan agensi angkasa lepas telah sibuk dengan projek “cahaya pertama”. Oleh itu, ada sebab yang baik untuk berharap bahawa imej pertama yang dikeluarkan dari Webb akan menjadi sangat menakjubkan. Imej akan jatuh pada 10:30 PG EDT, jadi tandai kalendar anda dan bersedia untuk terpesona. Semoga.

Nampaknya, duduk di tengah lautan di atas bot, walaupun yang dibina seperti hotel mewah, boleh menjadi sangat membosankan. Itulah pengakuan diam-diam pengendali laluan pelayaran Royal Caribbean, yang sebenarnya berminat untuk mendapatkan perkhidmatan satelit Starlink pada armada kapal pesiar mereka. Sehinggakan mereka bekerjasama dengan Starlink dan memohon kepada Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan untuk mempercepatkan proses meluluskan Starlink untuk digunakan pada kenderaan bergerak. FCC pada masa ini melarang kes penggunaan itu, yang kami dapati sedikit mengejutkan memandangkan pelanggan Starlink darat sepatutnya boleh membayar caj tambahan untuk “mod RV”, yang membolehkan mereka menempatkan semula terminal mereka. Terdapat garis halus antara menggunakan perkhidmatan di berbilang perhentian di sepanjang laluan dan hanya menggunakannya semasa bergerak, jadi mungkin Royal Caribbean akan mendapat keinginan mereka. Secara peribadi, menambah sambungan internet nampaknya seperti perkara terakhir yang sebenarnya akan menarik kami menaiki kapal pesiar, tetapi hei — apa sahaja yang mengapungkan bot anda.

Oleh itu, anda telah berjaya membeli kereta baharu — satu helah yang kemas memandangkan kawasan terbiar bertaburan tumbleweed yang kebanyakannya menyerupai lot kereta hari ini — dan entah bagaimana anda berjaya mengisi tangki minyak. Apa yang seterusnya dalam perjalanan anda ke rumah miskin? Kenapa tidak sukan plat lesen digital pada perjalanan baharu anda dengan hanya $25 tambahan sebulan? Syarikat yang membuat pinggan ini, menghidupkan semula, berkata tawaran mereka diluluskan untuk kenderaan yang didaftarkan di California, Arizona, dan kini Michigan, dan sah untuk digunakan di seluruh negeri. Ia kelihatan berdasarkan teknologi e-Ink, yang bermaksud anda hanya mendapat paparan monokrom plat lesen negeri — yang dalam kes Piring standard Arizona agak memalukan. Reviver mendakwa terdapat pelbagai jenis faedah untuk membayar yuran langganan bulanan untuk mendapatkan salah satu plat mereka, seperti telematik yang didayakan GPS untuk mengesan kenderaan yang dicuri. Kami akan mengatakan bahawa plat itu sendiri lebih berkemungkinan dicuri, dan walaupun kami tidak akan menggalakkannya, kami mengharapkan pemusnahan yang tidak dapat dielakkan kerana perkara ini melanda pasaran sekunder.

Kami telah ragu-ragu tentang masa depan kapal terbang elektrik, terutamanya berdasarkan keraguan bahawa teknologi bateri akan sampai kepada nisbah kuasa-ke-berat yang akan menjadikan sesuatu seperti jet penumpang elektrik praktikal. Tetapi memerhati video ini mungkin membuatkan kita memikirkan semula kedudukan itu. Pesawat itu dibina oleh Lilium, dan menunjukkan pesawat berlepas dan mendarat menegak elektrik (eVTOL) melakukan peralihan dalam penerbangan yang pertama. Pesawat tujuh penumpang itu, yang menggunakan 36 kipas bersalur elektrik dalam kepak boleh alih pada tepi belakang sayapnya dan canard ke hadapan, berlepas secara menegak tetapi kemudian lancar beralih ke penerbangan ke hadapan dengan daya angkat yang dijana semata-mata oleh sayapnya. Ia agak anggun, dan pesawat itu sendiri cantik. Syarikat itu mendakwa ia akan mengambil muatan penuh penumpang sejauh 175 km menggunakan keupayaan VTOLnya, atau sedikit lebih jauh jika ia boleh mendarat tanpa menggunakan tujahan vektor. Pesawat elektrik seperti ini mungkin membolehkan “Uber Air” dari segi teknikal, dan ia mungkin memberi kesan besar pada perjalanan penumpang serantau dan pengangkutan udara.

Dan akhirnya, rakan kami Alberto Caballero menghantar berita pracetak kertas dia telah mengusahakannya, bergantung pada cara anda melihat sesuatu, mungkin hanya berfungsi sebagai bahan api mimpi ngeri. Bertajuk “Menganggarkan kelaziman tamadun luar angkasa yang berniat jahat,” kertas kerja itu bertujuan untuk menilai risiko relatif usaha SETI Aktif, yang berusaha untuk “menjangkau dan menyentuh seseorang” di galaksi. Memandangkan 100% tamadun yang diketahui di galaksi adalah sangat jahat, dan paling tidak sekali-sekala, nampaknya kemungkinan untuk mengumumkan diri kita kepada galaksi bermakna kanak-kanak agak tinggi. Tetapi Alberto, seorang ahli astronomi yang mengetuai Projek Memburu Exoplanet Boleh Didiami dan datang pada Sembang Hack beberapa ketika dahulu, mengira bahawa diceroboh oleh makhluk asing yang berniat jahat adalah kira-kira 100 kali lebih rendah daripada kebarangkalian Bumi dipukul oleh penghendap gred Chicxulub. Fuh! Butiran di sebalik kesimpulan itu menarik, dan kertas itu patut dibaca untuk melihat bagaimana dia membuat kesimpulan itu.

We wish to give thanks to the writer of this post for this awesome content

Pautan Hackaday: 19 Jun 2022


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/