Petunjuk Baharu Untuk Meramalkan Bila dan Di Mana Suar Matahari Seterusnya Mungkin Meletup

Balai Cerap Dinamik Suria NASA merakam imej suar suria ini pada tahun 2014. Suar suria ialah kilatan cahaya terang pada bahagian kanan matahari. Satu letupan bahan suria yang meletus keluar ke angkasa boleh dilihat tepat di bawahnya. Kredit: NASA/SDO

Kilatan di Matahari Boleh Membantu Saintis Meramalkan Nyalaan Matahari

Dalam atmosfera atas Matahari yang terik, sekumpulan saintis telah menemui petunjuk baharu yang boleh membantu meramalkan bila dan di mana suar Matahari seterusnya mungkin meletup.

Menggunakan data daripada NASABalai Cerap Dinamik Suria, atau SDOpenyelidik dari NorthWest Research Associates, atau NWRA, mengenal pasti isyarat kecil di lapisan atas atmosfera suria, korona, yang boleh membantu mengenal pasti kawasan mana di Matahari lebih berkemungkinan menghasilkan suar suria – letusan cahaya dan zarah bertenaga yang dikeluarkan daripada matahari.

Mereka mendapati bahawa di atas kawasan yang akan menyala, korona menghasilkan kilatan berskala kecil – seperti percikan kecil sebelum bunga api besar.

Maklumat ini akhirnya boleh membantu meningkatkan ramalan suar dan ribut cuaca angkasa – keadaan terganggu di angkasa yang disebabkan oleh aktiviti Matahari. Cuaca angkasa boleh menjejaskan Bumi dalam pelbagai cara: menghasilkan aurora, membahayakan angkasawan, mengganggu komunikasi radio, dan juga menyebabkan pemadaman elektrik yang besar.

Wilayah Aktif Suria (NOAA AR 2109)

Dua imej kawasan aktif suria (NOAA AR 2109) yang diambil oleh SDO/AIA menunjukkan cahaya ultraungu melampau yang dihasilkan oleh gas koronal panas sejuta darjah (imej atas) pada hari sebelum kawasan itu menyala (kiri) dan sehari sebelumnya. diam dan tidak menyala (kanan). Perubahan dalam kecerahan (imej bawah) pada dua masa ini menunjukkan corak yang berbeza, dengan tompok variasi sengit (kawasan hitam & putih) sebelum suar (kiri bawah) dan kebanyakannya kelabu (menunjukkan kebolehubahan rendah) sebelum tempoh senyap (kanan bawah) . Kredit: NASA/SDO/AIA/Dissauer et al. 2022

Para saintis sebelum ini telah mengkaji bagaimana aktiviti di lapisan bawah atmosfera Matahari – seperti fotosfera dan kromosfera – boleh menunjukkan aktiviti suar yang akan berlaku di kawasan aktif, yang sering ditandakan oleh kumpulan tompok matahari, atau kawasan magnet yang kuat di permukaan Matahari yang lebih gelap dan lebih sejuk berbanding dengan persekitaran mereka. Penemuan baru, diterbitkan dalam Jurnal Astrofiziktambahkan pada gambar itu.

“Kita boleh mendapatkan beberapa maklumat yang sangat berbeza dalam korona daripada yang kita dapat dari fotosfera, atau ‘permukaan’ Matahari,” kata KD Leka, pengarang utama kajian baharu itu yang juga seorang profesor asing yang dilantik di Universiti Nagoya di Jepun. “Keputusan kami mungkin memberi kami penanda baharu untuk membezakan kawasan aktif mana yang mungkin akan menyala tidak lama lagi dan yang akan kekal senyap dalam tempoh masa yang akan datang.”

Konsep Artis SDO

Konsep artis tentang Balai Cerap Dinamik Suria (SDO). Kredit: Makmal Imej Konseptual Pusat Penerbangan Angkasa NASA/Goddard

Untuk penyelidikan mereka, para saintis menggunakan pangkalan data imej yang baru dicipta bagi kawasan aktif Matahari yang ditangkap oleh SDO. Sumber yang tersedia untuk umum, diterangkan dalam kertas pengiring juga dalam Jurnal Astrofizik, menggabungkan lebih lapan tahun imej yang diambil dari kawasan aktif dalam cahaya ultraungu dan ultraungu melampau. Diketuai oleh Karin Dissauer dan direkayasa oleh Eric L. Wagner, pangkalan data baharu pasukan NWRA memudahkan saintis menggunakan data daripada Atmospheric Imaging Assembly (AIA) pada SDO untuk kajian statistik yang besar.

“Ini kali pertama pangkalan data seperti ini tersedia untuk komuniti saintifik, dan ia akan sangat berguna untuk mengkaji banyak topik, bukan hanya kawasan aktif yang sedia menyala,” kata Dissauer.

Pasukan NWRA mengkaji sampel besar kawasan aktif daripada pangkalan data, menggunakan kaedah statistik yang dibangunkan oleh ahli pasukan Graham Barnes. Analisis mendedahkan kilatan kecil dalam korona mendahului setiap suar. Cerapan baharu ini dan lain-lain akan memberikan para penyelidik pemahaman yang lebih baik tentang fizik yang berlaku di kawasan yang aktif secara magnetik ini, dengan matlamat untuk membangunkan alat baharu untuk meramalkan nyalaan suria.

“Dengan penyelidikan ini, kami benar-benar mula menggali lebih mendalam,” kata Dissauer. “Di bawah jalan, menggabungkan semua maklumat ini dari permukaan ke atas melalui korona sepatutnya membolehkan peramal membuat ramalan yang lebih baik tentang bila dan di mana suar suria akan berlaku.”

Rujukan:

“Sifat Kawasan Aktif Flare-imminent berbanding Flare-quiet dari Chromosphere melalui Corona. II. Hasil Analisis Diskriminasi Bukan Parametrik daripada Infrastruktur Klasifikasi NWRA (NCI)” oleh KD Leka, Karin Dissauer, Graham Barnes dan Eric L. Wagner, 16 Januari 2023, Jurnal Astrofizik.
DOI: 10.3847/1538-4357/ac9c04

“Sifat Kawasan Aktif Flare-imminent berbanding Flare-quiet dari Chromosphere melalui Corona. I. Pengenalan AIA Active Region Patches (AARPs)” oleh Karin Dissauer, KD Leka dan Eric L. Wagner, 16 Januari 2023, Jurnal Astrofizik.
DOI: 10.3847/1538-4357/ac9c06

We would like to say thanks to the writer of this article for this amazing content

Petunjuk Baharu Untuk Meramalkan Bila dan Di Mana Suar Matahari Seterusnya Mungkin Meletup


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/