Pemimpin makmal bergelut dengan kekurangan postdocs

Campuran kompleks politik, ekonomi dan keutamaan kerjaya yang berubah telah menyukarkan penyiasat utama untuk merekrut ahli makmal baharu.Kredit: Getty

Peter Coveney, ahli kimia dan saintis pengiraan di University College London, bersedia untuk mengupah penyelidik pasca doktoral dengan pengalaman dalam pengkomputeran peringkat tinggi. Masalahnya: dia bergelut untuk menarik seorang pemohon yang layak. Awal tahun ini, beliau terpaksa mengiklankan semula jawatan itu selepas dua pusingan pengambilan sebelum ini gagal menghasilkan mana-mana calon yang layak. Dia bimbang jika dia tidak dapat membawa masuk seseorang tidak lama lagi, projek akan ditinggalkan dan sejarah peribadinya yang panjang mengenai geran serta penerbitan boleh menyaksikan kelembapan. “Saya amat bimbang tentang jangka panjang,” katanya. “Pada masa ini saya tidak berlari kosong, tetapi saya mungkin tidak lama lagi.”

Madeline Lancaster, seorang saintis saraf di Universiti Cambridge, UK, boleh mengaitkannya dengan itu. Pada bulan Julai, dia menerima sejumlah 36 permohonan untuk jawatan pasca doktoral di makmalnya, lebih sedikit daripada beberapa ratus yang dia jangkakan pada asalnya. “Saya berasa gugup kerana tidak akan dapat melalui semua permohonan,” katanya. 36 itu tidak membawa kepada satu temu janji. “Saya masih belum mengisi jawatan itu,” katanya. “Nampaknya terdapat banyak persaingan untuk calon yang kuat.”

Perjuangan Lancaster untuk mencari postdoc amat ketara kerana dia mempunyai projek yang menarik — postdoc seterusnya akan membantu mengembangkan ‘otak mini’ dalam makmal untuk meningkatkan pemahaman tentang perkembangan saraf — dan rekod prestasi penerbitan yang kukuh. “Kebelakangan ini, kami telah melakukan dengan sangat baik,” katanya. “Saya fikir kami akan mempunyai minat yang lebih daripada lima tahun lalu, tetapi itu nampaknya tidak berlaku.”

‘Dikurangkan menjadi titisan’

Coveney dan Lancaster bukan satu-satunya penyiasat utama (PI) yang menghadapi masalah postdoc. Penyelidik lain di United Kingdom, Kesatuan Eropah dan di tempat lain telah melaporkan penurunan mendadak dalam permohonan daripada pemohon yang berkelayakan, tanda pergeseran yang berpotensi drastik dalam pasaran buruh saintifik. “Saya tidak mengenali sesiapa di seluruh dunia yang pada masa ini tidak merungut betapa sukarnya mencari postdocs,” kata Florian Markowetz, penyelidik kanser di Universiti Cambridge.

Sebab di sebalik kekurangan adalah kompleks: politik, ekonomi dan keutamaan kerjaya yang beralih untuk pemegang PhD baharu semuanya memainkan peranan. “Terdapat banyak perkara dalam keadaan semasa dunia yang menguatkan masalah ini,” kata Alisa Wolberg, seorang penyelidik hematologi di Universiti North Carolina di Chapel Hill. Wolberg mengarang bersama an sekeping pendapat yang menangani “ribut sempurna” di sebalik kekurangan pasca dokumen dalam edisi April Pakar Hematologi, surat berita ahli rasmi Persatuan Hematologi Amerika. Walau apa pun puncanya, akibatnya berleluasa. PI perlu mengubah pendekatan mereka untuk merekrut postdocs, dan memikirkan semula jangkaan mereka untuk pasukan mereka kerana postdocs di seluruh dunia sedang menilai semula nilai mereka dan masa depan mereka.

Coveney amat mengambil berat tentang penurunan mendadak dalam bilangan permohonan daripada Kesatuan Eropah, sumber bakat pasca doktoral terlatih yang pernah boleh dipercayai. “Saya perasan ia sudah berkurangan tidak lama selepas keputusan Brexit keluar,” katanya, merujuk kepada referendum 2016 United Kingdom untuk meninggalkan blok itu. “Ia menjadi lebih teruk sejak itu.” Dia tidak menerima satu pun permohonan daripada penyelidik terlatih EU dalam beberapa pusingan terakhir pengambilannya. Itu adalah satu kerugian besar kerana beberapa program PhD di EU sedang melahirkan penyelidik dengan jenis kemahiran komputer mewah yang dia perlukan. “Mereka adalah orang yang saya ingin rekrut dan kami tidak mendapat mereka.”

