Pelancaran NASA Psyche roket SpaceX Falcon Heavy ditangguhkan hingga 2023

NASA mengatakan bahawa misinya ke asteroid 16 Psyche tidak akan dapat dilancarkan lagi pada 2022 selepas jurutera tidak dapat mengesahkan kesediaan perisian kapal angkasa itu.

Apa yang mungkin berlaku beberapa minggu atau bulan di belakang jadual akan mempunyai kesan besar untuk misi, melanjutkan fasa pelayarannya – masa antara pelancaran dan ketibaan di Psyche – dengan tahun. Di samping peningkatan kos keseluruhan Psyche dengan ketara, kelewatan itu bermakna satu lagi muatan yang dimaksudkan untuk dilancarkan pada roket Falcon Heavy SpaceX pada tahun 2022 (atau lebih awal) telah menurun ke 2023.

Selama bertahun-tahun sebelum penampilan sulungnya, Falcon Heavy sendiri telah ditangguhkan selama-lamanya kerana keutamaan dan teknologi SpaceX sentiasa berubah di sekelilingnya. Walaupun selepas versi pertama Falcon Heavy akhirnya dilancarkan pada Februari 2018, SpaceX memilih untuk segera menaik taraf roket untuk menggunakan varian Falcon Block 5 terkini, yang sekali lagi mengalami kelewatan berbulan-bulan.

Kurang daripada setahun ketinggalan daripada jadual, Falcon Heavy yang dinaik taraf pertama berjaya menyelesaikan misi komersial pertama roket itu – Arabsat 6A – pada April 2019. Falcon Heavy Block 5 kedua mengikutinya pada Jun 2019 dengan misi rideshare yang berganda sebagai ujian yang kompleks penerbangan yang akhirnya membenarkan tentera AS mengesahkan roket itu melancarkan satelitnya yang paling berharga. Roket itu tidak dilancarkan sekali sejak itu. Seperti yang dibincangkan sebelum ini di Teslarati, hampir setiap kapal angkasa yang ditunjukkan pada Falcon Heavy sejak tiga pelancaran pertama roket telah mengalami kelewatan besar.

“Atas sebab yang tidak diketahui, hampir setiap muatan Falcon Heavy jangka pendek telah tergelincir dengan ketara daripada sasaran pelancaran asalnya. Dalam beberapa minggu lepas, USSF-44 – yang dimaksudkan untuk dilancarkan seawal Jun 2022 selepas penangguhan bertahun-tahun – ialah “tertangguh selama-lamanya.” Ditangguh dari Q3 2020, USSF-52 kini dijadualkan untuk dilancarkan pada Oktober 2022. ViaSat-3, yang pernah dimaksudkan untuk dilancarkan pada Falcon Heavy pada 2020, kini BERSIH September 2022. Jupiter-3, sebuah satelit komunikasi yang memecahkan rekod itu sebenarnya tidak disahkan sebagai kontrak pelancaran Falcon Heavy sehingga beberapa minggu lalu, baru-baru ini merosot dari 2021 dan 2022 kepada awal 2023.”

Teslarati.com – 26 Mei 2022

Hanya sebulan kemudian, USSF-44 kini BERSIH Disember 2022USSF-52 mempunyai khabarnya merosot ke April 2023, dan Psyche telah merosot ke Julai 2023. Sekurang-kurangnya buat masa ini, ViaSat-3, USSF-67, dan USSF-44 masih menyasarkan pelancaran 2022, tetapi ia akan memerlukan sedikit keajaiban dan penamatan mendadak corak kelewatan untuk walaupun satu daripada misi tersebut untuk mengelak daripada tergelincir ke 2023 selepas 3-6 bulan akan datang.

Akibatnya, SpaceX terus mengumpul armada penggalak Falcon Heavy yang tidak diterbangkan yang semakin tidak masuk akal yang telah dihasilkan dan diuji untuk sasaran pelancaran yang kini ketinggalan bertahun-tahun dari jadual. Syarikat itu kini menyimpan sembilan teras sisi dan tengah Falcon Heavy yang berbeza, salah satu daripadanya menyokong dua pelancaran Falcon Heavy Block 5 yang pertama pada tahun 2019 dan lapan daripadanya layak untuk penerbangan tetapi tidak pernah terbang. Armada darat mungkin tidak lama lagi berkembang kepada 10 penggalak, berbanding dengan 11 penggalak Falcon 9 aktif atau kurang SpaceX kemungkinan akan mengakhiri tahun dengan.

Disebabkan sifat tingkap dan destinasi pelancaran antara planet, Psyche akan menjadi kelewatan yang amat menyakitkan untuk NASA. Tetingkap Ogos hingga Oktober 2022 yang disasarkan NASA baru-baru ini akan membenarkan kapal angkasa 2.6 tan (~5700 lb) memasuki orbit sekitar 16 Psyche pada awal 2026. Menurut NASA, tetingkap pelancaran sandaran terbaik pada 2023 kini akan menangguhkan pemasukan orbit ke 2029 atau 2030, dengan berkesan menggandakan masa pelayaran kapal angkasa Psyche. Menurut a tinjauan dekad 2022fasa pelayaran misi kelas yang serupa telah menelan kos sekurang-kurangnya $30 juta setahun, bermakna kelewatan pelancaran Psyche pada 2022 hingga 2023 boleh membebankan NASA dengan mudah. tambahan $100 juta.

Pelancaran NASA Psyche roket SpaceX Falcon Heavy ditangguhkan hingga 2023
We would love to say thanks to the writer of this short article for this amazing content

Pelancaran NASA Psyche roket SpaceX Falcon Heavy ditangguhkan hingga 2023


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/