Penjelajah ketekunan menemui ‘harta karun’ bahan organik di Marikh | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Menyiasat tapak delta sungai purba, penjelajah Perseverance telah mengumpul beberapa sampel paling penting setakat ini itu misi ke menentukan sama ada kehidupan pernah wujud di Marikh, menurut saintis NASA.

Beberapa sampel yang dikumpul baru-baru ini termasuk bahan organik, menunjukkan bahawa Kawah Jezero, yang mungkin pernah menampung tasik dan delta yang dikosongkan ke dalamnya, telah persekitaran yang boleh dihuni 3.5 bilion tahun yang lalu.

“Batuan yang kami siasat di delta mempunyai kepekatan bahan organik tertinggi yang belum kami temui dalam misi itu,” kata Ken Farley, saintis projek Perseverance di Institut Teknologi California di Pasadena.

Misi rover itu, yang bermula di planet merah 18 bulan lalu, termasuk mencari tanda-tanda kehidupan mikrob purba. Ketabahan adalah mengumpul sampel batu yang boleh mempunyai dipelihara cerita ini biosignatures. Pada masa ini, rover mengandungi 12 sampel batuan.

Satu siri misi dipanggil Pulangan Sampel Marikh akhirnya akan membawa koleksi itu kembali ke Bumi pada tahun 2030-an.

Tapak delta menjadikan Kawah Jezero, yang menjangkau 28 batu (45 kilometer), terutamanya minat yang tinggi kepada saintis NASA. Ciri geologi berbentuk kipas, pernah wujud di mana sungai bertumpu dengan tasik, mengekalkan lapisan sejarah Marikh dalam batu enapan, yang terbentuk apabila zarah bergabung bersama dalam persekitaran yang dahulunya dipenuhi air ini.

Rover menyiasat lantai kawah dan menemui bukti batu igneus, atau gunung berapi. Semasa kempen kedua untuk mengkaji delta sejak lima bulan yang lalu, Perseverance telah menemui lapisan batuan sedimen yang kaya yang menambah lagi kisah iklim dan persekitaran purba Marikh.

Ketekunan baru-baru ini merakam panorama delta dan batu-batunya yang menarik di Kawah Jezero.

“Delta, dengan batuan sedimennya yang pelbagai, berbeza dengan indah dengan batu igneus – terbentuk daripada penghabluran magma – ditemui di lantai kawah,” kata Farley.

“Penjajaran ini memberikan kita pemahaman yang kaya tentang sejarah geologi selepas kawah terbentuk dan suite sampel yang pelbagai. Sebagai contoh, kami menemui batu pasir yang membawa butiran dan serpihan batu yang dicipta jauh dari Kawah Jezero.”

Pasukan misi menamakan salah satu batu yang dicontohi oleh Perseverance sebagai Wildcat Ridge. Batu itu mungkin terbentuk apabila lumpur dan pasir mendap di tasik air masin kerana ia sejat berbilion tahun yang lalu. Rover itu mengikis permukaan batu dan menganalisisnya dengan instrumen yang dikenali sebagai Mengimbas Persekitaran Boleh Dihuni dengan Raman & Luminescence untuk Organik & Bahan Kimia, atau SHERLOC.

Laser pengecut batu ini berfungsi sebagai cahaya hitam mewah untuk mendedahkan bahan kimia, mineral dan bahan organik, kata Sunanda Sharma, saintis SHERLOC di Makmal Pendorong Jet NASA di Pasadena.

Analisis instrumen mendedahkan bahawa mineral organik berkemungkinan aromatik, atau molekul stabil karbon dan hidrogen, yang disambungkan kepada sulfat. Mineral sulfat, yang sering dijumpai diapit dalam lapisan batuan sedimen, mengekalkan maklumat tentang persekitaran berair yang terbentuk di dalamnya.

Molekul organik menarik minat di Marikh kerana ia mewakili blok binaan kehidupan, seperti karbon, hidrogen dan oksigen, serta nitrogen, fosforus dan sulfur. Tidak semua molekul organik memerlukan kehidupan untuk terbentuk kerana sesetengahnya boleh dicipta melalui proses kimia.

Mozek ini, yang diambil oleh rover, menunjukkan tempat Perseverance mengambil sampel dan melelas batu yang dipanggil oleh saintis NASA Wildcat Ridge.

