Penyelidik membantu mengenal pasti bukti baharu untuk kebolehdiaman di lautan bulan Zuhal Enceladus

42-) berkemungkinan banyak terdapat di lautan bawah permukaan bulan Zuhal Enceladus. Soda atau lautan beralkali (mengandungi NaHCO3 dan/atau Na2CO3) di dalam Enceladus berinteraksi secara geokimia dengan teras berbatu. Pemodelan menunjukkan bahawa interaksi ini menggalakkan pembubaran mineral fosfat, menjadikan ortofosfat sedia tersedia untuk kemungkinan hidupan di lautan. Oleh kerana fosforus adalah bahan penting untuk kehidupan, penemuan ini menyokong bukti yang semakin meningkat untuk kebolehdiaman dalam bulan Saturnus kecil ini. Kredit: Institut Penyelidikan Barat Daya” width=”800″ height=”530″/>

Saintis Utama SwRI Dr. Christopher Glein menyumbang kepada penemuan baru bahawa fosforus dalam bentuk ortofosfat (cth, HPO42-) berkemungkinan banyak terdapat di lautan bawah permukaan bulan Zuhal Enceladus. Lautan soda atau alkali (mengandungi NaHCO3 dan/atau Na2CO3) di dalam Enceladus berinteraksi secara geokimia dengan teras berbatu. Pemodelan menunjukkan bahawa interaksi ini menggalakkan pembubaran mineral fosfat, menjadikan ortofosfat sedia tersedia untuk kemungkinan hidupan di lautan. Oleh kerana fosforus adalah bahan penting untuk kehidupan, penemuan ini menyokong bukti yang semakin meningkat untuk kebolehdiaman dalam bulan Saturnus kecil ini. Kredit: Institut Penyelidikan Barat Daya

Pencarian untuk hidupan luar angkasa menjadi lebih menarik apabila sekumpulan saintis, termasuk Dr. Christopher Glein dari Institut Penyelidikan Barat Daya, telah menemui bukti baharu bagi blok binaan utama bagi kehidupan di lautan bawah permukaan bulan Saturnus Enceladus. Pemodelan baharu menunjukkan bahawa lautan Enceladus sepatutnya kaya dengan fosforus terlarut, bahan penting untuk kehidupan.

“Enceladus adalah salah satu sasaran utama dalam pencarian manusia untuk kehidupan di kita sistem suria,” kata Glein, pakar terkemuka dalam oseanografi luar angkasa. Beliau ialah pengarang bersama kertas kerja dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan menerangkan penyelidikan ini. “Pada tahun-tahun sejak kapal angkasa Cassini NASA melawat sistem Saturnus, kami telah berulang kali terpesona oleh penemuan yang dimungkinkan oleh data yang dikumpul.”

Kapal angkasa Cassini menemui air cecair bawah permukaan Enceladus dan menganalisis sampel sebagai ketulan butiran ais dan wap air meletus ke angkasa lepas dari retakan di permukaan berais bulan.

“Apa yang kami pelajari ialah bulu itu mengandungi hampir semua keperluan asas kehidupan seperti yang kita ketahui,” kata Glein. “Walaupun fosforus unsur bioessential masih belum dikenal pasti secara langsung, pasukan kami menemui bukti untuk ketersediaannya di lautan di bawah kerak berais bulan.”

Salah satu penemuan paling mendalam dalam sains planet sepanjang 25 tahun yang lalu ialah dunia dengan lautan di bawah lapisan permukaan ais adalah perkara biasa dalam sistem suria kita. Dunia sedemikian termasuk satelit berais planet gergasi, seperti Europa, Titan dan Enceladus, serta badan yang lebih jauh seperti Pluto. Dunia seperti Bumi dengan lautan permukaan mesti berada dalam julat jarak yang sempit dari bintang tuan rumah mereka untuk mengekalkan suhu yang menyokong air cecair permukaan. Walau bagaimanapun, dunia lautan air dalaman, bagaimanapun, boleh berlaku dalam julat jarak yang lebih luas, meluaskan bilangan dunia yang boleh dihuni yang mungkin wujud di seluruh galaksi.

“Pencarian untuk kebolehdiaman luar angkasa dalam sistem suria telah mengalihkan tumpuan, kerana kami kini mencari blok bangunan untuk kehidupan, termasuk molekul organikammonia, sebatian yang mengandungi sulfur serta tenaga kimia diperlukan untuk menyokong kehidupan,” kata Glein. “Fosforus membentangkan kes yang menarik kerana kerja terdahulu mencadangkan bahawa ia mungkin terhad di lautan Enceladus, yang akan meredupkan prospek untuk hidup.”

Fosforus dalam bentuk fosfat adalah penting untuk semua kehidupan di Bumi. Ia penting untuk penciptaan DNA dan RNA, molekul pembawa tenaga, membran sel, tulang dan gigi pada manusia dan haiwan, dan juga mikrobiom plankton di laut.

Ahli pasukan melakukan pemodelan termodinamik dan kinetik yang menyerupai geokimia fosforus berdasarkan cerapan daripada Cassini tentang sistem dasar laut di Enceladus. Dalam perjalanan penyelidikan mereka, mereka membangunkan model geokimia yang paling terperinci setakat ini tentang bagaimana mineral dasar laut melarut ke dalam lautan Enceladus dan meramalkan bahawa mineral fosfat akan larut secara luar biasa di sana.

“Geokimia asas mempunyai kesederhanaan elegan yang menjadikan kehadiran terlarut fosforus tidak dapat dielakkan, mencapai paras yang hampir atau lebih tinggi daripada air laut Bumi moden,” kata Glein. “Ini bermakna bagi astrobiologi ialah kita boleh lebih yakin berbanding sebelum ini bahawa lautan Enceladus boleh dihuni.”

Menurut Glein, langkah seterusnya adalah jelas: “Kita perlu kembali ke Enceladus untuk melihat sama ada laut sebenarnya didiami.”


Model teori menunjukkan bahawa masin lautan Enceladus mungkin betul untuk mengekalkan kehidupan


Maklumat lanjut:
“Fosforus yang banyak dijangkakan untuk kemungkinan hidup di lautan Enceladus”, Prosiding Akademi Sains Kebangsaan (2022). DOI: 10.1073/pnas.2201388119

Petikan: Penyelidik membantu mengenal pasti bukti baharu untuk kebolehdiaman di lautan bulan Zuhal Enceladus (2022, 19 September) yang diperoleh pada 20 September 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We want to thank the writer of this article for this amazing web content

Penyelidik membantu mengenal pasti bukti baharu untuk kebolehdiaman di lautan bulan Zuhal Enceladus


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/