Perkakasan sisa dari misi Marikh untuk digunakan di Bulan

Besarkan / Salah satu reka bentuk untuk perkhidmatan penghantaran bulan komersial NASA.

Pada 5 Mei 2022, seismometer di atas kapal pendarat InSight merekodkan gegaran magnitud 4.7 di permukaan Marikh, walaupun pusat gempa berada 2,250 km dari pendarat. Ia adalah salah satu gempa terbesar yang direkodkan di Marikh dan yang terbesar direkodkan oleh misi Insight. Pada bulan September, dalam pengukuran pertama seumpamanya, instrumen itu mencatatkan gempa yang dijana oleh kesan meteorit di Marikh.

Seismometer InSight dipanggil Eksperimen Seismik untuk Struktur Dalaman (atau SEIS), dan ia telah merekodkan ini dan 20 gegaran tambahan yang ganjil. Kini, instrumen berdasarkan reka bentuk yang sama akan mengukur getaran tanah di bahagian jauh Bulan, seismograf pertama pada jiran kita sejak era Apollo.

Turun ke SEIS

Dibangunkan oleh Institut de Physique du Globe de Paris (IPGP) dan agensi angkasa Perancis CNES, seismometer SEIS Very Broad Band (VBB) yang kini berada di Marikh boleh mengesan pergerakan terkecil—hingga nada 10 picometer, yang jauh lebih kecil daripada atom. Terdiri daripada tiga bandul yang diletakkan pada 120 darjah antara satu sama lain, SEIS mengukur getaran menegak dan mendatar permukaan Marikh.

Semasa pembangunan InSight, model ganti bagi SEIS telah dibina. Kini, VBB daripada alat ganti ini akan menjadi sebahagian daripada Farside Seismic Suite yang akan digunakan di Bulan pada 2025 sebagai sebahagian daripada Perkhidmatan Muatan Lunar Komersial NASA. program. Ia adalah salah satu daripada dua seismometer yang akan beroperasi di bahagian jauh Bulan dalam kawah hentaman yang dipanggil lembangan Schrödinger. Seismometer yang lain akan menjadi penderia jangka pendek.

Menurut Gabriel Pont, Suite Seismik Farside pengurus projek di CNES, instrumen di Bulan hanya akan mempunyai satu bandul jalur lebar yang akan mengukur getaran tanah menegak. Penderia tempoh pendek akan mengendalikan ukuran dalam arah lain.

Persekitaran baharu memerlukan perubahan yang minimum. “Kami menggunakan model ganti instrumen SEIS. The Suite Seismik Farside seismometer akan ditala untuk graviti bulan. Ia akan diletakkan dalam bekas perlindungan vakum yang dipanggil seismobox, “kata Pont.

Philippe Lognonné dari IPGP dan University Paris Cité, yang merupakan penyiasat utama SEIS di Marikh dan ketua penyiasat bersama penderia jalur lebar pada Suite Seismik Farside, berkata penderia paksi menegak tunggal akan digunakan dengan sedikit pengubahsuaian. “Bergantung pada kekerapan, seismometer ini akan sama ada setanding atau sehingga 10 kali lebih baik daripada seismometer Apollo,” kata Lognonné.

Banyak yang pertama

The Suite Seismik Farside akan menandakan kali pertama seismometer akan diletakkan di permukaan bulan sejak misi Apollo. Ia juga akan menjadi kali pertama seismometer akan beroperasi di bahagian jauh Bulan.

“Keaslian daripada Suite Seismik Farside ialah ia akan bebas daripada pendarat. Itu kerana ia perlu bertahan beberapa hari dan malam lunar, yang tidak berlaku untuk pendarat. The Suite Seismik Farside akan mempunyai panel solar sendiri, antena untuk bercakap dengan pengorbit, dan peranti kawalan termanya sendiri, “kata Pont.

Menurut Pont, salah satu objektif utama Suite Seismik Farside adalah untuk menentukan aktiviti seismik dan kadar impak mikrometeorit di kawasan tempat ia mendarat. “Ini juga boleh berguna untuk misi penerokaan masa depan, sama ada dikendalikan atau menggunakan teleskop di bahagian jauh Bulan,” kata Pont.

“Dalam tempoh yang panjang, VBB akan dapat mengesan interaksi gelombang seismik dengan kemungkinan zon cair dalam Bulan. Ini penting untuk memahami bagaimana Bulan telah berkembang sejak pembentukannya,” tambah Lognonné.

Kejayaan SEIS di Marikh dan pemilihannya untuk misi bulan seterusnya datang selepas penyelidikan dan pembangunan bertahun-tahun. Lognonné mengimbas kembali cadangan pertama untuk seismometer jalur lebar di IPGP telah diterima pada tahun 1993. “Sejak pertengahan 1990-an, kami memulakan pembangunannya dan bekerja secara berterusan untuk menyediakannya untuk penerbangan. Kami mengambil masa 15 tahun sebelum ia dipilih pada awal 2010 untuk misi InSight,” kata Lognonné, yang telah mengusahakan projek itu sejak penubuhannya.

Dhananjay Khadilkar ialah seorang wartawan yang berpangkalan di Paris.

We wish to give thanks to the author of this write-up for this incredible web content

Perkakasan sisa dari misi Marikh untuk digunakan di Bulan


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/