Perisai haba kembung ‘kejayaan besar’ yang boleh mendaratkan manusia di Marikh, kata NASA | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Apabila a perisai haba eksperimen besar yang melambung di angkasa dan menghadapi kemasukan semula kejam atmosfera Bumi minggu lalu, aeroshell terselamat – dan pegawai NASA telah menganggapnya sebagai “kejayaan besar.”

Demonstrasi teknologi boleh menjadi asas teknologi pendaratan yang meletakkan manusia di permukaan Marikh.

Ujian Penerbangan Orbit Bumi Rendah bagi demonstrasi teknologi Decelerator Inflatable, atau LOFTID, melakukan perjalanan pada 10 November ke angkasa lepas sebagai muatan sekunder bersama-sama dengan Joint Polar Satellite System-2, satelit cuaca kutub.

Selepas LOFTID dipisahkan daripada satelit kutub dan melambung, aeroshell memasuki semula atmosfera dari orbit Bumi rendah.

Apabila masuk semula, LOFTID menghadapi suhu yang mencecah 3,000 darjah Fahrenheit (1,649 darjah Celsius) dan mencapai kelajuan hampir 18,000 batu sejam (28,968 kilometer sejam) — ujian muktamad untuk bahan yang digunakan untuk membina struktur kembung, yang termasuk seramik tenunan kain yang dipanggil silikon karbida.

The perisai haba dan perakam data sandaran terpercik di Lautan Pasifik kira-kira dua jam selepas pelancaran, beratus-ratus batu di luar pantai Hawaii, di mana pasukan di atas bot ditempatkan untuk mendapatkan semula barang-barang itu.

Data awal membantu pasukan menentukan sama ada aeroshell berkesan untuk memperlahankan dan bertahan dalam selam curam dari orbit Bumi rendah ke lautan. Hasilnya: “ya yang cukup jelas,” kata Trudy Kortes, pengarah demonstrasi teknologi di Direktorat Misi Teknologi Angkasa NASA.

Kajian penuh prestasi LOFTID dijangka mengambil masa kira-kira setahun.

Misi ini bertujuan untuk menguji teknologi perisai haba kembung yang juga boleh mendaratkan misi robotik yang lebih besar di Zuhrah atau Titan bulan Zuhal atau mengembalikan muatan yang besar ke Bumi. Aeroshell semasa, atau perisai haba, yang digunakan bergantung pada saiz kain kafan roket. Tetapi aeroshell kembung boleh mengelilingi pergantungan itu – dan membuka penghantaran misi yang lebih berat ke planet yang berbeza.

Demonstrasi LOFTID berukuran kira-kira 20 kaki (6 meter) melintang.

Apabila kapal angkasa memasuki atmosfera planet, ia dipukul dengan daya aerodinamik, yang membantu memperlahankannya. Di Marikh, di mana atmosferanya kurang daripada 1% kepadatan atmosfera Bumi, bantuan tambahan diperlukan untuk mencipta seretan yang diperlukan untuk memperlahankan dan selamat mendaratkan kapal angkasa.

Ahli pasukan penyelidik LOFTID bergambar dengan aeroshell di Hawaii.

Itulah sebabnya jurutera NASA berpendapat aeroshell besar yang boleh digunakan seperti LOFTID, yang mengembang dan dilindungi oleh perisai haba yang fleksibel, boleh menekan brek semasa melakukan perjalanan ke bawah melalui atmosfera Marikh. Aeroshell direka untuk mencipta lebih banyak seretan di atmosfera atas untuk membantu kapal angkasa perlahan lebih cepat, yang juga menghalang beberapa pemanasan superintense.

Pada masa ini, NASA boleh mendaratkan 1 tan metrik (2,205 paun) di permukaan Marikh, seperti penjelajah Perseverance bersaiz kereta. Tetapi sesuatu seperti LOFTID boleh mendarat antara 20 hingga 40 tan metrik (44,092 hingga 88,184 paun) di Marikh, kata Joe Del Corso, pengurus projek LOFTID di Pusat Penyelidikan Langley NASA di Hampton, Virginia.

Apabila pasukan pemulihan mengangkut aeroshell keluar dari lautan, mereka terkejut apabila mendapati bahagian luar “kelihatan benar-benar murni,” kata John DiNonno, ketua jurutera LOFTID di NASA Langley. “Anda tidak akan tahu ia mempunyai kemasukan semula yang sangat sengit,” katanya.

Malah, struktur kembung itu berada dalam keadaan yang begitu baik, ia kelihatan seperti boleh digunakan semula dan diterbangkan semula, kata DiNonno, tetapi ia memerlukan ujian yang rapi sebelum membuat penentuan sedemikian.

Masih terdapat sejumlah besar data untuk diproses, termasuk suhu tertentu yang dihadapi LOFTID pada titik berbeza dalam penerbangannya.

Pelangi berganda muncul di langit di atas perisai haba LOFTID semasa ia dipindahkan di pelabuhan di Hawaii.

Selepas kajian penuh selesai, saintis boleh menggunakan penemuan itu untuk mengusahakan generasi LOFTID yang lebih besar yang seterusnya. Percubaan telah direka bentuk agar sesuai sebagai demo bersama-sama dengan satelit kutub. Seterusnya, LOFTID perlu ditingkatkan untuk menguji prestasinya dalam misi ke Marikh, yang mungkin memerlukan peningkatan saiz keseluruhannya sebanyak tiga hingga empat kali ganda.

Misi, yang dilancarkan hanya beberapa hari sebelum Roket mega bulan Artemis I diangkat dalam perjalanan ke bulan dan kembali, adalah “kejayaan besar” yang berkongsi matlamat yang sama dengan program Artemis, yang bertujuan untuk mengembalikan manusia ke bulan dan akhirnya mendarat kru di Marikh.

“Untuk meletakkan orang ke angkasa lepas di bulan atau menghantar mereka ke Marikh, kami memerlukan barangan – banyak, yang bermakna kami perlu meletakkan banyak jisim ke angkasa,” kata Del Corso.

“Kami kini mempunyai keupayaan untuk meletakkan muatan berat ke angkasa lepas dan menurunkannya kembali. Kedua-dua kejayaan ini merupakan langkah besar dalam membolehkan akses dan penerokaan manusia. Kami akan ke angkasa lepas dan kami mahu kekal di sana.”

We would love to thank the writer of this article for this incredible material

Perisai haba kembung ‘kejayaan besar’ yang boleh mendaratkan manusia di Marikh, kata NASA | CNN


We have our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/