Pengurus NASA kebanyakannya memikirkan ujian roket bulan yang berjaya

NASA mengambil masa empat percubaan untuk memacu sepenuhnya roket bulan Sistem Pelancaran Angkasa yang baharu, dan walaupun masalah baharu timbul semasa hitung detik latihan terkini hari Isnin, pengurus kanan berkata mereka gembira dengan prestasi penggalak gergasi itu.

“Kami berpendapat bahawa kami mempunyai latihan yang benar-benar berjaya,” kata Tom Whitmeyer, timbalan ketua Pembangunan Sistem Eksplorasi NASA, Selasa. “Kami tahu bahawa kami akan mempunyai segelintir perkara yang perlu kami tangani… dan saya fikir kami akan mengambil masa beberapa hari untuk mengatasinya dan kemudian kami akan membuat keputusan mengenai laluan terbaik ke hadapan. “

Dengan mengandaikan pembaikan pemasangan hidrogen yang bocor berjaya, pengurus boleh membuat keputusan untuk menjalankan satu lagi ujian bahan api, atau mereka boleh membuat kesimpulan bahawa mereka mempunyai data yang mencukupi sekarang untuk menuju ke kempen pelancaran lewat musim panas tanpa kehilangan masa pada latihan pakaian lain yang mungkin hanya memberikan peningkatan tambahan.

062122-sls-night.png
Bulan penuh terbenam di belakang roket bulan Sistem Pelancaran Angkasa pada 15 Jun di Pusat Angkasa Kennedy.

William Harwood/CBS News


Semasa telesidang hari Selasa dengan wartawan, Whitmeyer dan pengurus kanan lain tidak akan membuat spekulasi mengenai perkara yang akan berlaku seterusnya. Tetapi Mike Sarafin, pengurus misi program bulan Artemis di ibu pejabat NASA, berkata roket SLS kini telah mencapai kebanyakan objektif pra-penerbangan agensi itu walaupun tidak sampai ke penghujung kiraan detik latihan hari Isnin.

Walaupun begitu, pasukan itu berjaya turun ke T-tolak 29 saat — hanya 20 saat daripada matlamat — dan jurutera memahami apa yang menyebabkan pemotongan awal.

“Saya akan katakan kami berada di persentil ke-90 dari segi di mana kami perlu berada secara keseluruhan,” kata Sarafin. Tetapi “masih terdapat beberapa item terbuka yang perlu kami pergi dan lihat … untuk mengatakan bahawa kami sudah bersedia dari sudut rasional penerbangan.”

Berlangsung bertahun-tahun di belakang jadual dan berbilion-bilion melebihi bajet, NASA berada di peringkat akhir menguji roket SLS gergasi dan sistem kompleksnya sebelum melancarkannya pada penerbangan sulung program: menghantar kapsul kru Orion yang tidak dipandu dalam penerbangan melangkaui bulan dan belakang.

Untuk mengosongkan laluan pelancaran, ujian NASA melancarkan enjin peringkat pertama roket itu pada Mac 2021, menghantar pentas ke Pusat Angkasa Kennedy di Cape Canaveral, Florida, memasangkannya pada sepasang penggalak bahan api pepejal Northrop Grumman, menambah peringkat atas. daripada United Launch Alliance, dan kemudian melampirkan kapsul kru Orion, yang dibina oleh Lockheed Martin.

Roket setinggi 330 kaki itu, yang paling berkuasa pernah dibina untuk NASA, telah diangkut dari Bangunan Perhimpunan Kenderaan yang ikonik untuk melancarkan pad 39B pada bulan Mac untuk latihan kira detik dan ujian penjanaan api, salah satu peristiwa penting terakhir di jalan untuk dilancarkan. .

Matlamatnya adalah untuk memuatkan roket dengan 750,000 gelen oksigen cecair supercold dan bahan api hidrogen dan kemudian mengira detik hingga T-tolak 9 saat, titik di mana enjin akan mula menyala semasa pelancaran sebenar, untuk menguji sistem komputer yang kompleks, perisian dan perkakasan dalam keadaan hari penerbangan.

062122-sls-moonset.png
Roket dan sasarannya.

William Harwood/CBS News


Bersama-sama dengan percubaan untuk menjalankan kiraan detik biasa, pasukan itu juga merancang untuk menguji keupayaannya untuk menghentikan jam dan mengitar semula: untuk memastikan sistem boleh menangani masalah yang mungkin memaksa kelewatan saat terakhir semasa kira detik sebenar.

