Pergunungan Alps semakin hijau — tetapi itu bukan perkara yang baik

Alps Eropah ialah banjaran gunung ikonik berbentuk bulan sabit yang dikaitkan dengan imej puncak musim sejuk dan kampung yang dilitupi salji. Tetapi penyelidikan baharu mengesahkan trend yang membimbangkan tentang destinasi sukan musim sejuk: The Alps bertukar daripada putih kepada hijau.

Didalam belajar diterbitkan Khamis dalam jurnal Science, penyelidik melaporkan bahawa proses yang dipanggil “penghijauan” berlaku di kawasan besar Alps. Walaupun istilah ini kadangkala digunakan untuk merujuk kepada menjadikan ruang lebih mesra alam, dalam kes ini, ia merujuk kepada peningkatan dalam pertumbuhan dan penyebaran tumbuhan yang boleh mempercepatkan perubahan iklim.

Penghijauan berpotensi menyebabkan beberapa akibat positif, tetapi akibat negatif melebihi kesan ini, katanya Sabine Rumpfpengarang pertama kajian itu dan seorang profesor di Universiti Basel di Switzerland.

Fenomena ini berlaku di 77 peratus Alps Eropah di atas garisan pokok – pinggir habitat alpine di mana pokok berhenti tumbuh. An anggaran awal melaporkan ini berlaku di hanya 56 peratus wilayah.

Rumpf dan rakan-rakannya juga mendapati bahawa litupan salji telah menurun dengan ketara di 10 peratus daripada Alps. Angka-angka ini berdasarkan analisis data selama 38 tahun. Para saintis menilai maklumat yang ditangkap oleh Misi Landsat, sekumpulan lapan satelit pemerhati Bumi yang menggunakan penderia jauh untuk mengumpul data. Daripada melihat imej, pasukan menggunakan data ini untuk mengira penyebaran litupan salji dan produktiviti tumbuh-tumbuhan.

Walaupun 10 peratus mungkin terdengar kecil, impak yang berpotensi adalah besar. Selain memainkan peranan penting dalam ekosistem, salji adalah penting untuk manusia sebagai sumber air minuman. Alps adalah banjaran gunung tertinggi dan paling luas sepenuhnya di Eropah. Empat puluh peratus air minuman Eropah berpunca dari kawasan ini. Inilah sebabnya mengapa Alps dipanggil “menara air” Eropah, kata Rumpf.

Pengurangan salji tidak bermakna air minuman akan berkurangan esok, tetapi ia menunjukkan trend jangka panjang yang membimbangkan, jelasnya.

Satu isu dengan perubahan iklim, kata Rumpf, ialah pada masa ini kebanyakan orang menyedarinya tetapi “akibat daripada tindakan kita dipisahkan daripada kehidupan seharian kita.” Kebanyakan orang tidak melihat keputusan krisis dengan segera.

“Kami mendengar tentangnya, kami melihat nombor, tetapi fakta ini boleh dirasakan dibuang,” katanya. “Harapan saya ialah kesan yang sangat ketara ini – yang kini sebenarnya boleh dilihat dari angkasa lepas – mungkin lebih mudah untuk difahami oleh orang ramai, berbanding penemuan mengenai berapa banyak karbon dioksida yang kita ada di atmosfera.”

Karbon dioksida pasti memainkan peranan. Kawasan gunung, yang merupakan kawasan panas untuk biodiversiti, memanaskan kira-kira dua kali lebih cepat daripada purata global. Pemanasan ini mendorong penghijauan dan pertambahan tumbuh-tumbuhan seterusnya mendorong kitaran ke hadapan. Kehidupan tumbuhan yang lebih tinggi dan padat di kawasan yang bukan kebiasaan ini boleh menyebabkan komuniti tumbuhan dan haiwan alpine berisiko dan membebaskan lebih banyak gas rumah hijau melalui pencairan permafrost.

Penghijauan juga boleh menghalang litupan salji, dan kurang salji menjejaskan keupayaan kawasan untuk memantulkan sinaran suria — tenaga yang datang ke Bumi daripada Matahari. Ketidakupayaan untuk mencerminkan tenaga ini menyumbang kepada pemanasan keseluruhan.

“Salji mencerminkan kira-kira 90 peratus daripadanya kembali,” kata Rumpf. “Apabila salji kami kurang, kami menyimpan lebih banyak tenaga ini.”

Alexander Winkler, seorang penyelidik pasca doktoral di Institut Biogeokimia Max Planck, bukan sebahagian daripada penyelidikan ini tetapi juga mengkaji bagaimana perubahan iklim mempengaruhi tumbuh-tumbuhan. Selain penghijauan, terdapat juga keperangan — ini adalah apabila tumbuhan mati, sesuatu yang ditunjukkan oleh penyelidikannya berlaku di kawasan tropika. Di sebalik Alps, penghijauan sudah mantap di Artik, satu realiti beberapa pakar berkata harus dilihat sebagai penggerak perubahan iklim global.

“Trend tumbuh-tumbuhan kini terkenal di kalangan komuniti saintifik tetapi sudah tentu fenomena yang kurang dihargai di kalangan orang ramai,” katanya.

Apabila dia bercakap dengan orang ramai tentang penghijauan sebagai tindak balas terhadap pelepasan karbon dioksida dan perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia, tindak balas yang sering diterima Winkler ialah: “Jadi itu perkara yang baik, bukan?”

Tidak semestinya, katanya. Walaupun tumbuhan boleh menyerap dan menyimpan karbon dioksida atmosfera, yang boleh membantu memerangi perubahan iklim, kos lain adalah teruk.

Rumpf bersetuju. “Ia juga penting untuk diingat bahawa karbon dioksida yang diserap oleh biojisim tumbuhan tidak disimpan untuk selama-lamanya dan dibawa keluar daripada sistem,” katanya. “Ia akan dikitar semula dan memasuki sistem semula. Ia tidak benar-benar hilang.”

Tumbuhan alpine, kerana saiznya yang lebih kecil, juga memainkan peranan yang lebih kecil dalam penyerapan karbon dioksida secara keseluruhan.

manakala ada usaha sedang dijalankan untuk mewujudkan kawasan perlindungan biodiversiti di Alps, Rumpf berkata, tindakan besar diperlukan untuk memperlahankan trend ini. Secara keseluruhan, perubahan dalam kerpasan yang didorong oleh perubahan iklim dijangka mengurangkan litupan salji sehingga 25 peratus di Alps, dalam tempoh 10 hingga 30 tahun akan datang.

“Kita boleh cuba mengurangkan kesan ini pada skala kecil, tetapi jika kita tidak mengubah punca masalah itu adalah usaha yang agak lemah,” katanya.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Pergunungan Alps semakin hijau — tetapi itu bukan perkara yang baik


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/