Populasi beruang kutub yang baru didokumentasikan tinggal di tempat yang mengejutkan

Para saintis yang mengkaji dan menjejaki beruang menentukan bahawa mereka bertahan walaupun mempunyai akses terhad kepada ais laut — sesuatu yang penting untuk beruang kutub — dan sebaliknya menggunakan ais air tawar yang dibekalkan oleh kepingan ais Greenland.

“Kami ingin meninjau wilayah ini kerana kami tidak tahu banyak tentang beruang kutub di Greenland Tenggara, tetapi kami tidak pernah menjangkakan untuk mencari subpopulasi baharu yang tinggal di sana,” kata pengarang utama kajian Kristin Laidre, seorang saintis penyelidikan kutub di Universiti of Makmal Fizik Gunaan Washington, dalam satu kenyataan.

“Kami tahu terdapat beberapa beruang di kawasan itu daripada rekod sejarah dan pengetahuan Orang Asli. Kami hanya tidak tahu betapa istimewanya mereka.”

Keperluan berais

Mengembara jauh, 19 populasi beruang kutub yang diketahui bergantung pada ais laut untuk memburu mangsa mereka, seperti anjing laut bercincin, dan duduk berhampiran lubang pernafasan untuk menangkap mangsa mereka. Kalori yang disediakan oleh anjing laut boleh membantu mereka menyimpan tenaga selama berbulan-bulan apabila makanan dan ais laut lebih terhad.

Pemanasan global menyebabkan ais laut mencair dengan cepat dan hilang apabila Artik memanas lebih daripada dua kali lebih cepat daripada seluruh planet ini. Apabila ais laut hilang, beruang kutub mesti bergerak di darat, yang memberikan mereka lebih sedikit peluang untuk makanan.

Sementara itu, beruang kutub Greenland tenggara cenderung melekat dekat dengan rumah, jadi mereka telah menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka dengan cara yang unik. Walaupun mereka terpencil kerana kepingan ais Greenland, gunung, air terbuka dan arus pantai yang mengalir deras, beruang kutub mempunyai akses kepada ais air tawar dan beberapa akses terhad kepada ais laut, yang membantu mereka menangkap anjing laut.

Beruang boleh menggunakan ais laut antara Februari dan akhir Mei. Sepanjang tahun ini, mereka memburu anjing laut menggunakan ais air tawar kerana ia terlepas dari kepingan ais.

“Beruang kutub diancam oleh kehilangan ais laut akibat perubahan iklim. Populasi baharu ini memberi kita sedikit gambaran tentang bagaimana spesies itu mungkin berterusan pada masa hadapan,” kata Laidre, juga profesor sains akuatik dan perikanan Universiti Washington.

“Tetapi kita perlu berhati-hati dalam mengekstrapolasi penemuan kita, kerana ais glasier yang memungkinkan beruang Greenland Tenggara untuk terus hidup tidak terdapat di kebanyakan Artik.”

Seekor beruang kutub betina dewasa (kiri) dan dua anak berusia 1 tahun berjalan di atas ais glasier air tawar yang dilitupi salji pada Mac 2015.

Persekitaran Greenland tenggara ialah tempat perlindungan iklim berskala kecil yang unik di mana beruang boleh hidup, dan habitat serupa boleh ditemui di sepanjang pantai Greenland dan pulau Svalbard di Norway.

“Jenis glasier ini memang wujud di tempat lain di Artik, tetapi gabungan bentuk fjord, pengeluaran ais glasier yang tinggi dan takungan ais yang sangat besar yang boleh didapati dari Lembaran Ais Greenland adalah yang kini menyediakan bekalan yang stabil. daripada ais glasier,” kata pengarang bersama kajian Twila Moon, timbalan ketua saintis di Pusat Data Salji dan Ais Kebangsaan AS di Boulder, Colorado, dalam satu kenyataan.

“Dalam satu segi, beruang ini memberikan gambaran tentang bagaimana beruang Greenland mungkin berada di bawah senario iklim masa depan,” kata Laidre. “Keadaan ais laut di Greenland Tenggara hari ini menyerupai apa yang diramalkan untuk Greenland Timur Laut menjelang akhir abad ini.”

Penyelidikan udara

Kajian baharu itu terdiri daripada 30 tahun data sejarah dari pantai timur Greenland dan tujuh tahun data baharu dari pantai tenggara. Yang terakhir adalah kawasan terpencil dengan gunung yang tajam, salji tebal dan cuaca yang tidak menentu, menjadikannya sukar untuk belajar.

Pasukan penyelidik menghabiskan dua tahun berunding dengan pemburu sara hidup beruang kutub, yang memburu untuk hidup, bukannya sukan, di timur Greenland. Para pemburu dapat berkongsi kepakaran mereka dan menyumbang sampel untuk analisis genetik.

