Penjelajah Mars Perseverance NASA menemui kepelbagaian, petunjuk kehidupan mikrob di batu dasar tasik purba

Para saintis NASA berkata Khamis, rover Mars Perseverance menemui batu yang menarik secara biologi di dasar tasik purba yang boleh menunjukkan kehidupan mikrob wujud di planet merah berbilion tahun lalu.

Selepas dilancarkan dari Cape Canaveral, Florida, pada Julai 2020, NASA berjaya mendaratkan rover keduanya, Perseverance, di Marikh pada Februari 2021. Bersama-sama untuk perjalanan itu adalah sebuah helikopter seberat 4 paun bernama Ingenuity yang telah berjaya menunjukkan penerbangan terkawal boleh dibuat di Marikh.

Sejak pendaratannya, Percy telah bersiar-siar di tapak delta sungai Marikh purba yang kering yang dikenali sebagai Kawah Jezero. Robot itu mempunyai tujuh instrumen sains, termasuk kamera dan dua mikrofon yang merakam bunyi angin di Marikh dan pendaratannya.

Pada hari Khamis, pengurus misi memberikan kemas kini tentang apa yang ditemui oleh rover semasa menerokai 8 batu dari Kawah Jezero. Kawasan itu berkemungkinan sebuah tasik lebih daripada 3.5 bilion tahun yang lalu, itulah sebabnya NASA mendaratkan rover di sana, untuk mencari dalam persekitaran purba yang boleh didiami untuk bukti kehidupan.

“Misi ini tidak mencari benda hidup yang masih ada yang masih hidup hari ini,” kata Ken Farley, saintis projek Perseverance. “Sebaliknya, kami melihat ke masa lalu yang sangat jauh apabila iklim Marikh sangat berbeza daripada hari ini, jauh lebih kondusif untuk kehidupan.”

Dalam lebih daripada 550 Sols, atau hari Marikh, Farley berkata Perseverance telah mendapati bahawa sejarah lantai kawah adalah lebih rumit daripada yang dijangkakan. Berdasarkan penemuan batu cerdik yang terbentuk daripada aktiviti gunung berapi, pasukan sains kini percaya sebelum memegang dasar tasik, kawah itu mempunyai beberapa aktiviti gunung berapi yang aktif, malah tasik lava.

Rocks untuk teruja tentang: Wildcat Ridge dan Skinner Ridge

Para saintis berkata beberapa sampel batu yang dikumpul di Marikh mengandungi molekul organik yang dikaitkan dengan kehidupan. Dua sampel batu, khususnya, telah dikumpulkan daripada batu yang telah dinamakan oleh pasukan Wildcat Ridge dan Skinner Ridge, yang membuatkan pasukan sains teruja. Batu-batu itu dinamakan sempena laluan di Taman Negara Shenandoah.

Batu-batu itu, kira-kira 66 kaki (20 meter) antara satu sama lain, menawarkan sampel yang sangat pelbagai, tetapi setiap satu mempunyai nilai sains yang tinggi, kata saintis pulangan sampel Perseverance, David Shuster. Walau bagaimanapun, kedua-dua sampel mempunyai persamaan.

“Kedua-dua batu ini terdiri daripada sedimen yang diangkut oleh air cecair,” kata Shuster, sambil menambah kedua-dua batu mengalami perubahan yang melibatkan air. “Oleh itu, batu-batu ini terbentuk dan merekodkan tanda-tanda persekitaran yang boleh dihuni.”

Menggunakan instrumen rover yang dipanggil Mengimbas Persekitaran Boleh Dihuni dengan Raman & Luminescence untuk Organik & Bahan Kimia, atau SHERLOC, untuk menganalisis kawasan tempat rover mengumpul sampel, pasukan itu menemui kepekatan bahan organik tertinggi semasa misi. Bahan organik, yang dianggap sebagai bahan binaan kehidupan, boleh dicipta melalui proses yang melibatkan kehidupan tetapi juga keadaan lain, seperti aktiviti geologi, tidak melibatkan kehidupan.

