Puluhan kertas kerja yang dikarang bersama oleh pemenang Nobel menimbulkan kebimbangan

Imej yang menunjukkan hasil eksperimen dalam kertas penyelidikan molekul-biologi sering diteliti di laman web seperti PubPeer. Kredit: Shutterstock

Beberapa artikel penyelidikan yang dikarang bersama oleh ahli genetik pemenang hadiah Nobel Gregg Semenza sedang disiasat oleh penerbit selepas penyiasat internet membangkitkan kebimbangan mengenai integriti imej dalam kertas kerja. Jurnal telah pun menarik balik, membetulkan atau menyatakan kebimbangan mengenai 17 kertas kerja sepanjang dekad yang lalu, dan yang lain sedang menyiasat isu integriti imej dan data dalam kajian lanjut.

Semenza, yang bekerja di Universiti Johns Hopkins di Baltimore, Maryland, berkongsi hadiah Nobel dalam fisiologi atau perubatan 2019 dengan dua saintis lain kerana menemui cara sel merasakan dan menyesuaikan diri dengan ketersediaan oksigen dalam badan. Dia menerbitkan karyanya yang memenangi hadiah Nobel pada 1990-an; kebimbangan terkini tertumpu pada penyelidikan molekul-biologi berkaitan yang diterbitkan sejak.

Integriti imej dalam kertas saintifik telah mendapat perhatian yang semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerana alatan digital telah memudahkan saintis memanipulasi keputusan mereka. Terdapat sebab yang sah untuk mengubah imej — untuk menjadikan hasil lebih jelas dengan meningkatkan kontras atau keseimbangan warna, sebagai contoh. Angka juga mungkin tersilap dilabel atau menjadi herot semasa kertas sedang disediakan. Tetapi alat penyuntingan imej juga boleh digunakan untuk mencipta hasil penipuan.

Elisabeth Bik, perunding integriti imej terkemuka di San Francisco, California, yang merupakan antara mereka yang menunjukkan penyelewengan dalam kerja yang dikarang bersama oleh Semenza, mengatakan bahawa bilangan pembetulan kelihatan munasabah untuk tempoh 20 tahun dalam makmal yang berjaya dan banyak kebimbangan yang berpotensi jatuh ke dalam “wilayah sains yang ceroboh”. Tetapi “lima penarikan balik untuk kertas dengan manipulasi imej adalah lebih daripada yang diharapkan”, tambahnya.

Semenza tidak menjawab permintaan untuk komen daripada alam semula jadipasukan berita.

Kebimbangan imej

Pengulas di laman web PubPeer — tempat pengguna meneliti penyelidikan yang diterbitkan, selalunya tanpa nama — telah mempersoalkan imej dalam 52 artikel yang dikarang bersama oleh Semenza yang diterbitkan antara 2000 dan 2021. Sejak 2011, 17 daripada kertas kerja ini telah ditarik balik, diperbetulkan atau mempunyai ungkapan kebimbangan yang dikeluarkan ke atas mereka. Notis editorial memetik kemungkinan pengubahan, penggunaan semula atau pelabelan imej yang salah yang menunjukkan hasil percubaan. 15 lagi kertas kerja sedang disiasat di jurnal masing-masing, alam semula jadipasukan berita telah belajar.

Di seluruh 32 kertas kerja yang setakat ini menarik perhatian penerbit, semuanya menyenaraikan Semenza sebagai pengarang, tetapi terdapat banyak gabungan pengarang bersama yang berbeza. Semenza ialah pengarang yang sepadan atau sepadan pada 14 kertas kerja ini, yang merangkumi penyelidikan berkaitan mekanisme molekul penderiaan oksigen dalam pelbagai jenis kanser, dan fungsi dan disfungsi saluran darah, antara topik lain. Tiada salah laku telah dibuktikan, dan dengan kekurangan kejelasan tentang siapa yang menyumbang apa kepada kertas kerja, tidak jelas siapa yang mungkin bertanggungjawab atas sebarang kesilapan atau masalah dengan imej. Walau bagaimanapun, pengarang yang sepadan memikul tanggungjawab untuk memastikan integriti keseluruhan kertas kerja.

Pada pendapat Bik, “fakta bahawa terdapat beberapa kertas yang kini ditarik balik untuk imej yang dimanipulasi, dan beberapa lagi yang masih dalam siasatan menunjukkan niat untuk mengelirukan”.

Penarikan balik dan pembetulan

Catatan pertama tentang kerja Semenza muncul di PubPeer pada 2015, tetapi kebanyakan siaran adalah dari 2020 dan 2021. Jurnal telah mengeluarkan satu penarikan balik pada 2011 dan pembetulan pada 2013 kepada dua kertas kerja yang ditulis bersama oleh Semenza, tetapi notis editorial yang lain telah muncul dalam dua tahun lepas.

