Penemuan kimia anti-kanser menjadikan tumbuhan kopiah sesuai untuk perubatan moden

Penemuan kimia anti-kanser menjadikan kopiah sesuai untuk perubatan moden

(Scutellaria barbata) yang dikenali di China sebagai banzhilian. Kredit: Phil Robinson

Rahsia evolusi yang membolehkan herba perubatan yang dikenali sebagai kopiah berduri menghasilkan sebatian melawan kanser telah dibuka oleh kerjasama penyelidik UK dan China.

Kerjasama CEPAMS menggunakan teknologi penjujukan DNA untuk memasang jujukan genomik kopiah (Scutellaria barbata) yang dikenali di China sebagai banzhilian.

Ini memberikan penyelidik maklumat genetik—sejarah evolusi mikro—diperlukan untuk mengenal pasti cara tumbuhan menghasilkan kompaun scutebarbatine A, yang bertindak terhadap pelbagai sel kanser.

Profesor Cathie Martin, Ketua Kumpulan di Pusat John Innes, dan salah seorang pengarang kajian itu berkata, “Kami telah mendapati bahawa metabolit utama mempunyai aktiviti melawan sel kanser tetapi bukan sel bukan kanser yang sangat penting untuk metabolit anti-kanser. . Sekarang kami sedang mencari untuk membangunkan kaedah sintetik untuk menghasilkan lebih banyak sebatian plumbum.”

Dalam Perubatan Tradisional Cina (TCM), untuk mengasingkan kimia perubatan daripada tumbuhan, herba itu direbus dalam air selama dua jam dan ekstrak dikeringkan untuk menghasilkan serbuk dan diambil sebagai rebusan (cecair pekat). Kini, dengan pengetahuan tentang gen yang membentuk laluan biokimia di sebalik aktiviti anti-kanser herba, penyelidik hampir dapat mensintesis kuantiti sebatian yang lebih besar dengan lebih cepat dan mampan dengan menggunakan perumah seperti yis.

Penyelidikan yang terdapat dalam jurnal Loji Molekul diketuai oleh CEPAMS, perkongsian antara Pusat John Innes dan Akademi Sains China.

“Ini adalah kerjasama yang hebat tentang membangunkan petunjuk dadah yang menarik daripada sumber semula jadi dan menunjukkan nilai praktikal memberi tumpuan kepada evolusi mikro spesies, ” kata Profesor Martin.

Genus Skullcap telah digunakan selama berabad-abad dalam TCM untuk rawatan keadaan perubatan yang berbeza. Kerja klinikal telah menunjukkan bahawa persediaan berdasarkan Scutellaria barbata semasa kemoterapi boleh mengurangkan risiko tumor metastatik.

Ketua Kumpulan CEPAMS yang berpangkalan di Shanghai Dr. Evangelos Tatsis berkata, “Produk semulajadi telah lama menjadi sebatian utama untuk penemuan ubat-ubatan baharu. Dengan mengikuti jejak tumbuhan tradisional China, kami boleh membangunkan ubat anti-kanser baharu dan penyelidikan ini menandakan satu langkah penting ke arah itu.”

berasaskan tumbuhan ubat-ubatan tradisional telah lama digunakan untuk menyediakan petunjuk untuk penemuan ubat baru, dan tumbuhan produk semulajadi seperti vinblastine dan taxol digunakan secara klinikal sebagai ubat antikanser.

TCM ialah salah satu sistem katalog terbaik dengan maklumat empirikal tentang sifat terapeutik ubat herba.

Ubat anti-kanser yang diperoleh daripada perubatan tradisional Cina boleh mempunyai keberkesanan yang lebih tinggi daripada ubat sintetik kimia dan dengan kesan sampingan yang kurang toksik. Kajian itu diterbitkan dalam Loji Molekul

Maklumat lanjut:
Haixiu Li et al, Genom kopiah perubatan mendedahkan asal-usul polifiletik biosintesis clerodane diterpene dalam keluarga Lamiaceae., Loji Molekul (2023). DOI: 10.1016/j.molp.2023.01.006. www.cell.com/molecular-plant/f … 1674-2052(23)00006-0

Disediakan oleh
Pusat John Innes


Petikan: Penemuan kimia anti-kanser menjadikan tumbuhan kopiah sesuai untuk perubatan moden (2023, 19 Januari) diambil 20 Januari 2023 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would love to say thanks to the writer of this short article for this awesome web content

Penemuan kimia anti-kanser menjadikan tumbuhan kopiah sesuai untuk perubatan moden


You can find our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/