Brexit sudah pasti telah mewujudkan “halangan yang besar” kepada pelajar PhD Eropah yang mungkin ingin bekerja di United Kingdom, kata Coveney. Penyelidik PhD dari EU perlu memohon visa kerja tiga tahun untuk mengambil jawatan di United Kingdom — satu proses yang boleh mengambil masa sebulan atau lebih untuk diluluskan, dan boleh menelan kos lebih daripada €730 (AS$740) dalam yuran. Tindakan kerajaan UK juga telah mewujudkan iklim di mana penyelidik asing tidak berasa dialu-alukan atau dikehendaki, kata Coveney. Beliau mengesyaki bahawa semakin ramai pelajar PhD di EU akan mencari peluang lebih dekat dengan rumah dan bukannya mengemudi halangan dan persepsi tersebut untuk datang ke United Kingdom.

Angka-angka menunjukkan bahawa postdocs EU yang sudah berada di negara ini tinggal, sekurang-kurangnya buat masa ini. Menurut Advance HE, sebuah organisasi pemantauan pendidikan tinggi bukan untung yang berpangkalan di York, UK, anggaran jumlah penyelidik pasca doktoral dari EU yang bekerja di United Kingdom menurun sedikit daripada 12,495 pada tahun akademik 2019–20 kepada 12,185 dalam berikutan tahun akademik. Dalam tempoh yang sama, jumlah posdoc yang bekerja di United Kingdom menurun daripada 50,865 kepada 50,675.

Penyelidik Eropah mempunyai perjuangan mereka sendiri ketika datang untuk merekrut postdocs. Andrea Musacchio, ahli biologi sel di Institut Fisiologi Molekul Max Planck di Dortmund, Jerman, mempunyai banyak pembiayaan untuk mengupah postdoc. Pada 2020, beliau memenangi Hadiah Leibniz — salah satu penghormatan tertinggi yang diberikan kepada penyelidik di Jerman — daripada yayasan penyelidikan Jerman DFG. “Saya boleh membuat tawaran yang sangat kompetitif pada skala gaji yang lebih tinggi daripada yang anda jangkakan untuk jawatan pasca doktoral di Jerman,” katanya. Tetapi apabila dia mengiklankan pembukaan baru-baru ini di Twitter, dia menerima hanya lima permohonan, dan tiada satu pun daripada mereka yang “serius”.

Musacchio tidak menghadapi banyak masalah untuk merekrut postdocs sedekad yang lalu, apabila dia mula-mula berpindah ke Jerman dari negara asalnya di Itali. Tetapi aliran pemohon “perlahan-lahan berkurangan”, katanya. Beliau berpendapat calon yang berpotensi kini memilih jalan yang berbeza. “Di Jerman, ramai orang mencari pekerjaan dalam industri sejurus selepas mendapat PhD,” katanya. “Ini tidak selalu berlaku. Sepuluh tahun yang lalu, orang berkata anda perlu melakukan postdoc juga untuk bersedia untuk pekerjaan dalam industri.

Musacchio juga mengesyaki bahawa penerima PhD yang sanggup mengambil jawatan postdoc semakin mencari peluang untuk mempelajari teknik “sejuk”. “Sains asas telah kehilangan beberapa tarikannya, sebahagiannya kerana kerumitan, ” katanya. “Orang ramai memilih teknik berbanding topik.”

Bekalan posdoc yang semakin berkurangan mungkin mencerminkan trend saintis yang semakin meningkat menjauhi penyelidikan berasaskan universiti, kata Lancaster (lihat alam semula jadi 583, 645–646; 2020). “Ia bukan hanya mengenai postdocs. Anda lihat PI yang benar-benar mantap mula meninggalkan akademik. Orang ramai memilih akademia untuk kebebasan intelek. Tetapi kini terdapat institusi swasta yang menawarkan kebebasan intelektual yang sama dengan gaji dan keadaan kerja yang lebih baik. Apakah yang ditawarkan oleh akademia lagi?”

Perasaan rendah diri

Persaingan yang semakin meningkat untuk postdocs tidak semestinya membuatkan mereka berasa lebih dikehendaki, kata Jonny Coates, postdoc imunologi di Queen Mary University of London dan pengasas UK & EU Pdoc Slack, sebuah komuniti dalam talian yang terdiri daripada beberapa ratus penyelidik pasca doktoral. Pada pandangan beliau, ramai pelajar postdoc dan PhD ingin meninggalkan akademik kerana mereka berasa tidak dihargai. “Ia adalah cara kami dilayan oleh PI, oleh pengurusan kanan dan oleh ahli akademik secara amnya,” katanya. “Orang ramai tidak berasa dihargai oleh sesiapa pun dalam sistem.” Bagi pihaknya, Coates berkata bahawa dia ingin memenuhi baki kontrak pasca doktoralnya tetapi dia sedang mencari pilihan lain.

