Pendarat InSight NASA mengesan ‘marsquake’ terbesar di Planet Merah

Pendarat InSight NASA yang terkepung di Marikh telah mengesan magnitud 5 “gempa bumi” – yang terbesar yang pernah dirasai oleh kapal angkasa sejak mendarat di planet ini pada November 2018. Ia adalah detik penting yang datang semasa masa yang sibuk untuk InSight, kerana panel solar kapal angkasa terus mengumpul habuk yang akhirnya akan menamatkan hayat kenderaan di Marikh.

Misi InSight di Planet Merah adalah siasat bahagian dalam Marikh, terutamanya dengan mengesan gegaran dari permukaan. Tidak seperti gempa bumi di Bumi, yang biasanya disebabkan oleh pergeseran plat tektonik, “gempa marikh” dianggap disebabkan oleh penyejukan Marikh dari semasa ke semasa, yang menyebabkan kerak planet menjadi lebih rapuh dan retak. Dilengkapi dengan seismometer yang sangat sensitif yang dibina oleh agensi angkasa Perancis, InSight telah mengesan lebih daripada 1,313 gempa bumi sejak mendarat tiga setengah tahun lalu, menurut NASA.

Gempa awal yang dirasai oleh InSight ialah magnitud yang agak rendah. Sebelum ini, gempa bumi terbesar yang pernah dikesan oleh kapal angkasa ialah magnitud 4.2. 5-penunjuk terbaharu ini, yang dikesan pada 4 Mei, masih agak lemah berbanding dengan yang kadang-kadang kita alami di Bumi, tetapi NASA mengatakan ia hampir dengan jenis saintis gempa terkuat yang dijangka dapat dilihat di Marikh. Kini, pasukan InSight akan menyelami data daripada gempa untuk mengetahui lebih lanjut tentang asal usul dan skopnya. “Sejak kami menurunkan seismometer kami pada Disember 2018, kami telah menunggu ‘yang besar’,” kata Bruce Banerdt, penyiasat utama InSight di NASA, dalam satu kenyataan. “Gempa ini pasti memberikan pemandangan ke planet ini tidak seperti yang lain.”

Satu spektrogram magnitud 5 marsquake dikesan oleh InSight.
Imej: NASA

Ini adalah kemenangan untuk InSight, yang telah bergelut sejak pendaratannya. Isu utama pertama misi itu timbul apabila kapal angkasa cuba menggunakan salah satu instrumen utamanya sejurus selepas mendarat: kuar haba yang dipanggil “mol.” Direka bentuk untuk menggali sendiri di bawah permukaan Marikh untuk mengukur suhu dalaman planet itu, tahi lalat itu tidak pernah dapat memperoleh geseran yang betul yang diperlukan untuk menggali jauh ke dalam tanah. Dimaksudkan untuk mencapai kedalaman sehingga 16 kaki, tahi lalat itu hampir tidak berada di bawah permukaan. Akhirnya, selepas dua tahun mencuba, NASA memutuskan untuk menamatkan percubaan menggali tahi lalat untuk memberi tumpuan kepada misi keseluruhan InSight.

Tetapi InSight juga mengalami masa yang sukar sejak kebelakangan ini. Pada bulan Januari, ribut debu Marikh yang sangat tebal menyekat cahaya matahari yang mencukupi daripada mencapai panel solar InSight, mengurangkan bekalan kuasa kapal angkasa. Sebagai tindak balas, InSight memasuki mod selamat, sejenis prosedur operasi di mana kapal angkasa menghentikan semua tetapi tugas paling penting yang perlu dilakukan untuk terus hidup. Akhirnya, InSight keluar dari mod selamat dan mula menghasilkan kuasa penuh semula. Tetapi habuk terus terkumpul pada panel solar InSight, dan kenderaan itu tidak mempunyai cara untuk membersihkan perkakasannya dengan ketara (walaupun NASA telah mencuba beberapa teknik yang tidak konvensional). Memandangkan tidak ada angin yang sangat kuat untuk meniup habuk, InSight akhirnya akan berhenti menghasilkan kuasa yang mencukupi untuk terus berfungsi, iaitu dijangka berlaku pada hujung tahun ini.

Walaupun semua ini, InSight telah melaksanakan matlamat utamanya seperti yang diharapkan. Misi utamanya tamat pada Disember 2020, dan pendarat kini dalam misi lanjutannya, yang berlangsung sehingga Disember 2022. Buat masa ini, masih ada masa lagi untuk mengesan lebih banyak gempa bumi sehingga bekalan elektrik habis.

We would like to thank the author of this short article for this outstanding web content

Pendarat InSight NASA mengesan ‘marsquake’ terbesar di Planet Merah


We have our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/