Pemahaman Baharu Seni Bina Bumi: Peta Plat Tektonik yang Dikemaskini

Model plat tektonik baharu dengan zon sempadan dalam teduhan yang lebih gelap. Kredit: Dr. Derrick Hasterok, Universiti Adelaide

Model baharu yang menunjukkan cara benua dipasang memberikan pandangan baharu tentang sejarah Bumi dan akan membantu memberikan pemahaman yang lebih baik tentang bahaya semula jadi seperti gempa bumi dan gunung berapi.

“Kami melihat pengetahuan semasa tentang konfigurasi zon sempadan plat dan pembinaan masa lalu kerak benua,” kata Dr. Derrick Hasterok, Pensyarah, Jabatan Sains Bumi, Universiti Adelaide yang mengetuai pasukan yang menghasilkan model baharu itu.

“Benua-benua itu dipasang beberapa keping pada satu masa, agak seperti jigsaw, tetapi setiap kali teka-teki itu selesai, ia dipotong dan disusun semula untuk menghasilkan gambar baharu. Kajian kami membantu menerangi pelbagai komponen supaya ahli geologi boleh menggabungkan imej sebelumnya.

“Kami mendapati bahawa zon sempadan plat menyumbang hampir 16 peratus daripada kerak Bumi dan bahagian yang lebih tinggi, 27 peratus, daripada benua.”

“Model baharu kami untuk plat tektonik menerangkan dengan lebih baik taburan spatial 90 peratus gempa bumi dan 80 peratus gunung berapi sejak dua juta tahun lalu manakala model sedia ada hanya menangkap 65 peratus gempa bumi.”

Dr. Derrick Hasterok, Pensyarah, Jabatan Sains Bumi, Universiti Adelaide


Model baharu yang menunjukkan seni bina Bumi. Kredit: Dr. Derrick Hasterok, Universiti Adelaide

Pasukan itu menghasilkan tiga model geologi baharu: model plat, model wilayah dan model orogeni.

“Terdapat 26 orogeni – proses pembentukan gunung – yang telah meninggalkan kesan pada seni bina kerak bumi masa kini. Kebanyakan daripada ini, tetapi tidak semua, berkaitan dengan pembentukan superbenua,” kata Dr. Hasterok.

“Kerja kami membolehkan kami mengemas kini peta plat tektonik dan pembentukan benua yang terdapat dalam buku teks bilik darjah. Model plat ini yang telah dipasang daripada model topografi dan kegempaan global, tidak dikemas kini sejak 2003.”

Model plat baharu termasuk beberapa plat mikro baharu termasuk plat mikro Macquarie yang terletak di selatan Tasmania dan plat mikro Capricorn yang memisahkan plat India dan Australia.

“Untuk memperkayakan lagi model, kami menambah maklumat yang lebih tepat tentang sempadan zon ubah bentuk: model sebelumnya menunjukkan ini sebagai kawasan diskret dan bukannya zon luas,” kata Dr. Hasterok.

“Perubahan terbesar pada model plat adalah di barat Amerika Utara, yang selalunya mempunyai sempadan dengan Plat Pasifik dilukis sebagai San Andreas dan Queen Charlotte Faults. Tetapi sempadan yang baru digariskan adalah lebih luas, kira-kira 1500 km, daripada zon sempit yang dilukis sebelum ini.

“Perubahan besar lain adalah di Asia tengah. Model baharu itu kini merangkumi semua zon ubah bentuk di utara India ketika plat itu memasuki Eurasia.”


Sebuah kisah yang diceritakan oleh benua. Kredit: Dr. Derrick Hasterok, Universiti Adelaide

Diterbitkan dalam jurnal Sains Bumi Ulasankerja pasukan memberikan gambaran yang lebih tepat tentang seni bina Bumi dan mempunyai aplikasi penting lain.

“Model baharu kami untuk plat tektonik dengan lebih baik menerangkan taburan spatial 90 peratus gempa bumi dan 80 peratus gunung berapi sejak dua juta tahun lalu manakala model sedia ada hanya menangkap 65 peratus gempa bumi,” kata Dr. Hasterok.

“Model plat boleh digunakan untuk menambah baik model risiko daripada geobencana; model orogeny membantu memahami sistem geodinamik dan model evolusi Bumi yang lebih baik dan model wilayah boleh digunakan untuk meningkatkan pencarian bagi mineral.”

Rujukan: “Peta Baharu Wilayah Geologi Global dan Plat Tektonik” oleh Derrick Hasterok, Jacqueline A. Halpin, Alan S. Collins, Martin Hand, Corné Kreemer, Matthew G. Gard dan Stijn Glorie, 31 Mei 2022, Sains Bumi Ulasan.
DOI: 10.1016/j.earscirev.2022.104069

Kerja itu termasuk penyelidik di Universiti Adelaide, Tasmania, Nevada-Reno, dan Geosains Australia.

We would like to thank the author of this article for this outstanding web content

Pemahaman Baharu Seni Bina Bumi: Peta Plat Tektonik yang Dikemaskini


You can view our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/