Rakaman luar biasa menunjukkan TORNADO plasma 12,000 batu meletus dari permukaan matahari

Pemusing solar! Rakaman luar biasa menunjukkan TORNADO plasma 12,000 batu meletus dari permukaan matahari

  • Pemutar suria setinggi 12,000 batu telah dikesan oleh seorang jurufoto astro
  • Pakar cuaca angkasa lepas berkata ia ‘cukup besar untuk menelan Bumi’ jika ia lebih dekat
  • Ia terbentuk daripada jisim plasma yang meletus sehingga struktur magnet heliks
  • Video pusaran itu dirakam pada hari Selasa di Naperville, Illinois

Plasma setinggi 12,000 batu yang luar biasa telah ditangkap meletus dari permukaan matahari.

Fenomena itu dikenali sebagai puting beliung suria dan dikesan oleh jurugambar astrofotograf Apollo Lasky dari Naperville, Illinois, Amerika Syarikat, pada Selasa.

Puting beliung suria berlaku disebabkan oleh struktur magnet berbentuk lingkaran yang terbit dari matahari dan berakar ke permukaan suria di kedua-dua hujungnya.

Apabila lajur plasma, yang dikenali sebagai penonjolan, memancar di dalam struktur ini, ia dipandu sepanjang medan magnet heliks struktur, menyebabkan plasma berputar dan membentuk pemisah.

Lasky menggunakan teleskop suria belakang rumah untuk menangkap twister solar, menurut SpaceWeather.com.

Pakar cuaca angkasa mengulas bahawa pusaran itu cukup besar untuk ‘menelan Bumi’ jika planet kita lebih dekat dengan matahari.

Mereka menulis: ‘Sistem ribut suria ini tidak melemparkan bahan ke arah Bumi,

‘Sebaliknya, kebanyakan puting beliung jatuh kembali ke matahari selepas putaran yang meletihkan.’

Lasky menyatakan pada mereka Astrobin profil bahawa mereka telah mencipta sistem dan penapis pembinaan teleskop suria mereka sendiri, yang telah menyebabkan mereka ‘diharamkan daripada forum astronomi’.

Walau bagaimanapun, mereka menyatakan dalam bio mereka bahawa ‘Keselamatan adalah keutamaan #1 saya dan Tiada apa yang saya lakukan adalah Tidak Selamat.’

Kapsyen video tersebut menyatakan bahawa 'benang berpusing dan bergelora serta reben plasma kalsium boleh dilihat putih panas bergerak dengan kelajuan yang luar biasa'

Kapsyen video tersebut menyatakan bahawa ‘benang berpusing dan bergelora serta reben plasma kalsium boleh dilihat putih panas bergerak dengan kelajuan yang luar biasa’

Kebanyakan lentingan plasma jatuh semula ke permukaan suria, dan bahan selebihnya dilemparkan ke angkasa, menurut pakar di SpaceWeather.com

Kebanyakan lentingan plasma jatuh semula ke permukaan suria, dan bahan selebihnya dilemparkan ke angkasa, menurut pakar di SpaceWeather.com

BAGAIMANA PEMBENTUKAN SOLAR TWISTER?

Pemintal suria terbentuk daripada ‘tonjolan’ – jisim zarah bercas terpanas, atau plasma, terampai dalam atmosfera suria oleh medan magnet matahari.

Sama seperti Bumi, matahari adalah seperti magnet bar yang besar dengan kutub utara dan selatan menghasilkan medan magnet.

Tetapi medan magnet matahari adalah kira-kira dua kali lebih kuat daripada Bumi dan jauh lebih besar, menjangkau jauh melebihi planet terjauh dalam sistem suria.

Penonjolan akan membentuk pemusing suria apabila ia bertemu dengan struktur magnet berbentuk lingkaran yang terbit dari matahari.

Jika suntikan plasma yang besar berlaku untuk menembak dalam struktur, ia dipandu sepanjang medan magnet heliksnya.

Iklan

Matahari telah mengalami aktiviti yang lebih tinggi selama beberapa bulan berikutan ia menuju ke fasa paling aktif dalam kitaran suria 11 tahun – yang bermula pada 2019 dan dijangka memuncak pada 2025.

Kutub magnet matahari terbalik pada puncak kitaran aktiviti suria, dan angin suria yang terdiri daripada zarah bercas membawa medan magnet menjauhi permukaan matahari dan melalui sistem suria.

Ini mengiringi peningkatan dalam suar suria dan lonjakan jisim korona (CMEs) dari permukaan matahari.

CME ialah pelepasan plasma yang ketara dan medan magnet yang disertakan dari korona matahari – bahagian paling luar atmosfera matahari – ke dalam angin suria.

Dilaporkan semalam bahawa bintik matahari gelap yang menghadap terus ke arah Bumi meningkat dua kali ganda dalam hanya tempoh 24 jam.

Tompok matahari ialah kawasan gelap matahari di mana ia lebih sejuk daripada bahagian permukaan lain.

Suar suria dan CME berasal berhampiran dengan kawasan gelap bintang ini.

Apabila ia meletup ke arah Bumi, ia boleh mengakibatkan ribut geomagnet yang menghasilkan aurora yang indah, serta menimbulkan bahaya kepada grid kuasa dan satelit.

Tompok matahari AR3038 kini dikatakan berukuran tiga kali ganda saiz Bumi, dan mempunyai medan magnet yang tidak stabil yang menyimpan tenaga yang cukup untuk menyebabkan pemadaman radio seketika.

Tompok matahari gelap yang menghadap terus ke arah Bumi bersaiz dua kali ganda hanya dalam tempoh 24 jam dan mungkin boleh menghantar suar kelas sederhana dalam masa terdekat

Tompok matahari gelap yang menghadap terus ke arah Bumi bersaiz dua kali ganda hanya dalam tempoh 24 jam dan mungkin boleh menghantar suar kelas sederhana dalam masa terdekat

MATAHARI: BINTANG DI PUSAT SISTEM SOLAR

Matahari ialah bintang jujukan utama jenis G di tengah-tengah sistem suria, yang sinarannya membolehkan kehidupan di Bumi.

Ia kadangkala dipanggil bintang kerdil kuning tetapi ini tidak sepenuhnya tepat kerana cahayanya lebih hampir kepada putih daripada oren.

Bintang itu terbentuk kira-kira 4.6 bilion tahun yang lalu selepas keruntuhan graviti jirim dalam awan molekul besar.

Kebanyakan perkara ini membawa kepada pembentukan bintang itu sendiri, dengan selebihnya membentuk cakera, mengorbit bintang dan akhirnya bergabung menjadi planet, bulan, asteroid dan komet yang membentuk seluruh sistem suria.

Matahari adalah 109 kali lebih besar daripada Bumi dengan jisim 330,000 kali ganda daripada planet tuan rumah kita – sebenarnya ia menyumbang 99.86% daripada jisim keseluruhan sistem suria termasuk semua objek yang mengorbitnya.

Bintang itu akan mencapai fasa gergasi merahnya dalam masa kira-kira 7 bilion tahun apabila hidrogen dalam teras tidak lagi mencukupi untuk pelakuran berlaku.

Dalam fasa gergasi merah ia akan mengembang untuk menenggelamkan orbit Utarid dan Zuhrah dan meninggalkan Bumi tidak dapat didiami.

Iklan

Th

Iklan

We want to say thanks to the author of this post for this amazing material

Rakaman luar biasa menunjukkan TORNADO plasma 12,000 batu meletus dari permukaan matahari


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/