Rahsia hayat hama dalam kulit muka kita

Imej menunjukkan hama Demodex folliculorum pada kulit di bawah mikroskop Hirox. Kredit: Universiti Membaca

Hama mikroskopik yang hidup di dalam liang manusia dan mengawan di muka kita pada waktu malam menjadi organisma yang dipermudahkan, disebabkan gaya hidup mereka yang luar biasa, yang mungkin tidak lama lagi akan menjadi satu dengan manusia, kajian baharu telah ditemui.

The hama disebarkan semasa kelahiran dan dibawa oleh hampir setiap manusia, dengan bilangan memuncak pada orang dewasa apabila pori-pori membesar. Mereka berukuran sekitar 0.3 mm panjang, terdapat dalam folikel rambut di muka dan puting, termasuk bulu mata, dan memakan sebum yang dikeluarkan secara semula jadi oleh sel-sel dalam liang-liang. Mereka menjadi aktif pada waktu malam dan bergerak di antara folikel yang ingin mengawan.

Kajian penjujukan genom pertama bagi hama D. folliculorum mendapati bahawa kewujudan terpencil dan hasil pembiakan dalam menyebabkan mereka menumpahkan gen dan sel yang tidak diperlukan dan bergerak ke arah peralihan daripada luaran. parasit kepada dalaman symbion.

Dr Alejandra Perotti, Profesor Madya dalam Biologi Invertebrata di Universiti Reading, yang mengetuai penyelidikan itu, berkata, “Kami mendapati hama ini mempunyai susunan gen bahagian badan yang berbeza dengan spesies lain yang serupa kerana mereka menyesuaikan diri dengan kehidupan terlindung. dalam liang-liang. Perubahan pada DNA mereka ini telah mengakibatkan beberapa ciri dan tingkah laku badan yang luar biasa.”


Hama Demodex folliculorum di bawah mikroskop berjalan. Kredit: Universiti Membaca

Kajian mendalam DNA folliculorum Demodex mendedahkan:

 • Disebabkan kewujudan mereka yang terpencil, tanpa pendedahan kepada ancaman luar, tiada persaingan untuk menyerang perumah dan tiada pertemuan dengan hama lain dengan gen berbeza, pengurangan genetik telah menyebabkan mereka menjadi organisma yang sangat mudah dengan kaki kecil yang dikuasakan oleh hanya 3 otot sel tunggal. Mereka bertahan dengan repertoir minimum protein-bilangan terendah yang pernah dilihat dalam spesies ini dan yang berkaitan.
 • Pengurangan gen ini adalah sebab tingkah laku malam mereka juga. Hama tidak mempunyai perlindungan UV dan telah kehilangan gen yang menyebabkan haiwan terbangun pada siang hari. Mereka juga telah dibiarkan tidak dapat menghasilkan melatonin—sebatian yang menjadikan invertebrata kecil aktif pada waktu malam—namun, mereka mampu menyemarakkan sesi mengawan sepanjang malam mereka menggunakan melatonin yang dirembeskan oleh kulit manusia pada waktu senja.
 • Susunan gen mereka yang unik juga mengakibatkan tabiat mengawan luar biasa hama. Organ pembiakan mereka telah bergerak ke hadapan, dan jantan mempunyai zakar yang menonjol ke atas dari hadapan badan mereka bermakna mereka perlu meletakkan diri mereka di bawah betina semasa mengawan, dan bersetubuh kerana mereka berdua berpaut pada rambut manusia.
 • Salah satu gen mereka telah terbalik, memberikan mereka susunan tertentu pelengkap mulut yang menonjol terutamanya untuk mengumpul makanan. Ini membantu kelangsungan hidup mereka pada usia muda.
 • Hama mempunyai lebih banyak sel pada usia muda berbanding peringkat dewasa mereka. Ini menentang andaian sebelumnya bahawa haiwan parasit mengurangkan bilangan sel mereka pada awal pembangunan. Para penyelidik berpendapat ini adalah langkah pertama ke arah hama menjadi simbion.
 • Kekurangan pendedahan kepada pasangan berpotensi yang boleh menambah gen baru kepada anak mereka mungkin telah menetapkan hama di landasan untuk menemui jalan buntu evolusi, dan potensi kepupusan. Ini telah diperhatikan dalam bakteria yang hidup di dalam sel sebelum ini, tetapi tidak pernah dalam haiwan.
 • Sesetengah penyelidik telah menganggap hama tidak mempunyai dubur dan oleh itu mesti mengumpul semua najis mereka sepanjang hayat mereka sebelum melepaskannya apabila mereka mati, menyebabkan keradangan kulit. Kajian baru itu, bagaimanapun, mengesahkan mereka mempunyai dubur dan oleh itu telah dipersalahkan secara tidak adil untuk banyak keadaan kulit.
 • Rahsia hayat hama dalam kulit muka kita

  Imej menunjukkan zakar kedudukan luar biasa hama Demodex folliculorum. Kredit: Universiti Membaca

 • Rahsia hayat hama dalam kulit muka kita

  Imej mikroskop hujung posterior dubur hama Demodex folliculorum. Kehadiran dubur pada hama ini telah salah diabaikan oleh sesetengah orang sebelum ini, tetapi kajian ini mengesahkan kehadirannya. Kredit: Universiti Membaca

Penyelidikan itu diketuai oleh Universiti Bangor dan Universiti Membaca, dengan kerjasama Universiti Valencia, Universiti Vienna dan Universiti Kebangsaan San Juan. Ia diterbitkan dalam jurnal Biologi Molekul dan Evolusi.

Dr. Henk Braig, pengarang utama bersama dari Universiti Bangor dan Universiti Nasional San Juan, berkata, “Hangau telah dipersalahkan untuk banyak perkara. Pergaulan yang lama dengan manusia mungkin menunjukkan bahawa mereka juga boleh mempunyai peranan yang mudah tetapi penting yang bermanfaat. , sebagai contoh, dalam mengekalkan pori-pori di muka kita tertanggal.”


Penyelidikan baru mengenai hama habuk dan jangkitan pernafasan


Maklumat lanjut:
Gilbert Smith et al, Hama folikel manusia: Ektoparasit menjadi simbion, Biologi Molekul dan Evolusi (2022). DOI: 10.1093/molbev/msac125

Disediakan oleh
Universiti Membaca


Petikan: Rahsia hayat hama dalam kulit muka kita (2022, 21 Jun) diperolehi 22 Jun 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We wish to give thanks to the writer of this post for this awesome material

Rahsia hayat hama dalam kulit muka kita


Check out our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/