Ribut Tropika Ian Memaksa NASA Menangguhkan Pelancaran Akan Datang Megarocket

SLS di tapak pelancaran Pusat Angkasa Kennedy.

SLS di tapak pelancaran Pusat Angkasa Kennedy.
Imej: NASA

Ian, ribut tropika kesembilan yang dinamakan pada musim taufan Atlantik semasa, telah menggagalkan rancangan NASA untuk melancarkan misi Artemis 1 pada hari Selasa 27 September.

Selewat-lewatnya sebagai hari Jumaat petang, pegawai NASA telah sambil lewa menolak sistem ribut Caribbean, tetapi agensi angkasa lepas sejak itu bijak membuat kesimpulan bahawa Tropical Ian, sebagai sistem yang kini dipanggil, adalah sesuatu yang perlu dibimbangkan.

Didalam catatan blog diterbitkan pagi ini, NASA berkata ia “melepaskan peluang pelancaran” dan “bersedia untuk rollback, sambil terus menonton ramalan cuaca yang berkaitan” dengan ribut tropika. Megaroket setinggi 321 kaki (98 meter) itu kini berdiri di Launch Pad 39B di Pusat Angkasa Kennedy di Florida, ketika NASA bersiap sedia untuk misi Artemis 1, di mana kapsul Orion yang tidak berkru akan cuba mengembara ke Bulan dan belakang.

Tetapi sementara NASA telah membatalkan pelancaran sulung pada hari Selasa, agensi itu belum membuat keputusan sama ada ia mahu melancarkan semula roket itu ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan (VAB) berhampiran—penyangkut gergasi yang akan menyediakan perlindungan sekiranya ribut melanda wilayah itu. Bahawa NASA sedang berfikir untuk meninggalkan SLS dan Orion pada pad membingungkan fikiran saya. Keseluruhan sistem—termasuk Orion—menelan belanja $50 bilion untuk dibangunkan dan setiap pelancaran roket itu akan menelan belanja sekitar $4 bilion. Dan dengan desakan berterusan NASA mengenai keselamatan, sudah tiba masanya untuk agensi angkasa itu mempraktikkan apa yang dikhabarkannya.

SLS boleh menahan tiupan angin 85 batu sejam (137 kilometer sejam) di pad, manakala rollback boleh menahan angin berterusan mencecah 46 mph (74 kph), seperti yang dijelaskan oleh pegawai NASA pada taklimat akhbar yang diadakan semalam. Itu melegakan, tetapi ada kemungkinan bahawa roket itu boleh rosak oleh objek yang dibawa angin. Lebih baik NASA tidak mengambil peluang itu, pada pendapat saya.

With Tuesday’s launch postponed, teams are now configuring systems in preparation for an eventual rollback; engineers deferred their decision “to allow for additional data gathering and analysis” and will make a decision on Sunday. Should a roll back happen, it would start either late Sunday night or early Monday morning.

Image for article titled Tropical Storm Ian Forces NASA to Postpone Upcoming Launch of Megarocket

Graphic: NOAA

That Tropical Storm Ian could reach Kennedy Space Center is a distinct possibility. Projections from NOAA’s National Hurricane Center tunjukkan angin ribut berpotensi sampai ke kawasan itu pada petang Selasa. NASA berkata ia akan mengambil masa kira-kira dua hari untuk melancarkan SLS ke VAB, yang tidak meninggalkan banyak masa kepada agensi angkasa lepas. Selain melindungi roket, NASA perlu berhati-hati dalam memastikan pekerjanya juga selamat dan dapat mencari perlindungan jika dan apabila ribut melanda.

“Agensi itu mengambil pendekatan bijak dalam proses membuat keputusannya untuk membolehkan agensi itu melindungi pekerjanya dengan melengkapkan daftar selamat tepat pada masanya untuk mereka menangani keperluan keluarga mereka sambil juga melindungi pilihan untuk meneruskan dengan yang lain. melancarkan peluang dalam tetingkap semasa jika ramalan cuaca bertambah baik, “tulis NASA.

Pelancaran tidak akan berlaku pada hari Selasa, tetapi Eastern Range, cawangan Angkatan Angkasa yang menyelia pelancaran dari pantai timur Florida, mengeluarkan penepian semalam yang menyatakan bahawa NASA mempunyai pilihan untuk melancarkan pada Ahad 2 Oktober. Percubaan pelancaran seterusnya adalah NASA ketiga untuk membawa SLS dan Orion ke angkasa, dengan masalah teknikal yang mengakibatkan gosok pada 29 Ogos dan 3 September.

We would like to give thanks to the author of this article for this outstanding material

Ribut Tropika Ian Memaksa NASA Menangguhkan Pelancaran Akan Datang Megarocket


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/