“Walaupun pengesanan kelas organik ini sahaja tidak bermakna kehidupan pasti ada di sana, set pemerhatian ini mula kelihatan seperti beberapa perkara yang pernah kita lihat di Bumi,” kata Sharma. “Ringkasnya, jika ini adalah pencarian harta karun untuk tanda-tanda kehidupan yang berpotensi di planet lain, bahan organik adalah petunjuk. Dan kami semakin kuat dan lebih kukuh petunjuk semasa kami bergerak melalui kempen delta kami.”

Ketekunan serta rover Curiosity telah menemui bahan organik sebelum ini di Marikh. Tetapi kali ini, pengesanan berlaku di kawasan yang mungkin pernah wujud.

Batu Wildcat Ridge ialah batu lumpur yang mengandungi bahan organik. Ia berkemungkinan terbentuk dalam air masin apabila air tasik purba menyejat.

“Pada masa lalu, pasir, lumpur, dan garam yang kini membentuk sampel Wildcat Ridge telah didepositkan dalam keadaan di mana kehidupan berpotensi berkembang maju,” kata Farley.

“Fakta bahawa bahan organik ditemui dalam batu sedimen seperti itu – yang terkenal untuk memelihara fosil kehidupan purba di Bumi – adalah penting. Walau bagaimanapun, semampu instrumen kami di atas Perseverance, kesimpulan lanjut mengenai apa yang terkandung dalam sampel Wildcat Ridge perlu menunggu sehingga ia dikembalikan ke Bumi untuk kajian mendalam sebagai sebahagian daripada kempen Mars Sample Return agensi itu.”

Sampel yang dikumpul setakat ini mewakili banyak kepelbagaian dari kawasan utama dalam kawah dan delta sehingga pasukan Perseverance berminat untuk mendepositkan beberapa tiub pengumpulan di tapak yang ditetapkan di Marikh dalam masa kira-kira dua bulan, kata Farley.

Sebaik sahaja rover menurunkan sampel di depoh cache ini, ia akan terus meneroka delta.

Rover itu telah meninjau tapak yang berpotensi untuk melepaskan cache sampelnya.

Misi masa depan boleh mengumpul sampel ini dan mengembalikannya ke Bumi untuk dianalisis menggunakan beberapa instrumen paling sensitif dan canggih di planet ini. Tidak mungkin Perseverance akan menemui bukti yang tidak dapat dipertikaikan tentang kehidupan di Marikh kerana beban bukti untuk mewujudkannya di planet lain adalah sangat tinggi, kata Farley.

“Saya telah mempelajari kebolehbiasaan dan geologi Marikh sepanjang kerjaya saya dan mengetahui secara langsung nilai saintifik yang luar biasa untuk mengembalikan set batu Marikh yang dikumpulkan dengan teliti ke Bumi,” kata Laurie Leshin, pengarah Makmal Pendorong Jet NASA, dalam satu kenyataan. .

“Bahawa kami hanya beberapa minggu daripada menggunakan sampel Perseverance yang menarik dan hanya beberapa tahun daripada membawanya ke Bumi supaya saintis dapat mengkajinya dengan terperinci yang sangat luar biasa. Kami akan belajar begitu banyak.”

Beberapa batu kepelbagaian di delta berjarak kira-kira 65.6 kaki (20 meter), dan masing-masing menceritakan kisah yang berbeza.

Serpihan batu dan mineral yang lebih besar dalam sampel Skinner Ridge mencadangkan ia berasal dari bahan yang diangkut dari ratusan batu di luar Kawah Jezero.

Satu keping batu pasir, dipanggil Skinner Ridge, adalah bukti bahan berbatu yang mungkin diangkut ke dalam kawah dari ratusan batu jauhnya, mewakili bahan yang tidak dapat dilalui oleh rover semasa misinya. Wildcat Ridge, sebaliknya, mengekalkan bukti tanah liat dan sulfat yang berlapis-lapis dan terbentuk menjadi batu.

Sebaik sahaja sampel berada di makmal di Bumi, mereka boleh mendedahkan cerapan tentang persekitaran Marikh yang berpotensi boleh didiami, seperti kimia, suhu dan apabila bahan itu disimpan di dalam tasik.

“Saya fikir adalah selamat untuk mengatakan bahawa ini adalah dua daripada sampel paling penting yang akan kami kumpulkan dalam misi ini,” kata David Shuster, saintis sampel pulangan Ketekunan di University of California, Berkeley.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this amazing content

Penjelajah ketekunan menemui ‘harta karun’ bahan organik di Marikh | CNN


Our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/