Pada 2021, lima jurnal mengeluarkan pembetulan pada lima kertas kerana ralat termasuk data tersalah label dan penggunaan semula imej yang jelas. Pada bulan Mac, jurnal Penyelidikan Kanser membetulkan satu kertas dan mengeluarkan ungkapan kebimbangan pada yang lain selepas penyiasatan mendapati bahawa pengarang secara tidak sengaja membentangkan data yang sama sebagai hasil eksperimen yang berbeza, dan menggunakan semula data daripada penerbitan terdahulu.

Dan bulan lepas, yang Prosiding Akademi Sains Kebangsaan USA menarik balik empat kertas biologi sel yang dikarang bersama oleh Semenza dan membetulkan tiga yang lain. Notis editorial menerangkan kebimbangan tentang angka termasuk kemungkinan pertindihan data — di mana satu set keputusan digunakan untuk lebih daripada satu percubaan — dan ‘penyambungan’ imej imunoblot (apabila bahagian tertentu imej dipotong dan ditempatkan semula). Dalam tiga daripada empat notis penarikan balik, pengarang mengatakan bahawa angka yang dikemas kini atau percubaan pengesahan diperincikan dalam artikel baharu yang dimuat naik ke pelayan pracetak bioRxiv. Dan dalam semua notis penarikan balik, pengarang mengatakan mereka percaya kesimpulan keseluruhan karya itu tetap sah tetapi mereka menarik balik kerja itu kerana kebimbangan terhadap angka tersebut.

Jurucakap Universiti Johns Hopkins mengatakan bahawa institusi itu “mengekalkan piawaian tertinggi untuk ketepatan dan integriti dalam penyelidikan” dan mengambil serius dakwaan tentang ketidakwajaran. Ia menambah bahawa terdapat “protokol dan proses yang ketat untuk memeriksa sebarang dakwaan sedemikian dan untuk menentukan laluan yang sesuai ke hadapan, jika perlu”. Mereka enggan mendedahkan butiran proses semakan ini, atau mengulas sama ada terdapat sebarang dakwaan khusus terhadap Semenza atau kumpulannya.

Siasatan lanjut

Sedozen kertas yang sedang disiasat termasuk satu kertas Genetik Alam Semula Jadi dan satu kertas masuk Onkogenyang diterbitkan oleh Springer Nature (alam semula jadipasukan berita adalah bebas daripada penerbitnya). Isyarat Sainsyang sedang meneliti dua kertas, telah menyimpulkan siasatan terhadap satu dan mengatakan bahawa ia akan menerbitkan erratum tidak lama lagi.

Tajuk lain, Jurnal Fisiologi, mengatakan bahawa ia sedang mempertimbangkan semula kedudukannya pada dua kertas yang telah disiasat sebelum ini berdasarkan penarikan balik baru-baru ini. Jurucakap jurnal itu mengatakan bahawa ia tidak mengambil tindakan selepas penyiasatan pertama kerana data asal tidak tersedia dan “resolusi angka dalam kertas yang diterbitkan adalah terlalu lemah”.

Tujuh jurnal yang menerbitkan 20 daripada kertas kerja yang dikarang bersama oleh Semenza yang telah menerima ulasan pada PubPeer memberitahu alam semula jadi bahawa mereka sedar tentang kritikan yang dibangkitkan tetapi enggan mengulas mengenainya. Tiga jurnal lain tidak mengulas, dua berkata mereka tidak mengetahui dakwaan itu dan tidak menyiasat kertas itu dan satu tidak menjawab permintaan untuk mengulas.

Seorang penyelidik dalam bidang itu, yang ingin kekal tanpa nama, mengatakan bahawa mereka sedang menunggu hasil siasatan “dengan campuran kebimbangan dan minat”. (Beberapa penyelidik lain dalam bidang dihubungi oleh alam semula jadipasukan berita enggan membincangkan penyelewengan dalam kertas kerja yang dikarang bersama oleh Semenza.)

Penyelidik mengatakan bahawa sumbangan Semenza yang paling berpengaruh terhadap penyelidikan mengenai penderiaan oksigen — pengenalpastian kompleks protein yang dipanggil HIF-1 — telah bertahan dalam ujian saintifik untuk dihasilkan semula dan dibina oleh orang lain. “Kerja dalam perbincangan [on PubPeer] tidak mempunyai makna luas yang sama, walaupun jumlah keseluruhannya adalah besar.” Ia masih dapat dilihat sama ada masalah dengan imej menjejaskan kesimpulan kertas, kata saintis itu.

We would like to thank the author of this post for this amazing material

Puluhan kertas kerja yang dikarang bersama oleh pemenang Nobel menimbulkan kebimbangan


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/