Pelancaran roket NASA ke bulan minggu depan bertujuan untuk merapatkan jurang selama 50 tahun

Lima puluh tahun yang lalu bulan ini, pengurus misi di agensi angkasa AS NASA memberi langkah terakhir untuk apa yang akan menjadi pengembaraan terbaru manusia ke bulan. Sedikit yang menyedari pada masa itu ia akan menjadi lebih daripada setengah abad sebelum Nasa akan bersedia untuk kembali, tidak kurang juga komander Apollo 17 Eugene Cernan, yang kepercayaannya semasa dia melangkah semula ke modul lunar pada Disember 1972 adalah bahawa ia akan menjadi “tidak terlalu lama ke masa hadapan” bahawa angkasawan berada di sana lagi.

Pada 1.04 pagi EST (6.04 pagi GMT) Rabu, isu teknikal lewat dan tuhan cuaca Florida walaupun, Artemis 1kapal roket paling berkuasa dalam sejarah, akan cuba menutup jurang selama beberapa dekad itu.

Tidak akan ada manusia di atas kapsul Orion dalam perjalanan 25 hari, 1.3m batu ke bulan dan kembali, tetapi kejayaan misi ujian itu akan membuka jalan untuk usaha pendaratan kru dalam tempoh empat tahun. Artemis 3, pada masa ini dijadualkan untuk 2025 tetapi mungkin akan kembali setahun, akan tambah nama perempuan kepada satu-satunya 12 dalam sejarah – semua lelaki dari penerbangan Apollo antara 1969 dan 1972 – yang mengklasifikasikan sebagai pejalan kaki bulan.

“Kami akan kembali ke bulan selepas 50 tahun, untuk kekal, belajar bekerja, mencipta, membangunkan teknologi baharu dan sistem baharu serta kapal angkasa baharu untuk pergi ke Marikh,” kata pentadbir Nasa, Bill Nelson, menjelaskan tujuan program Artemis dalam temu bual dengan Minggu Berita awal tahun ini.

“Ini adalah satu pusingan sejarah yang luar biasa.”

Agensi angkasa lepas sedang mencari syarat untuk akhirnya bersatu untuk pelancaran hari Rabu selepas beberapa siri kelewatan sepanjang musim panas dan awal musim gugur. Percubaan pada bulan Ogos dan September telah dibatalkan selepas jurutera menemui masalah penyejukan enjin, maka tidak dapat memperbaiki kebocoran bahan api yang tidak berkaitan.

Harapan pelancaran awal Oktober telah digagalkan apabila ancaman Taufan Ian memaksa agensi angkasa untuk melancarkan gergasi $4.1bn Sistem Pelancaran Angkasa (SLS) roket kembali ke keselamatan hangar.

Dan beberapa keputusan Nasa yang meneka untuk meninggalkan Artemis terdedah di Cape Canaveral, Florida, pelancarannya dalam beberapa hari kebelakangan ini di tengah-tengah kemarahan Taufan Nicole. Tiupan angin 100mph.

Ribut itu membawa kepada a kelewatan dua hari lagi sehingga Rabu – dan pemeriksaan menyeluruh pasca taufan oleh jurutera di pusat angkasa Kennedy sebelum ia diisytiharkan sesuai untuk terbang.

“Jika kami tidak merancangnya untuk berada di luar sana dalam cuaca buruk, kami memilih tempat pelancaran yang salah,” pentadbir bersekutu NASA untuk pembangunan sistem penerokaan, Jim Free, memberitahu taklimat akhbar Jumaat.

Nelson, bekas angkasawan ulang-alik, mengakui kelewatan sebagai “sebahagian daripada perniagaan angkasa lepas”.

“Kami akan pergi apabila sudah siap. Kami tidak pergi sehingga itu, dan terutamanya dalam penerbangan ujian. [We’ll] pastikan ia betul sebelum kita meletakkan empat manusia di atas,” katanya selepas scrub September.

Manusia itu akan berada di atas kapal Artemis 2, misi sementara 10 hari yang dirancang untuk Mei 2024 yang akan menerbangkan angkasawan melangkaui bulan tanpa mendarat, menguji sistem dan peralatan pemeliharaan nyawa baharu yang direka untuk penerbangan angkasa lepas jangka panjang.

“Krew” untuk Artemis 1 termasuk peragawati yang dicurangi sensor dipanggil Helga, Zohar dan Moonikin Camposyang akan mengukur tahap sinaran, dan mainan lembut Snoopy dan Shaun the Sheep sebagai pengesan graviti.

“Kami tidak akan sampai ke Artemis 2 jika Artemis 1 tidak berjaya,” kata Free.

Memandangkan teknologi telah berkembang, begitu juga alasan Nasa ingin kembali ke permukaan bulan. Agensi itu melihat melangkaui lawatan penerokaan ringkas era Apollo, dan ia mahu mewujudkan kehadiran manusia jangka panjang, termasuk pembinaan kem pangkalan bulan, sebagai asas untuk misi kru ke Marikh menjelang pertengahan 2030-an.

Penemuan saintifik, faedah ekonomi, membina pakatan global, dan memberi inspirasi kepada generasi baharu peneroka adalah antara matlamat NASA yang dinyatakan untuk apa yang dipanggil “generasi Artemis”.

milik Nasa Penglihatan Bulan ke Marikhyang mana program Artemis hanyalah satu bahagian, mempunyai ringkasan yang lebih luas untuk menarik rakan kongsi antarabangsa dan komersial ke penerokaan angkasa lepas, termasuk SpaceX Elon Musk dan roket Starship angkat berat yang boleh bersedia untuk penerbangan ujian orbital pertamanya sebaik sahaja bulan hadapan.

Tidak dinyatakan adalah keinginan untuk memastikan AS mendahului Rusia, dan khususnya China, dalam era penerbangan angkasa lepas manusia.

Penganalisis, termasuk Inspektor jeneral Nasa sendirilihat program Artemis tanda harga $93bn, termasuk $4.1bn untuk setiap pelancaran pertama, sebagai tidak mampan. Mereka perhatikan ia sudah pun berbilion-bilion dolar melebihi bajet dan bertahun-tahun di belakang jadual.

Tetapi sesetengah pakar melihat kemahuan politik di Washington DC untuk memastikan program bulan ke Marikh dibiayai sepenuhnya, walaupun Republikan merampas Dewan dan rentetan dompet negara daripada Demokrat apabila keputusan pilihan raya pertengahan penggal terakhir masuk.

“Pakatan yang menyokong adalah dua parti, lebih terikat dengan kepentingan konstituen. Ada sokongan politik,” kata pengasas Angkasa Institut Dasar di Universiti George Washington, John Logsdon.

“[But] begitu banyak perkara perlu berlaku sebelum misi pendaratan Marikh yang pertama dapat dilaksanakan sehingga apa yang anda boleh katakan ialah, jika semuanya berjalan seperti yang dirancang, maka ya, kami akan menghantar manusia ke Marikh.”

Artikel ini telah dipinda pada 13 November 2022. Versi terdahulu tersilap memberikan masa pelancaran Artemis 1 sebagai “empat minit selepas tengah malam”, dan bukannya 1.04 pagi EST.

We would like to say thanks to the author of this article for this remarkable web content

Pelancaran roket NASA ke bulan minggu depan bertujuan untuk merapatkan jurang selama 50 tahun


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/