Revolusi trias: Haiwan tumbuh semula dengan lebih cepat dan lebih pintar selepas kepupusan besar-besaran

Kepelbagaian ikan saurichthyiform (“ikan biawak”) di Trias Tengah China Selatan (paleo-Tethys timur), mencerminkan penubuhan ekosistem marin berperingkat kompleks (atau komuniti ikan laut) dengan interaksi pemangsa-mangsa yang intensif di sepanjang makanan rantai. Kredit: Feixiang Wu

Ahli paleontologi di UK dan China telah menunjukkan bahawa dunia semula jadi bangkit semula dengan kuat selepas Kepupusan Akhir-Permian.

Dalam ulasan, diterbitkan hari ini dalam jurnal Sempadan dalam Sains Bumisaintis mendedahkan bahawa pemangsa menjadi lebih kejam dan haiwan mangsa disesuaikan dengan pantas untuk mencari cara baharu untuk terus hidup. Di darat, nenek moyang mamalia dan burung menjadi berdarah panas dan boleh bergerak lebih cepat.

Pada penghujung tempoh Permian, 252 juta tahun yang lalu, berlaku kepupusan besar-besaran yang dahsyat, apabila hampir semua kehidupan mati, dan ini diikuti oleh salah satu masa yang paling luar biasa dalam sejarah kehidupan. Tempoh Trias, dari 252–201 juta tahun yang lalu, menandakan kelahiran semula kehidupan yang dramatik di darat dan di lautan, dan merupakan masa peningkatan tahap tenaga secara besar-besaran.

“Semuanya semakin pantas, ” kata Profesor Michael Benton dari Sekolah Sains Bumi Universiti Bristol, pengarang utama kajian baharu itu.

“Hari ini, terdapat perbezaan besar antara burung dan mamalia di satu pihak, dan reptilia di pihak yang lain. Reptilia berdarah sejuk, bermakna mereka tidak menghasilkan banyak haba badan sendiri dan, walaupun mereka boleh menggigit dengan cepat, mereka mempunyai tiada stamina, dan mereka tidak boleh hidup dalam kesejukan,” kata Prof Benton.

“Ia adalah sama di lautan,” kata Dr. Feixiang Wu dari Institut Paleontologi Vertebrata di Beijing. “Selepas kepupusan besar-besaran Permian akhir, ikan, udang galah, gastropod dan bintang laut menunjukkan gaya pemburuan baharu yang jahat. Mereka lebih pantas, lebih tajam dan lebih kuat daripada nenek moyang mereka.”

Dr. Wu telah mengkaji himpunan baru fosil ikan yang menakjubkan dari Triassic of China, dan ini termasuk pelbagai jenis pemangsa yang menunjukkan cara mod pemburuan baharu muncul lebih awal daripada yang difikirkan. Dia telah menemui jerung gaya moden, dan ikan panjang Saurichthys, yang sangat biasa di seluruh dunia dan merupakan pemburu serangan hendap. Ikan sepanjang meter ini mengintai di laut cetek yang keruh dan menembak ke hadapan untuk merampas semua jenis mangsa di rahangnya yang bergigi.

“Ikan Triassic lain dari China telah disesuaikan untuk menghancurkan cengkerang,” kata Dr Wu. “Beberapa kumpulan utama ikan, dan juga beberapa reptilia, menjadi penghancur cangkerang, dengan turapan gigi yang hebat. Kami juga menemui ikan terbang tertua di dunia, dan ini mungkin untuk melarikan diri daripada pemangsa baharu.”

Di darat juga terdapat perubahan revolusioner. Reptilia Permian terbaharu secara amnya bergerak perlahan dan menggunakan postur yang luas, seperti cicak moden, di mana anggota badan tersangkut di sisi. Apabila mereka berjalan, mereka mungkin secara amnya bergerak perlahan, dan pada kelajuan, mereka boleh sama ada berlari atau bernafas, tetapi tidak kedua-duanya pada masa yang sama. Ini mengehadkan stamina mereka.