“Jika ini adalah pencarian harta karun untuk tanda-tanda kehidupan yang berpotensi di planet lain, bahan organik adalah petunjuk. Dan kami semakin kuat dan lebih kuat petunjuk semasa kami bergerak melalui kempen Delta kami,” kata saintis instrumen Perseverance SHERLOC, Sunanda Sharma. “Saya secara peribadi mendapati keputusan ini sangat mengharukan kerana rasanya kami berada di tempat yang betul dengan alat yang betul pada saat yang sangat penting.”

Sampel adalah kira-kira saiz merah jambu dan disimpan dalam tiub sehingga misi susulan boleh mengambil batu Marikh dari Perseverance pada tahun 2030.

Apa di hadapan? Penyerahan robot kritikal

Tugas terbesar rover masih akan datang.

Ketabahan terus mengambil sampel teras batu dan meninjau tapak pendaratan sampel yang berpotensi untuk misi pengembalian sampel robotik.

Untuk membawa sampel pertama dari Marikh kembali ke Bumi, NASA dan Agensi Angkasa Eropah mempunyai rancangan terperinci yang melibatkan kumpulan robot, termasuk pengembara Perseverance, pendarat Marikh baharu, kapal angkasa menangkap sampel dan dua helikopter kecil.

Kedua-dua agensi angkasa lepas telah mempermudahkan misi kempen pemulangan sampel Mars yang asal, mengalih keluar sampel penjelajah ambil dan pendarat yang berkaitan dengannya. Pengurus NASA dan ESA berkata mereka mengubah rancangan itu kerana jangkaan jangka hayat Ketekunan, dan kejayaan helikopter Ingenuity, yang kini telah menyelesaikan 29 penerbangan di Marikh.

Pentadbir Bersekutu Direktorat Misi Sains NASA Thomas Zurbuchen berkata rancangan itu sentiasa mempunyai dua kaedah untuk mengembalikan sampel ke Bumi, menggunakan Perseverance atau rover lain untuk penyerahan.

Daripada rover tambahan, rancangannya ialah menggunakan dua helikopter kecil sebagai pilihan sandaran dan Percy sebagai yang utama. Rover adalah cara utama untuk mendapatkan sampel ke Sample Retrieval Lander, yang akan membawa Mars Ascent Vehicle dan lengan pemindahan robot ESA.

Percy juga akan mendepositkan cache sampel di delta sungai sebagai pilihan “polisi insurans” sebelum beralih ke rupa bumi yang lebih purba di Marikh. Misi masa depan boleh mengambil sampel tersebut.

Matlamat utama adalah untuk mendapatkan sampel tanah dan batu Marikh yang pertama kembali ke Bumi untuk analisis terperinci.

Sharma berkata membawa kembali teras batu ke Bumi adalah cara paling pasti untuk mengesahkan bahan organik yang dipercayai oleh pasukan sains yang ditemui dalam sampel batu Marikh.

“Jelas sekali, instrumen yang kita ada dalam rover adalah luar biasa, dan hakikat bahawa kita boleh membuat pemerhatian molekul organik ini di Marikh, sebagai permulaan, ia sangat hebat, ” kata Sharma. “Tetapi ia benar-benar tahap perincian secara spatial yang akan berbeza di sini di Bumi.”

Ketua sains planet NASA, Lori Glaze berkata apa yang ditemui rover setakat ini memberitahu pasukan mereka memilih tempat yang betul di Marikh untuk meneroka.

“Hanya kerja lengkap yang telah disiapkan oleh pasukan Perseverance yang luar biasa ini sehingga kini memberitahu saya bahawa kami bukan sahaja pergi ke tempat yang betul, tetapi kami menghantar kapal angkasa yang betul dengan instrumen sains yang betul untuk meneroka persekitaran purba yang menakjubkan ini di Marikh,” Glaze berkata.

Dalam beberapa bulan akan datang, Perseverance akan meneroka kawasan yang dikenali sebagai Tasik Enchanted untuk mengumpul lebih banyak sampel.

We want to give thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Penjelajah Mars Perseverance NASA menemui kepelbagaian, petunjuk kehidupan mikrob di batu dasar tasik purba


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/