Penjajaran 5 planet yang jarang berlaku akan mengambil alih langit bulan ini. Berikut ialah cara untuk melihat sekilas

Jangan lupa melihat hujung minggu ini untuk melihat permulaan jajaran lima planet yang jarang ditemui menghiasi langit malam. Lima planet Utarid, Zuhrah, Marikh, Musytari dan Zuhal akan sejajar dalam susunan planet bulan ini. Fenomena yang jarang berlaku ini tidak berlaku sejak Disember 2004, dan tahun ini, jarak antara Mercury dan Zuhal akan menjadi lebih kecil, menurut Sky & Telescope. Stargazers perlu mempunyai teropong mereka bersama-sama dengan pandangan yang jelas dari ufuk timur untuk melihat Mercury dekat awal bulan, majalah angkasa lepas berkata. Apabila bulan Jun berlalu, Utarid akan menjadi lebih cerah dan lebih mudah dilihat, menurut Diana Hannikainen, editor pemerhati Sky & Telescope. Planet lain harus dapat dilihat secara konsisten dengan mata kasar, tambahnya. Masa terbaik untuk melihat lima planet adalah 30 minit sebelum matahari terbit, katanya. Pada malam sebelum anda merancang untuk melihat penjajaran, semak bila matahari akan terbit di kawasan anda. Sesetengah pemerhati bintang sangat teruja untuk acara cakerawala, termasuk Hannikainen. Dia terbang dari rumahnya di barat Boston ke bandar tepi pantai di sepanjang Lautan Atlantik untuk mendapatkan pandangan yang optimum bagi jajaran itu.”Saya akan berada di luar sana dengan teropong saya, melihat ke arah timur dan tenggara dan menyilang semua jari tangan dan kaki saya yang ia akan menjadi jelas,” kata Hannikainen. Anda tidak perlu melakukan perjalanan untuk melihat sekilas aksi itu kerana ia akan dapat dilihat oleh orang ramai di seluruh dunia. Pengamat bintang di Hemisfera Utara boleh melihat planet dari timur ke tenggara ufuk manakala mereka di Hemisfera Selatan harus melihat di sepanjang ufuk timur ke timur laut. Satu-satunya keperluan ialah langit cerah dalam arah penjajaran. Jika anda bangun dan cuaca menghalang langit, jangan risau, Hannikainen berkata. pagi, keluar dan nikmati pemandangan itu,” katanya. Bulan menyertai pestaSelain lima planet, bulan sabit yang semakin pudar juga akan berada dalam jajaran antara Zuhrah dan Marikh pada 24 Jun. Tidak seperti hari-hari menjelangnya, jajaran cakerawala khas ini boleh dilihat dalam satu jam sebelum matahari terbit, kata Hannikainen. Menjelang keesokan harinya, bulan akan meneruskan orbitnya mengelilingi Bumi, mengalihkannya keluar daripada penjajaran dengan planet, katanya. Jika anda terlepas lima- penjajaran planet dalam susunan berjujukan, yang seterusnya akan berlaku pada 2040, menurut Sky & Telescope.

Jangan lupa melihat hujung minggu ini untuk melihat permulaan jajaran lima planet yang jarang ditemui menghiasi langit malam.

Lima planet Utarid, Zuhrah, Marikh, Musytari dan Zuhal akan sejajar dalam susunan planet bulan ini.

Fenomena yang jarang berlaku ini tidak berlaku sejak Disember 2004, dan pada tahun ini, jarak antara Mercury dan Zuhal akan menjadi lebih kecil, menurut Sky & Telescope.

Stargazers perlu mempunyai teropong mereka berguna bersama-sama dengan pandangan yang jelas dari ufuk timur untuk melihat Mercury berhampiran permulaan bulan, kata majalah angkasa lepas. Apabila bulan Jun berlalu, Utarid akan menjadi lebih cerah dan lebih mudah dilihat, menurut Diana Hannikainen, editor pemerhati Sky & Telescope.

Selebihnya planet harus dapat dilihat secara konsisten dengan mata kasar, tambahnya.

Masa terbaik untuk melihat lima planet ialah 30 minit sebelum matahari terbit, katanya. Pada malam sebelum anda merancang untuk melihat penjajaran, semak apabila matahari akan terbit di kawasan anda.

Sesetengah pemerhati bintang sangat teruja untuk acara samawi, termasuk Hannikainen. Dia terbang dari rumahnya di barat Boston ke sebuah bandar tepi pantai di sepanjang Lautan Atlantik untuk mendapatkan pemandangan penjajaran yang optimum.

“Saya akan berada di luar sana dengan teropong saya, melihat ke arah timur dan tenggara dan menyilang semua jari tangan dan kaki saya bahawa ia akan menjadi jelas,” kata Hannikainen.

Anda tidak perlu melakukan perjalanan untuk melihat sekilas aksi itu kerana ia akan dapat dilihat oleh orang di seluruh dunia.

Pemerhati bintang di Hemisfera Utara boleh melihat planet dari ufuk timur ke tenggara manakala planet di Hemisfera Selatan harus melihat di sepanjang ufuk timur ke timur laut. Satu-satunya keperluan ialah langit cerah ke arah penjajaran.

Jika anda bangun dan cuaca menghalang langit, jangan risau, kata Hannikainen.

“Teruskan melihat sepanjang bulan Jun dan sebaik sahaja anda mempunyai pagi yang cerah, keluar dan nikmati pemandangan itu,” katanya.

Bulan menyertai parti itu

Sebagai tambahan kepada lima planet, bulan sabit yang semakin pudar juga akan berada dalam jajaran antara Zuhrah dan Marikh pada 24 Jun.

Tidak seperti pada hari-hari menjelangnya, penjajaran cakerawala istimewa ini boleh dilihat dalam satu jam sebelum matahari terbit, kata Hannikainen.

Menjelang keesokan harinya, bulan akan meneruskan orbitnya mengelilingi Bumi, mengalihkannya daripada sejajar dengan planet, katanya.

Jika anda terlepas penjajaran lima planet dalam susunan berurutan, yang seterusnya akan berlaku pada 2040, menurut Sky & Telescope.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this awesome content

Penjajaran 5 planet yang jarang berlaku akan mengambil alih langit bulan ini. Berikut ialah cara untuk melihat sekilas


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/