Para penyelidik, bekerja dengan Institut Sumber Asli Greenland di Nuuk, Greenland, dapat mengkaji dan menjejaki beruang menggunakan helikopter ketika penyelidik terbang di atas ais laut, menganggarkan terdapat beberapa ratus beruang tinggal di kawasan terpencil. Ini serupa dengan populasi kecil beruang kutub lain di tempat lain.

E-mel dari tepi: Beruang kutub Svalbard sedang menghantar mesej kepada saintis

Beruang kutub Greenland tenggara betina adalah lebih kecil daripada beruang kutub betina di kawasan lain. Beruang yang lebih kecil mempunyai lebih sedikit anak juga, yang boleh dikaitkan dengan usaha mencari pasangan semasa mereka mengembara di sekeliling fjord dan gunung. Tetapi para penyelidik tidak akan mengetahui dengan pasti sehingga mereka mempunyai lebih banyak data daripada pemantauan jangka panjang beruang.

Beruang sama ada mengembara di atas ais dalam fjord atau mendaki gunung untuk sampai ke fjord jiran. Daripada 27 beruang yang dijejaki semasa kajian, separuh daripadanya secara purata terapung kira-kira 120 batu (190 kilometer) ke selatan, tersangkut pada gumpalan ais kecil yang terperangkap dalam arus pantai Greenland Timur yang kuat.

Sebuah fjord di tenggara Greenland ditunjukkan dipenuhi dengan air terbuka pada April 2016.

Setelah beruang mempunyai peluang, mereka hanya melompat dari ais dan berjalan semula ke fjord yang mereka panggil pulang. Dicipta oleh glasier, fjord ialah salur masuk laut yang panjang, sempit dan dalam yang ditemui di antara tebing tinggi.

Beruang kutub semakin kurus dan mempunyai lebih sedikit anak. Mencairkan ais laut harus dipersalahkan

“Walaupun dengan perubahan pesat yang berlaku pada kepingan ais, kawasan di Greenland ini berpotensi untuk terus menghasilkan ais glasier, dengan pantai yang mungkin kelihatan serupa dengan hari ini, untuk masa yang lama,” kata Moon.

Para penyelidik memberi amaran, bagaimanapun, bahawa habitat ini mungkin tidak mencukupi untuk beruang kutub lain yang menderita berikutan krisis iklim.

“Jika anda prihatin untuk memelihara spesies, maka ya, penemuan kami adalah harapan – saya fikir mereka menunjukkan kepada kami bagaimana beberapa beruang kutub mungkin berterusan di bawah perubahan iklim, ” kata Laidre.

“Tetapi saya tidak fikir habitat glasier akan menyokong sejumlah besar beruang kutub. Hanya tidak mencukupi. Kami masih menjangkakan untuk melihat penurunan besar dalam beruang kutub di seluruh Artik di bawah perubahan iklim.”

Masa depan yang tidak menentu

Para penyelidik percaya beruang kutub Greenland tenggara telah berkembang secara terpencil selama beberapa ratus tahun. Rujukan paling awal diketahui tentang beruang di lokasi ini bermula pada tahun 1300-an, dan rekod bertulis pertama haiwan di kalangan fjord di rantau ini adalah dari tahun 1830-an, menurut penulis kajian.

Status beruang kutub masih tidak diketahui. Penyelidik tidak tahu sama ada populasi itu stabil, meningkat atau berkurangan, tetapi lebih banyak pemantauan boleh mendedahkan masa depan untuk populasi unik ini, kata Laidre.

Kebanyakan beruang kutub boleh berjuang untuk bertahan di Artik menjelang 2100, kajian mendapati

Disebabkan pengasingan mereka, beruang kutub sangat berbeza secara genetik sehingga para penyelidik mencadangkan bahawa beruang kutub tenggara Greenland harus dianggap sebagai subpopulasi ke-20 spesies.

Akhirnya, penentuan itu terpulang kepada Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Semula Jadi, yang membantu untuk mengawasi spesies yang dilindungi. Dan kerajaan Greenland akan membuat sebarang keputusan mengenai perlindungan untuk beruang.

Tiga beruang kutub dewasa boleh dilihat menggunakan ais laut dalam masa terhad apabila ia boleh didapati pada April 2015.

“Memelihara kepelbagaian genetik beruang kutub adalah penting di bawah perubahan iklim,” kata Laidre. “Mengiktiraf secara rasmi beruang ini sebagai populasi yang berasingan akan menjadi penting untuk pemuliharaan dan pengurusan.”

Sementara itu, ais laut terus berkurangan di Artik, yang sangat mengurangkan kadar kelangsungan hidup bagi kebanyakan populasi beruang kutub pada masa hadapan.

“Tindakan iklim adalah satu-satunya perkara yang paling penting untuk masa depan beruang kutub, ” kata Laidre.

We would like to give thanks to the author of this short article for this outstanding material

Populasi beruang kutub yang baru didokumentasikan tinggal di tempat yang mengejutkan


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/