Psst! Ingin melihat imej Hubble sebenar planet yang terbentuk di sekeliling bintang berdekatan?

Kami kini tahu lebih 5,000 exoplanet, dunia yang mengorbit bintang lain. Sebahagian besar daripada mereka ditemui melalui kaedah transit, di mana planet ini menyebabkan gerhana mini dan menyekat sedikit cahaya bintang tuan rumahnya. Ini adalah kaedah tidak langsung; kita tidak nampak planet itu sendiri, cuma kesannya terhadap cahaya bintangnya.

Buat masa ini, kurang daripada 60 exoplanet telah diimej secara langsung; iaitu, dilihat dalam imej sebenar yang diambil dari bintang mereka. Kaedah ini berfungsi paling baik melihat dalam cahaya inframerah dengan bintang muda — planet yang baru terbentuk bercahaya dalam IR kerana haba mereka sendiri, manakala bintang cenderung tidak memancarkan inframerah sebanyak mana, menjadikan planet lebih mudah dikesan. Ini juga berfungsi paling baik untuk planet yang agak jauh dari bintangnya — 50-300 kali lebih jauh daripada Bumi dari Matahari — supaya mereka tidak tersesat dalam silau.

Ini boleh berfungsi untuk planet yang lebih muda juga. Sangat muda, mereka masih membentuk.

AB Aurigae ialah bintang muda, berusia 2-4 juta tahun, dan berada kira-kira 560 tahun cahaya dari Bumi. Ia lebih besar, lebih panas dan lebih terang daripada Matahari, dan itulah yang kita panggil a bintang jujukan pra-utamabelum lagi menggabungkan hidrogen dan helium dalam terasnyatetapi sangat dekat.

Ia dikelilingi oleh habuk dan gas dari mana ia terbentuk. Terdapat gelang debu yang dilihat dalam panjang gelombang milimeter oleh ALMA itu kira-kira 18 bilion kilometer dari bintang, dan cakera rata gas lebih dekat masuk. Cakera gas mempunyai lengan lingkaran di dalamnya, yang ditunjukkan oleh model teori boleh menunjukkan planet atau kerdil coklat — objek perantaraan jisim antara planet dan bintang — di dalamnya, gravitinya mengganggu gas dalam cakera. Cincin habuk juga terputus secara tiba-tiba di tepi dalamnya; penunjuk lain bagi jasad bersaiz besar yang mengorbit bintang, gravitinya memotong cincin dalam.

Dengan itu, sepasukan ahli astronomi menggunakan teleskop Subaru yang besar di Hawaii dan Teleskop Angkasa Hubble untuk mencari sebarang kemungkinan planet yang masih terbentuk, dipanggil protoplanet, yang mengorbit AB Aurigae.

Dan nampaknya mereka menemui satu.

Titik terang kelihatan pada jarak yang kecil dari bintang, kira-kira 90 kali jarak Bumi-Matahari, atau kira-kira 14 bilion kilometer keluar — sedikit lebih dua kali dari Pluto dari Matahari. Ia berada di luar cakera utama gas tetapi di dalam cincin habuk.

AB Aur bergerak perlahan di langit kita berbanding objek yang lebih jauh, dan jika tempat ini ialah bintang latar belakang atau galaksi, ia akan berada pada kedudukan yang sangat berbeza dalam imej selepas 15 tahun. Ia dilihat dalam pemerhatian inframerah yang diambil oleh Hubble pada tahun 2007, dan masih berada dalam kedudukan yang hampir sama berbanding bintang dalam pemerhatian baharu. Ia juga dilihat dalam imej yang diambil dengan teleskop Subaru, jadi ia bukan disebabkan oleh teleskop atau artifak pemprosesan. Ia nyata, dan ia bergerak bersama bintang.

Bukan itu sahaja, sepanjang masa antara imej tempat itu dilihat bergerak sedikit sekeliling bintang, selaras dengannya mengorbit bintang pada jarak itu dalam arah lawan jam. Itu benar untuk protoplanet dan juga untuk beberapa gumpalan gas yang besar, jadi itu menarik tetapi tidak muktamad.

