Pulau Baru Muncul di Lautan Pasifik

Home Reef meletus. 14 September 2022. (Klik imej untuk paparan lebih luas.)

Home Reef Meletus di Barat Daya Lautan Pasifik

Gunung berapi bawah air sekali lagi mencipta sebuah pulau kecil.

Di barat daya Lautan Pasifik, rabung dasar laut dengan ketumpatan tertinggi gunung berapi bawah air di dunia terbentang dari New Zealand ke Tonga. Pada 10 September 2022, salah satu daripada gunung berapi bawah air ini terjaga. Sejak itu, pihak Home Reef gunung laut di Kepulauan Tonga Tengah telah berulang kali mengeluarkan kepulan wap dan abu, mengeluarkan lava, dan mengubah warna air di sekitarnya.

Sebelas jam selepas letusan mula-mula bermula, sebuah pulau baru naik di atas permukaan air. Operational Land Imager-2 (OLI-2) di Landsat 9 menangkap pemandangan warna semula jadi ini (lihat imej di atas) pulau muda pada 14 September 2022, ketika kepulan air berubah warna beredar berdekatan. Kajian terdahulu mencadangkan bahawa kepulan air laut yang terlalu panas dan berasid ini mengandungi serpihan batu gunung berapi, zarah dan sulfur.

Zon subduksi Kermadec-Tonga ialah sempadan plat konvergen yang terbentang dari Pulau Utara New Zealand ke utara. Pembentukan Plat Kermadec dan Tonga bermula kira-kira 4–5 juta tahun dahulu. Pada masa ini, sempadan timur Plat Tonga adalah salah satu zon subduksi terpantas, dengan kadar sehingga 24 sentimeter (9 inci) setahun. Parit yang terbentuk di antara Kermadec-Tonga dan Plat Pasifik juga merupakan rumah kepada parit kedua terdalam di dunia, kira-kira 10,800 meter (35,400 kaki), serta rantaian gunung berapi tenggelam terpanjang.

Pada 14 September, penyelidik dengan Perkhidmatan Geologi Tonga menganggarkan kawasan pulau itu seluas 4,000 meter persegi (43,000 kaki persegi / 1 ekar) dan ketinggian 10 meter (33 kaki) dari paras laut. Oleh 20 September, pulau itu telah berkembang sehingga meliputi 24,000 meter persegi (258,000 kaki persegi / 6 ekar). Pulau baru ini terletak di barat daya Pulau Akhir, barat laut Mo’unga’one, dan timur laut Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

Home Reef terletak dalam zon subduksi Tonga-Kermadec, kawasan di mana tiga plat tektonik berlanggar paling pantas sempadan bertumpu di dunia. Plat Pasifik di sini tenggelam di bawah dua plat kecil lain, menghasilkan salah satu parit terdalam di Bumi dan paling aktif arka gunung berapi.

Pulau-pulau yang dicipta oleh gunung berapi dasar laut selalunya berumur pendek, walaupun kadang-kadang bertahan selama bertahun-tahun. Home Reef mempunyai empat tempoh letusan yang direkodkan, termasuk peristiwa pada tahun 1852 dan 1857. Pulau-pulau kecil terbentuk buat sementara waktu selepas kedua-dua kejadian, dan letusan pada tahun 1984 dan 2006 menghasilkan pulau-pulau fana dengan tebing setinggi 50 hingga 70 meter (160 hingga 230 kaki). Pulau yang dicipta oleh letusan 12 hari dari Gunung Berapi Late’iki berdekatan pada tahun 2020 dihanyutkan selepas dua bulanmanakala pulau yang lebih awal dicipta pada tahun 1995 oleh gunung berapi yang sama kekal selama 25 tahun.

“Gunung berapi itu menimbulkan risiko rendah kepada komuniti penerbangan dan penduduk Vava’u dan Ha’apai,” kata Perkhidmatan Geologi Tonga dalam kemas kini yang dikeluarkan pada 20 September. “Semua pelaut, bagaimanapun, dinasihatkan untuk belayar melebihi 4 kilometer jauhnya. dari Home Reef sehingga diberitahu kelak.” Perkhidmatan itu menyatakan bahawa kebanyakan abu harus jatuh dalam jarak beberapa kilometer dari bolong.

NASA Imej Balai Cerap Bumi oleh Lauren Dauphin, menggunakan data Landsat daripada US Geological Survey.

We want to give thanks to the writer of this article for this awesome content

Pulau Baru Muncul di Lautan Pasifik


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/