Penglihatan malam warna penuh hampir menjadi realiti selepas kejayaan pembelajaran yang mendalam

Hitam-dan-hijau monokromatik yang mentakrifkan penglihatan malam selama beberapa dekad semakin surut ke masa lalu.

Tentera AS sudah mengeluarkan gogal penglihatan malam yang menggariskan orang dan objek lain dalam warna putih terang, dan penyelidik di seluruh dunia berlumba-lumba untuk membangunkan cara yang lebih maju untuk melihat dalam gelap. Kajian bukti prinsip baharu menawarkan petunjuk yang menarik tentang cara teknologi sebegitu generasi akan datang mungkin berfungsi.

Didalam kertas diterbitkan hari Rabu dalam jurnal akademik PLOS SATUpenyelidik menunjukkan bahawa algoritma pembelajaran mendalam boleh membina pembinaan semula penuh warna bagi pemandangan menggunakan hanya imej inframerah yang tidak dapat dilihat oleh mata manusia.

Penemuan ini mencadangkan masa depan baharu yang menarik untuk teknologi penglihatan malam.

Mata manusia menghadapi banyak batasan

Nampaknya manusia boleh melihat setiap warna, tetapi mata kita hanya dapat mengesan secebis yang sempit spektrum elektromagnet. Gelombang cahaya yang boleh kita lihat berkisar daripada kira-kira 400 nanometer (yang didaftarkan dalam otak manusia sebagai ungu) hingga kira-kira 700 nanometer (dianggap sebagai merah). Jika seseorang berada di dalam bilik tanpa tingkap dan mentol terang memancarkan cahaya pada panjang gelombang 800 nanometer, mereka akan mengalami kegelapan total.

Nyamuk atau ular beludak, sebaliknya, boleh melihat dengan baik. (Begitu juga boleh a tetikus cyborg.) Manusia juga boleh melihat versi adegan jika mereka melihat melalui kamera inframerah. Ini kerana bukan satu cabaran teknikal untuk mengambil gambar dalam cahaya inframerah. Cabarannya ialah menjadikan imej tersebut dalam cahaya yang boleh dilihat supaya penonton manusia boleh memahami perkara yang mereka lihat. Sebagai contoh, pengimejan terma menggunakan teknik yang dipanggil pseudocolor untuk menjadikan imej inframerah kelihatan. Walaupun imej yang terhasil mengandungi berbilang warna, ia benar-benar merupakan gambar hitam-putih yang diserap di mana warna tidak sepadan dengan rupa pemandangan itu jika dilihat dalam cahaya yang boleh dilihat.

Teknologi baharu boleh menjadikan cahaya inframerah dapat dilihat dengan sempurna

Para penyelidik di sebalik kajian baharu itu melakukan sesuatu yang jauh lebih canggih dengan imej inframerah. Mereka bermula dengan mencetak imej palet warna dan muka. Kemudian mereka mencipta set data dengan mengambil foto imej tersebut menggunakan kamera monokromatik yang boleh ditetapkan untuk mengambil foto pada panjang gelombang yang sangat spesifik. Mereka mengambil gambar wajah di bawah sumber cahaya monokromatik pelbagai panjang gelombang dalam spektrum boleh dilihat dan inframerah dekat.

Dengan fail digital ini di tangan, mereka membina dekad penyelidikan dalam sains komputer untuk membangunkan dan menguji algoritma pembelajaran mendalam yang boleh bermula dengan imej inframerah adegan dan membuat kesimpulan bagaimana pemandangan itu akan kelihatan dalam spektrum yang boleh dilihat. Dan ia berjaya! Di bawah keadaan yang diakui ideal ini, para penyelidik mendapati bahawa salah satu algoritma mereka – menggunakan seni bina berasaskan U-Net yang mendalam – dapat mengubah satu set tiga imej inframerah menjadi foto berwarna penuh yang sangat mirip dengan foto biasa yang sama. imej.

Kami mungkin tidak akan melihat teknologi ini dalam gogal penglihatan malam dalam masa terdekat, tetapi bukti konsep ini menunjukkan bahawa penglihatan malam warna penuh berada di kaki langit.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this awesome material

Penglihatan malam warna penuh hampir menjadi realiti selepas kejayaan pembelajaran yang mendalam


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/