Populasi beruang kutub yang tidak dijangka mungkin menawarkan sedikit harapan untuk spesies itu

Di sudut tenggara Greenland, saintis telah menemui populasi beruang kutub yang tidak dijangka. Populasi ini telah membangunkan tabiat yang berbeza untuk terus hidup dalam habitat ganjilnya—setakat beruang kutub—habitat, dan genom beruang agak berbeza daripada kebanyakan saudara mereka. Di sebalik kebaharuan yang diwakili oleh haiwan ini, mereka juga boleh membantu memaklumkan saintis tentang bagaimana lebih banyak beruang tradisional akan hidup di Artik yang semakin panas, menurut penyelidikan baru.

Beberapa perkara membezakan kumpulan beruang ini. Untuk sebahagian besar tahun, mereka bertahan dengan memburu daripada ais yang jatuh ke lautan selepas memecahkan glasier Greenland; ais terapung di fjord yang beruang ini panggil rumah. Ini tidak seperti kebanyakan populasi beruang kutub yang lain, yang memerlukan ais laut untuk memburu. Menurut Dana Hidupan Liar Dunia, antara 22,000 dan 31,000 beruang kutub ditinggalkan di dunia.

Pasukan penyelidik menggunakan tujuh tahun data yang dikumpul di rantau ini, bersama-sama dengan 30 tahun data bersejarah. Untuk data baharu, pasukan berhubung dengan pemburu tempatan dan menggunakan sampel tisu yang diambil daripada pembunuhan pemburu untuk menyusun genom beruang. Mereka juga menggunakan kerja lapangan, data satelit—yang turut membolehkan mereka mengkaji keadaan geografi dan ais laut di rantau ini—dan menjejaki kolar untuk mengetahui pergerakan beruang.

“Terdapat koleksi data yang sangat besar di sini,” Twila Moon, pengarang bersama kertas dan timbalan ketua saintis di Pusat Data Salji dan Ais Kebangsaan, memberitahu Ars. “Ia memerlukan banyak masa di padang. Ini adalah kawasan yang sangat terpencil yang memerlukan keadaan yang sukar, memakan masa dan mencabar untuk kerja lapangan.”

terasing

Tenggara Greenland agak kurang dikaji. Ini adalah kerana bentuk muka buminya yang kasar, bergunung-ganang dan cuaca yang tidak mengizinkan, termasuk salji lebat. Kesukaran ini juga mungkin menjelaskan mengapa beruang diasingkan. Wilayah ini dikelilingi oleh pergunungan, oleh Lembaran Ais Greenland, dan oleh Lurus Denmark.

Kebanyakan beruang kutub menggunakan ais laut untuk memburu, tetapi ini adalah pilihan terhad untuk beruang Greenland tenggara. Wilayah ini hanya melihat ais laut antara Februari dan Mei. Walau bagaimanapun, data pergerakan menunjukkan bahawa beruang memaparkan beberapa tingkah laku yang berbeza daripada saudara mereka. Mereka mungkin berjalan di atas ais glasier yang mengalir ke fjord dan mengembara ke atas pergunungan untuk mencapai fjord lain untuk mencari makanan, selalunya anjing laut.

“Kami mendapati bahawa ais laut jarang wujud lebih daripada empat bulan dalam setahun-di beberapa fjord dalam beberapa tahun, malah lebih kurang daripada itu,” kata Moon.

Mengikut sampel yang dikumpul dan disusun, beruang secara genetik agak berbeza daripada yang lain dalam spesies yang sama. Terdapat 19 populasi beruang kutub lain yang diperhatikan, dan genom mereka secara relatifnya serupa antara satu sama lain; subpopulasi terpencil ini terserlah. Menurut penyelidikan, mereka adalah populasi beruang kutub yang paling diasingkan secara genetik di Bumi, dan mereka mungkin telah berada di kawasan Greenland ini selama beratus-ratus tahun.

Seorang menanggung satu isu

Apabila perubahan iklim terus menurunkan paras ais laut, beruang di kawasan lain boleh menyesuaikan diri untuk hidup seperti penduduk di tenggara Greenland. Bagaimanapun, Moon mencadangkan supaya tidak terlalu teruja dengan kemungkinan ini. “Mungkin ada kecenderungan ingin merasakan bahawa ini memberi a [feeling of] ‘beruang kutub telah diselamatkan,’” katanya. “Malangnya, ada sangat [few] lokasi yang menyediakan banyak ais glasier dengan cara ini… Bagi kebanyakan beruang kutub Artik, ais jenis itu tidak tersedia.”

Ini bermakna bahawa banyak populasi beruang kutub tidak akan berpeluang menyesuaikan diri dengan kehidupan di atas ais glasier seperti yang dimiliki oleh penduduk Greenland tenggara. Bilangan beruang Greenland ini juga agak kecil—hanya beberapa ratus individu—mungkin kerana kesukaran yang dihadapi oleh rupa bumi apabila beruang cuba mencari pasangan. Oleh itu, kawasan seperti tenggara Greenland mungkin tidak dapat mengekalkan kumpulan besar beruang. Isu lain: Lembaran Ais Greenland, yang menyediakan ais glasier yang digunakan beruang untuk memburu, ialah juga mencair. Ini benar untuk glasier lain di sekitar Artik, kata Moon.

Walau bagaimanapun, beruang di tenggara Greenland mempunyai kaki di habitat yang sukar. Apabila Lembaran Ais Greenland kehilangan ais, ia tidak berundur jumlah yang sama di mana-mana di sekitar pantai. Greenland Tenggara mendapat banyak salji pada musim sejuk, yang membantu memberi makan kepada glasier. Para penyelidik juga menyatakan bahawa rantau ini boleh bertindak sebagai iklim berskala kecil refugia, tempat di mana spesies itu boleh bertahan untuk seketika jika ais laut terus berkurangan. Makalah itu juga menyatakan bahawa beberapa habitat serupa wujud di bahagian lain Artik, seperti Svalbard—wilayah Norway—dan bahagian lain di Greenland.

“Ais pantai yang kami tidak jangka akan berundur dari lokasi semasa secepat kawasan Lembaran Ais, contohnya, di pantai barat atau barat daya,” kata Moon. “Ia adalah persekitaran yang bernuansa.”

Sains, 2022. DOI: 10.1126/sains.abk2793 (Mengenai DOI)

We wish to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

Populasi beruang kutub yang tidak dijangka mungkin menawarkan sedikit harapan untuk spesies itu


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/