Tetapi siri mengecewakan kebanyakan masalah sistem tanah, bersama-sama dengan kebocoran hidrogen dalam pemasangan talian bahan api, masalah dengan injap helium peringkat kedua yang tersekat, dan kekurangan nitrogen gas yang digunakan dalam sistem pencegahan kebakaran, menggagalkan tiga percubaan mengisi bahan api berturut-turut .

Roket itu dibawa kembali ke VAB untuk pembaikan dan kemudian kembali ke pad awal bulan ini. Semasa ujian bahan api keempat hari Isnin, jurutera akhirnya dapat memuatkan sepenuhnya SLS, mengepam 750,000 gelen oksigen dan hidrogen ke dalam empat tangki yang membentuk peringkat pertama dan kedua.

Tetapi sebelum tangki penuh, jurutera menemui masalah baharu: pemasangan cepat putus sambungan hidrogen 4 inci yang bocor. Sistem ini digunakan untuk menyalurkan hidrogen melalui empat enjin peringkat pertama RS-25 untuk menyejukkan, atau mengkondisikannya dengan betul sebelum penyalaan.

Komputer penjujukan pelancaran darat yang menjalankan kira detik memantau beribu-ribu parameter, termasuk status “garisan berdarah” 4 inci dan ia diprogramkan untuk menghentikan jam jika spesifikasi yang digariskan dalam kriteria komit pelancaran dilanggar.

Apabila isu bleed line timbul pada hari Isnin, jurutera perlu segera mencari cara untuk menyelesaikan masalah itu supaya mereka boleh meneruskan pemuatan propelan dan masuk ke dalam apa yang dikenali sebagai “pengisian semula stabil,” sentiasa menambah tangki sebagai hidrogen dan oksigen panaskan dan didihkan.

Mereka berjaya melakukannya dengan mengarahkan komputer untuk mengabaikan bacaan penderia yang mungkin menunjukkan kebocoran, dan pasukan akhirnya mendapat semua empat tangki dimuatkan sepenuhnya. Itu menetapkan peringkat untuk fasa terminal kira detik, 10 minit terakhir yang penuh aksi sebelum pelancaran. Atau, dalam kes ini, membawa kepada pemotongan yang diarahkan oleh komputer.

Matlamat asal adalah untuk mengira detik hingga T-tolak 33 saat, titik di mana komputer darat akan diserahkan kepada perisian penerbangan atas kapal SLS, dan kemudian untuk mengitar semula kembali ke T-tolak 10 minit. Ideanya adalah untuk menguji keupayaan sistem untuk pulih daripada masalah. Pelan itu kemudian meminta untuk menyambung semula kiraan dan meneruskan sehingga T-tolak 9.3 saat.

Tetapi pada hari Isnin, kerana pemasangan cepat putus sambungan yang bocor dalam talian pendarahan hidrogen, dan masa hilang penyelesaian masalah, pengurus memilih untuk melepaskan kitar semula pada 33 saat dan meneruskan kira detik selepas lepas tangan ke komputer penerbangan roket.

Walaupun komputer darat boleh diberitahu untuk mengabaikan penderia yang menunjukkan kebocoran, perisian komputer penerbangan tidak boleh diubah suai dengan mudah, dan pengarah pelancar Charlie Blackwell-Thompson berkata jurutera menjangkakan ia akan menghentikan undur sebaik sahaja ia mengambil alih.

“Kami sememangnya mempunyai keupayaan dalam penjujukan pelancaran darat untuk menghalang pemantauan ke atas jenis parameter tersebut, tetapi kami mempunyai kurang keupayaan di bahagian penerbangan untuk itu,” katanya. “Jadi kami tahu bahawa sebaik sahaja ia merasakan keadaan itu, kami akan mendapat potongan.”

Dan itulah yang berlaku. Kira detik berhenti pada T-tolak 29 saat, empat saat selepas penyerahan berlaku.

Apa yang berlaku seterusnya masih belum jelas. Tempoh pelancaran bulan yang realistik seterusnya, berdasarkan pergerakan Bumi dan bulan serta trajektori yang dirancang kapsul Orion, dibuka pada 23 Ogos. Satu lagi ujian penjanaan api boleh menolak penerbangan melebihi itu, tetapi NASA belum lagi menangani tarikh pelancaran.

Dalam pada itu, Blackwell-Thompson berkata, “Anda mengikuti data. Jadi kami akan pergi mengumpul data, dan kami akan melihat ke mana data itu membawa kami.”

Nota editor: Versi awal cerita ini salah nyatakan syarikat mana yang mengeluarkan penggalak bahan api pepejal.

We would like to give thanks to the writer of this article for this incredible content

Pengurus NASA kebanyakannya memikirkan ujian roket bulan yang berjaya


Take a look at our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/