Gaji sememangnya satu isu, kata Coates. Sebagai contoh, postdoc tahun pertama yang dibiayai oleh Makmal Biologi Molekul Eropah memperoleh hampir £34,400 (kira-kira AS$40,700) jika mereka berada di United Kingdom. Di Jerman, gaji tahunan untuk postdoc EMBL tahun pertama hanya melebihi €42,200. Itu adalah kurang daripada €50,000 hingga €70,000 yang boleh dijangkakan oleh pemegang PhD dalam industri, menurut laporan 2020 daripada Labiotech.eu, tapak media yang merangkumi trend bioteknologi di Eropah. Di Amerika Syarikat, tahap stipend untuk postdoc tahun pertama yang dibiayai oleh Anugerah Penyelidikan Khidmat Negara ialah $54,840, iaitu kurang daripada separuh daripada apa yang mungkin diperoleh oleh seseorang yang mempunyai PhD sains hayat pada permulaan atau industri lain. pekerjaan di negara tersebut.

A alam semula jadi tinjauan ke atas lebih 7,600 penyelidik pasca doktoral di seluruh dunia menemui kebimbangan yang meluas dan ketidakpastian tentang laluan pekerjaan mereka (lihat alam semula jadi 588, 181–184; 2020). Separuh daripada responden berkata kepuasan mereka dalam kedudukan mereka telah bertambah buruk pada tahun sebelumnya, dan 56% mempunyai pandangan negatif terhadap prospek kerjaya mereka. Kurang daripada separuh akan mengesyorkan kerjaya saintifik kepada diri mereka yang lebih muda. Satu perempat (24%) responden berkata mereka pernah mengalami diskriminasi atau gangguan semasa mereka berkhidmat sebagai posdoc.

Pendekatan baru untuk pengambilan

Landskap pasca doktoral yang berkembang telah memaksa PI untuk memikirkan semula pendekatan mereka terhadap pengambilan. Laman web makmal Markowetz pada masa ini mempunyai tayangan slaid animasi menggembar-gemburkan tiga jawatan postdoc terbuka di makmalnya. Pembentangan itu menyatakan bahawa, dalam tempoh lima tahun yang lalu, lima postdoc sebelumnya telah pergi ke jawatan PI dan tiga lagi telah mewujudkan syarikat permulaan. Satu slaid menunjukkan gambar Markowetz di sebelah perkataan: “Saya mahu menyokong postdoc yang bercita-cita tinggi untuk mencapai tahap seterusnya dalam kerjaya mereka.” Bercakap kepada Alam, Markowetz berkata, “Sangat sukar untuk mendapatkan postdocs. Semua kawan saya di sini mempunyai masalah yang sama. Saya harus lebih proaktif. Saya perlu menjelaskan kepada orang ramai apa yang mereka dapat jika mereka datang kepada saya.”

Lancaster telah mengubah pendekatannya juga. Pada masa lalu, dia kadang-kadang boleh mencari posdoc yang layak hanya dengan menyemak e-melnya. Tetapi mesej yang tidak diminta itu pada dasarnya telah hilang, katanya. Daripada menunggu postdocs untuk mencarinya, dia berulang kali menyiarkan pengumuman pengambilan pekerja untuk jawatan makmalnya yang tidak diisi di Twitter. “Ia seolah-olah mendapat banyak perhatian,” katanya. Semasa pencariannya diteruskan, dia akan terus berusaha untuk menyebarkan berita itu. “Anda boleh menghantar e-mel kepada orang yang anda tahu sedang melatih pelajar PhD dalam bidang yang sesuai dengan makmal anda. Beritahu mereka bahawa anda sedang mencari dokumen pos.”

Wolberg mengatakan bahawa dia merekrut salah satu postdoc baru-baru ini berkat persidangan maya, mungkin simbol asas sains pada tahun 2020-an. Persidangan itu termasuk sesi di mana saintis boleh berinteraksi dengan pelatih. “Saya keluar dan berkata bahawa saya sedang mencari posdoc, dan seseorang menghubungi saya.”

Wolberg masih mencari untuk menambah lebih ramai orang kepada pasukannya, dan dia tidak mahu mengehadkan pilihannya. Seperti kebanyakan PI, dia perlu menerima kemungkinan bahawa dia mungkin tidak dapat mencari postdoc lain, tidak kira betapa sukarnya dia mencuba. “Kami mempunyai banyak sains yang sedang dijalankan, jadi kami memerlukan orang,” katanya. “Saya akan merekrut seseorang. Jika ia ternyata menjadi postdoc, itu bagus. Jika ia seorang pelajar siswazah, itu juga bagus.”

We would love to thank the writer of this article for this amazing content

Pemimpin makmal bergelut dengan kekurangan postdocs


Explore our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/