Punca Gunung Berapi Paling Aktif Di Dunia Mungkin Akhirnya Dapat Ditunjuk

Gunung berapi Kīlauea di Hawaii dikatakan sebagai gunung berapi paling aktif di dunia, namun kita masih tidak tahu bagaimana ia dilahirkan.

Penyelidikan baru mencadangkan rahim asal magma terletak lebih daripada 90 kilometer di bawah hotspot. Manakala sebelumnya pengajian telah menemui dua ruang cetek magma di bawah Kīlauea, ia tidak cukup besar untuk menerangkan semua batu cecair yang dimuntahkan gunung berapi ini.

Ruang yang lebih besar, kira-kira 11 kilometer dalam (iaitu 6.8 batu), telah dikesan menggunakan gelombang seismik pada tahun 2014, namun kini nampaknya ruang magma asal terletak lebih dalam.

Analisis baharu serpihan batuan gunung berapi purba yang pecah, yang dikorek dari rusuk tenggara Big Island, mencadangkan Kīlauea dilahirkan daripada kolam bahan piroklastik hampir 100 kilometer dalam.

Kadang-kadang antara 210,000 dan 280,000 tahun dahulu, plat tektonik Pasifik beralih dan kepulan magma meluru ke atas ke dalam laut. Apabila cecair panas paip itu disejukkan dan menjadi pejal, ia membentuk ‘perisai‘ yang meletus melalui ombak kira-kira 100,000 tahun dahulu.

Jadi Kīlauea wujud, tetapi batu-batu asal yang dikeluarkan dari titik panas ini amat sukar ditemui, tertimbus kerana ia berada di bawah pelbagai lapisan lava yang lebih baharu. Batu igneus yang dikorek dalam kajian semasa memberikan gambaran yang tidak pernah berlaku sebelum ini tentang masa lalu gunung berapi yang dalam dan jauh.

Sebelum ini, ia dianggap gunung berapi Kīlauea dicipta melalui batu pepejal separa cair dari bahang hotspot.

Walau bagaimanapun, penyelidikan baru tidak menemui bukti untuk menyokong hipotesis itu. Batuan yang dikumpul didapati mengandungi satu set unsur nadir bumi yang dicadangkan oleh model hanya boleh dibentuk dalam satu cara tertentu.

Daripada pencairan separa, nampaknya gunung berapi Kīlauea pada asalnya terbentuk melalui penghabluran pecahan. Istilah ini menerangkan penciptaan kristal dalam kolam magma yang dalam, yang tidak bertindak balas dengan sisa cair di kemudian hari.

“Kami meneroka pembentukan sampel ini melalui kerja eksperimen, yang melibatkan peleburan batu sintetik pada suhu tinggi (> 1,100 ˚C) dan tekanan (> 3 GPa), dan dengan menggunakan kaedah baharu untuk memodelkan kepekatan unsur nadir bumi mereka,” menerangkan pengarang utama, ahli geologi Laura Miller dari Universiti Monash di Australia.

“Kami mendapati bahawa sampel hanya boleh dibentuk dengan penghabluran dan penyingkiran (penghabluran pecahan) garnet.”

Garnet ialah kristal yang boleh terbentuk apabila magma tertakluk kepada tekanan tinggi dan suhu lebih daripada 90 kilometer di bawah kerak bumi. Fakta kehadirannya diperlukan untuk menjelaskan komposisi batuan dari Kīlauea menunjukkan letusan asal datang dari kedalaman yang sama.

Atau mungkin lebih dalam lagi. Eksperimen menunjukkan garnet boleh dihablurkan pada kedalaman sehingga 150 kilometer di bawah kerak Bumi.

Sumber asal kepulauan Hawaii mungkin tidak sedalam itu, tetapi penemuan baharu mencadangkan paip Kīlauea tidaklah cetek seperti yang pernah kita fikirkan.

“Ini mencabar pandangan semasa bahawa penghabluran pecahan adalah semata-mata proses cetek dan mencadangkan bahawa pembangunan ruang magma dalam (> 90 km) adalah peringkat awal yang penting dalam kelahiran gunung berapi Hawaii,” kata Miller.

Gunung berapi lain di tempat lain di dunia, seperti Gunung Vesuvius, juga menunjukkan masa pembentukan kristal yang menunjukkan terdapat “lama hidup mendalam” takungan magma yang bersembunyi di bawah permukaan. Namun ruang magma asal Kīlauea nampaknya jauh lebih dalam daripada kebanyakan.

Mengapa itu masih menjadi misteri buat masa ini.

Kajian itu diterbitkan dalam Komunikasi Alam Semula Jadi.

We would like to say thanks to the writer of this post for this outstanding web content

Punca Gunung Berapi Paling Aktif Di Dunia Mungkin Akhirnya Dapat Ditunjuk


Find here our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/