“Ahli biologi telah membahaskan asal-usul endotermi, atau berdarah panas, dalam burung dan mamalia untuk masa yang lama,” kata Prof Benton. “Kita boleh mengesan keturunan mereka kembali ke Carboniferous, lebih 300 juta tahun yang lalu, dan beberapa penyelidik telah mencadangkan baru-baru ini bahawa mereka sudah endotermik ketika itu. Yang lain mengatakan mereka menjadi endotermik hanya dalam Jurassic, katakan 170 juta tahun yang lalu. Tetapi semua jenis bukti daripada kajian sel-sel dalam tulang mereka, dan juga kimia tulang mereka, menunjukkan bahawa kedua-dua kumpulan menjadi berdarah panas selepas kepupusan besar-besaran Permian akhir, awal Triassic.”

Asal usul endotermi dalam burung dan mamalia pada Trias Awal hingga Pertengahan dicadangkan oleh dua perubahan lain: nenek moyang mereka terutamanya menjadi tegak dalam postur pada masa ini. Dengan berdiri tinggi pada anggota badan mereka seperti anjing, kuda dan burung moden, mereka boleh membuat langkah yang lebih panjang. Ini mungkin berjalan seiring dengan beberapa tahap endotermi untuk membolehkan mereka bergerak pantas dan untuk tempoh yang lebih lama.

Kedua, kini nampaknya burung dan nenek moyang mamalia Trias Awal dan Tengah mempunyai beberapa bentuk penebat, rambut dalam garis mamalia, bulu dalam garis burung. Jika ini benar, dan penemuan fosil baharu kelihatan mengesahkannya, semua bukti menunjukkan perubahan besar dalam reptilia ini apabila dunia membina semula dirinya selepas Permian akhir. kepupusan besar-besaran.

“Secara keseluruhannya, haiwan di darat dan di lautan semakin laju, menggunakan lebih banyak tenaga, dan bergerak lebih pantas,” kata Prof Benton. “Ahli biologi memanggil proses sebegini sebagai ‘perlumbaan senjata,’ merujuk kepada Perang Dingin. Apabila satu pihak mempercepatkan dan menjadi lebih berdarah panas, pihak yang lain juga perlu melakukannya. Ini menjejaskan persaingan antara pemakan tumbuhan atau persaingan antara pemangsa. Ia juga merujuk kepada hubungan pemangsa-mangsa—jika pemangsa menjadi lebih pantas, mangsa juga melakukannya untuk melarikan diri.”

“Ia juga di bawah air yang sama,” kata Dr. Wu. “Apabila pemangsa menjadi lebih pantas, lebih pantas dan lebih bijak dalam menyerang mangsa mereka, haiwan ini perlu membangunkan pertahanan. Ada yang mendapat cengkerang yang lebih tebal, atau mengembangkan duri, atau mereka sendiri menjadi lebih pantas untuk membantu mereka melarikan diri.”

“Ini bukan idea baharu,” kata Benton. “Apa yang baru ialah kita kini mendapati bahawa semuanya nampaknya berlaku pada masa yang sama, melalui Triassic. Ini menekankan sejenis aspek positif kepupusan besar-besaran. Kepupusan besar-besaran sudah tentu merupakan berita yang mengerikan untuk semua mangsa. Tetapi pembersihan besar-besaran ekosistem dalam kes ini memberikan sejumlah besar peluang untuk biosfera membina semula dirinya, dan ia melakukannya pada oktana yang lebih tinggi daripada sebelum krisis.”


Kepupusan besar-besaran terbesar di dunia mencetuskan pertukaran kepada berdarah panas


Maklumat lanjut:
Michael J. Benton et al, Revolusi Trias, Sempadan dalam Sains Bumi (2022). DOI: 10.3389/feart.2022.899541

Disediakan oleh
Universiti Bristol


Petikan: Revolusi Trias: Haiwan tumbuh semula dengan lebih pantas dan lebih pintar selepas kepupusan besar-besaran (2022, 20 Jun) diperoleh 21 Jun 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would love to give thanks to the author of this short article for this incredible content

Revolusi trias: Haiwan tumbuh semula dengan lebih cepat dan lebih pintar selepas kepupusan besar-besaran


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/