Rak ais Conger telah runtuh: apa yang anda perlu tahu, menurut pakar

Para ais Conger Antartika Timur – platform terapung sebesar Rom – terputus dari benua itu pada 15 Mac 2022. Sejak permulaan pemerhatian satelit pada tahun 1970-an, hujung rak itu telah hancur menjadi bongkah ais dalam siri apa yang ahli glasiologi memanggil peristiwa bersalin.

Langgan untuk cerita berlawanan, mengejutkan dan memberi kesan yang dihantar ke peti masuk anda setiap Khamis

Conger telah dikurangkan kepada jalur sepanjang 50km dan lebar 20km yang melekat pada lapisan ais benua Antartika yang luas di satu hujung dan Pulau Bowman yang dilitupi ais di hujung yang lain. Dua peristiwa beranak pada 5 dan 7 Mac mengurangkannya lagi, memisahkannya daripada Bowman dan menyebabkan keruntuhan terakhirnya seminggu kemudian.

Rak ais terbesar di dunia di pinggir Antartika, memanjangkan kepingan aisnya ke Lautan Selatan yang sejuk. Rak ais yang lebih kecil ditemui di mana ais benua bertemu dengan laut di Greenland, utara Kanada dan Artik Rusia. Dengan menahan berapa banyak ais yang dibumikan mengalir ke hulu, mereka boleh mengawal kehilangan ais dari bahagian dalam kepingan ke lautan. Apabila rak ais seperti Conger hilang, ais yang dibumikan yang pernah disimpan di belakang rak mungkin mula mengalir lebih laju apabila daya penahan rak ais hilang, mengakibatkan lebih banyak ais jatuh ke lautan.

Rak ais Conger telah runtuh apa yang anda perlu tahu

Antartika Timur, tempat Conger pernah berada, telah menyaksikan lebih sedikit rak ais yang runtuh berbanding Antartika Barat. (Bertie Miles/Nasa)

Apakah yang menyebabkan keruntuhan?

Rak ais kadangkala dirujuk sebagai “jalur keselamatan” Antartika kerana mereka menyokong aliran hulu ais dari kepingan ais yang bersempadan. Sedikit kepingan ais Antartika mencair di permukaannya, tempat salji bertimbun. Sebaliknya, kebanyakan benua kehilangan ais beranak dan mencair sepanjang bahagian bawah rak ais terapung.

Pemecahan dan detasmen bahagian rak ais ialah satu proses semula jadi: rak ais biasanya melalui kitaran pertumbuhan perlahan yang diselingi oleh peristiwa beranak terpencil. Tetapi dalam beberapa dekad kebelakangan ini, saintis telah melihat beberapa rak ais besar mengalami perpecahan total.

Di sepanjang Semenanjung Antartika, jisim tanah seperti cambuk yang terbentang dari tanah besar Antartika Barat, ini termasuk paras ais Putera Gustav (dari 1989 hingga 1995), paras ais Larsen A (1995), Larsen B (2002), dan paras ais Wilkins (2008 hingga 2009). Di Antartika Timur, tempat Conger pernah berada, Rak ais Cook telah hilang sebahagiannya pada tahun 1970-an. Secara keseluruhan, siri keruntuhan ini menunjukkan bahawa beberapa keadaan persekitaran yang mendasari, seperti suhu lautan dan atmosfera, sedang berubah.

Terlalu awal untuk menyatakan apa yang mencetuskan keruntuhan rak ais Conger, tetapi nampaknya tidak mungkin disebabkan oleh pencairan di permukaan – tidak ada tanda-tanda mana-mana kolam di atas rak ais. Urutan peristiwa terbaharu juga mendahului rekod suhu udara tinggi yang direkodkan di Antartika pada 18 Mac.

Apa yang ada pada masa hadapan

Sebagai ahli glasiologi, kami melihat kesan pemanasan global terhadap Antartika dalam meningkatkan kehilangan ais dari semasa ke semasa. Dan apa yang berlaku di Antartika tidak kekal di Antartika.

1650181352 207 Rak ais Conger telah runtuh apa yang anda perlu tahu

Para ais Conger (digariskan dengan warna biru) sebelum dan selepas acara beranak terakhirnya. (Bertie Miles/Tinjauan Geologi AS/Agensi Angkasa Eropah)

Akibat keruntuhan rak ais Conger tidak mungkin menjadi kepentingan global kerana kawasan tadahan yang memberi ais ke bekas rak adalah kecil. Dan disebabkan bentuknya, para ais Conger berkemungkinan besar bukan penopang penting kepada aliran ais di hulu.

Tetapi pemanasan global menjadikan peristiwa seperti ini lebih berkemungkinan. Dan apabila semakin banyak rak ais di sekitar Antartika runtuh, kehilangan ais akan meningkat, dan dengan itu paras laut global. Terdapat cukup ais di lembaran ais Antartika Barat untuk menaikkan paras laut beberapa meter, dan jika Antartika Timur mula kehilangan sejumlah besar ais, kesan ke atas paras laut boleh diukur dalam puluhan meter.

Tidak semua yang berlaku di alam adalah disebabkan oleh pemanasan global sahaja. Antartika kehilangan jisim melalui pelepasan bongkah ais dan waxing dan berkurangan rak ais sebagai sebahagian daripada kitaran semula jadi. Tetapi apa yang kita lihat sekarang, dengan keruntuhan rak ais Conger dan lain-lain, adalah penerusan arah aliran yang membimbangkan di mana rak ais Antartika mengalami keruntuhan seluruh kawasan satu demi satu.

Artikel ini diterbitkan semula daripada Perbualan di bawah lesen Creative Commons. Membaca asal artikel.

We would love to give thanks to the author of this post for this incredible material

Rak ais Conger telah runtuh: apa yang anda perlu tahu, menurut pakar


Discover our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/