Walau bagaimanapun, lebih baik: Kedudukannya sepadan dengan ramalan teori tentang lokasi protoplanet besar untuk menerangkan ciri lingkaran dalam cakera gas, yang menarik.

Ia juga jelas bukan sumber mata, bukan titik mudah, dalam imej. Saiznya membayangkan ia adalah paling banyak kira-kira 2 bilion kilometer, yang sangat besar. Walau bagaimanapun, jika sebuah planet yang masih terbentuk berada pada jarak itu dari bintangnya dan mempunyai jisim kira-kira 4 kali jisim Musytari, ia akan mempunyai cakera bahan mengelilinginya yang kira-kira sebesar itu. Jadi sekali lagi, ini konsisten dengan protoplanet besar-besaran.

Jika ini hanyalah gumpalan habuk yang mengorbit bintang, cahaya yang kita lihat daripadanya akan sangat terpolarisasi; itu dia, gelombang cahaya akan sejajar dengan kuat. Ini adalah bukan dilihat, menunjukkan cahaya datang dari objek itu sendiri dan bukan hanya dari cahaya yang dipantulkan. Dalam erti kata lain, ia bercahaya. Juga, ia dilihat dalam jenis cahaya yang dipancarkan oleh gas hidrogen yang terujayang dijangkakan untuk planet yang dikelilingi oleh gas yang jatuh ke dalamnya.

Warna tempat itu juga konsisten dengan ia sebagai planet yang besar tetapi masih sangat panas. Menggunakan model teori, kesesuaian terbaik yang diperoleh ahli astronomi adalah untuk planet muda kira-kira 9 kali jisim Musytari, 2.75 kali diameternya — agak besar, tetapi itu kerana ia masih terbentuk dan belum mengendap lagi — dan dengan suhu kira-kira 2,000 ° C. Sangat panas, tetapi sekali lagi itu dijangka. Itu sepadan dengan kadar pertambahan – seberapa cepat jirim jatuh ke atasnya – kira-kira satu juta jisim Musytari setiap tahun. Itu mungkin tidak begitu banyak, tetapi Musytari adalah binatang. Kadar pertambahan itu adalah sama dengan 5,000 trilion tan sehari.

Itu 66 bilion tan sesaat. Per kedua. Itu seperti asteroid selebar 4 kilometer — kira-kira separuh diameter pembunuh dinosaur — memberi kesan kepada protoplanet setiap saat setiap hari setiap tahun, selama ratusan ribu tahun. Tidak hairanlah ia bercahaya panas.

Setelah mengatakan semua ini, ini bukan bukti muktamad ia benar-benar protoplanet yang semakin bertambah, tetapi ia adalah bukti yang cukup meyakinkan.

Itu membuatkan saya sangat gembira. Seperti yang pernah saya tulis sebelum inipada zaman dahulu Saya bekerja pada pemerhatian Hubble 1999 terhadap bintang ini. Protoplanet yang berpotensi ini terlalu dekat dengan bintang untuk dilihat dalam data kami, tetapi pemerhatian baharu dilakukan dengan cara berbeza yang membolehkan planet itu diusik daripada semua cahaya dari bintang itu. Mengagumkan.

Dan ia sangat dekat dengan kami! Kami melihat bintang terbentuk di seluruh Bima Sakti, sepanjang masa, dan ini adalah satu lagi teka-teki galaksi yang menunjukkan bahawa planet terbentuk betul-betul bersama mereka. Alam Semesta dipenuhi dengan planet, dunia yang tidak terkira, dan kami baru mula mencarinya.


Petua perisai embun kepada Thayne Currie, pengarang utama dalam penyelidikan ini, kerana menyedarkan saya tentang kerjanya.

We would like to give thanks to the writer of this post for this amazing content

Psst! Ingin melihat imej Hubble sebenar planet yang terbentuk di sekeliling bintang berdekatan?


Visit our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/