Penyelidik menemui batuan benua Archean di Southwest Indian Ridge

Imej perwakilan batuan mantel yang dikaji dikorek dari Southwest Indian Ridge. Kredit: LIU Chuanzhou

Di antara plat tektonik tegar Bumi di atas dan mantel perolakannya di bawah terdapat lapisan panas dan lembut yang dikenali sebagai astenosfera. Di permatang tengah lautan, astenosfera yang panas naik ke permukaan dasar laut membentuk kerak lautan baharu.

Dengan masa, kerak lautan menjadi lebih tua, lebih sejuk dan lebih padat, dan akhirnya dikitar semula ke dalam mantel di zon subduksi. Kerana ini, kerak lautan lazimnya berumur kurang daripada 200 juta tahun.

Pasukan penyelidik bersama, diketuai oleh Prof. Liu Chuanzhou dari Institut Geologi dan Geofizik (IGG) Akademi Sains China, menemui peridotit abyssal yang dikorek dari dasar laut di sepanjang Southwest Indian Ridge yang merupakan batu tertua dari lautan yang pernah ditemui. Kajian lanjut mendedahkan bahawa mereka berasal dari benua Afrika yang berdekatan.

Karya ini diterbitkan dalam Kemajuan Sains pada 1 Jun.

Batu-batu yang baru ditemui dari Lautan Hindi ini berumur 2.7 bilion tahun dan bertarikh kembali ke zaman yang dipanggil oleh ahli geologi sebagai “Archean,” yang berasal dari perkataan Yunani untuk “purba.” Sebagai analogi, kejadian batu-batu purba ini di permatang lautan muda seperti mencari ibu di kelas tadika anak. Mujurlah, batu-batu rabung pertengahan laut purba yang aneh ini menawarkan petunjuk berkenaan asal-usul misterinya.

Penyelidik menemui batuan benua Archean di rabung India barat daya

Laluan yang dicadangkan untuk mantel benua terganggu yang bergerak dalam astenosfera sehingga ia muncul di rabung tengah lautan. Kredit: WANG Shenwen

Selain itu, batuan purba ini mempunyai komposisi yang sangat tahan api; dalam geokimia, refraktori menandakan kekurangan komponen boleh melebur (iaitu, mudah cair) dalam mantel. Oleh itu, mereka kurang seperti bahan lautan, dan lebih menyerupai batu dari benua. Satu-satunya penjelasan yang mungkin untuk ini adalah bahawa batuan mantel Archean dari Lautan Hindi ini telah tercabut dan diangkut melalui astenosfera lebih 2,000 km ke rabung tengah laut tempat mereka ditemui.

Untuk menguji sama ada mekanisme kitar semula yang dihipotesiskan ini sebenarnya boleh melakukan silap mata, simulasi komputer telah dijalankan. Keputusan pemodelan mencadangkan bahawa proses kitar semula adalah sangat cekap. Sebanyak 20% daripada benua itu boleh dialihkan dalam masa 100 juta tahun—dari perspektif geologi, dalam sekelip mata.

Akar benua lama yang timbul di dasar laut jelas menunjukkan bahawa plat lautan lebih rumit daripada yang difikirkan sebelumnya. Oleh itu, untuk menguraikan evolusi Bumi, lebih banyak perhatian harus diberikan kepada dasar lautan, yang meliputi tiga perlima permukaan Bumi.

Kajian itu dilakukan dengan kerjasama Institusi Oseanografi Woods Hole dan Max-Planck Institüt fur Chemie.


Penyelidik menemui kerak lautan berusia 340 juta tahun di Laut Mediterranean menggunakan data magnetik


Maklumat lanjut:
Chuan-Zhou Liu, mantel kratonik Archean yang dikitar semula di rabung tengah laut, Kemajuan Sains (2022). DOI: 10.1126/sciadv.abn6749. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn6749

Disediakan oleh
Akademi Sains Cina


Petikan: Penyelidik menemui batuan benua Archean di Southwest Indian Ridge (2022, 1 Jun) yang diperoleh pada 2 Jun 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We wish to thank the author of this short article for this awesome content

Penyelidik menemui batuan benua Archean di Southwest Indian Ridge


You can view our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/