Roket Artemis I bergolek kembali ke dalam ketika Taufan Ian menghala ke Florida | CNN

Nota Editor: Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

NASA telah melancarkan roket besar-besaran Artemis I mega bulan kembali ke hangarnya, yang dipanggil Bangunan Perhimpunan Kenderaan, di Pusat Angkasa Kennedy di Florida untuk melindunginya daripada Taufan Ian.

The taufan mendarat di barat Cuba awal Selasa. Ribut Kategori 3 sedang menjejak ke arah Florida.

Langkah itu, yang berakhir pada 9:15 pagi ET Selasa, menangguhkan percubaan pelancaran ketiga untuk misi Artemis I, yang dijadual menghantar kapsul tanpa awak mengelilingi bulan, sekurang-kurangnya beberapa minggu.

Kemunduran itu mungkin akan mendorong percubaan NASA seterusnya ke bulan November, walaupun akhir Oktober berpotensi masih boleh menjadi pilihan untuk pelancaran yang sangat dinanti-nantikan.

“Kami tahu bahawa yang paling awal ia boleh pergi adalah lewat Oktober, tetapi kemungkinan besar kami akan pergi ke tingkap pada pertengahan November,” kata Pentadbir NASA Bill Nelson kepada CNN.

“Pengurus memutuskan untuk berpatah balik berdasarkan ramalan cuaca terkini yang dikaitkan dengan Taufan Ian tidak menunjukkan keadaan jangkaan bertambah baik untuk kawasan Kennedy. Keputusan itu memberi masa kepada pekerja untuk menangani keperluan keluarga mereka dan melindungi sistem roket dan kapal angkasa bersepadu,” kata NASA dalam laporannya. blog Artemis.

Roket itu, yang dipanggil Sistem Pelancaran Angkasa atau SLS, membuat perjalanan perlahan sejauh 4 batu (6.4 kilometer) kembali ke bangunan penyelenggaraan bermula pada 11:21 malam ET pada hari Isnin.

Pagi Selasa, Bangunan Perhimpunan Kenderaan, struktur menjulang tinggi menempatkan roket itu, telah dipindahkan, menurut NASA.

“Kira-kira jam 11:45 malam hari ini, kebakaran dilaporkan berlaku di Bangunan Perhimpunan Kenderaan. Pekerja telah dipindahkan, dan tiada kecederaan dilaporkan. VAB adalah selamat dari kebakaran, dan kenderaan Artemis I tidak berisiko,” menurut a tweet dari Pusat Angkasa Kennedy.

Kebakaran berlaku pada panel elektrik 40 volt di dinding sebelah selatan High Bay Three, menurut Janet Petro, pengarah Pusat Angkasa Kennedy.

Mereka masih belum tahu sama ada pemutus atau pintasan elektrik yang menyebabkan kejadian itu. Hanya segelintir orang yang berada di dalam ketika itu.

“Ia adalah jarak yang baik dari kenderaan sebenar itu sendiri,” kata Petro dalam sidang akhbar. “Kami akan melakukan siasatan dan akan memberikan kemas kini seperti yang kami ada.”

Pasukan NASA di Kennedy telah mendapatkan kemudahan dan peralatan dan persediaan sedang dijalankan untuk menghalang sebarang objek daripada terlepas dan menjadi peluru. HURCON, atau Keadaan Hurricane, ialah skala yang digunakan oleh Angkatan Bersenjata AS untuk menunjukkan keadaan kecemasan ketika taufan menghampiri. Pusat itu kini berada di HURCON 3, yang diisytiharkan apabila angin yang merosakkan mungkin berlaku dalam masa 48 jam. Petro menjangkakan bahawa pada hari Rabu pusat itu akan berada di HURCON 2, paras yang menunjukkan angin yang merosakkan mungkin berlaku dalam masa 24 jam.

Satu pasukan akan melaporkan kepada pusat untuk mengharungi ribut, manakala kakitangan yang tidak penting akan pergi.

“Selepas ribut berlalu, pasukan akan menjalankan pemeriksaan untuk menentukan impak di pusat dan mewujudkan pelan ke hadapan untuk percubaan pelancaran seterusnya, termasuk menggantikan bateri sistem penamatan penerbangan peringkat teras dan menguji semula sistem untuk memastikan ia boleh menamatkan penerbangan jika perlu. untuk keselamatan awam sekiranya berlaku kecemasan semasa pelancaran,” menurut kemas kini dalam blog Artemis.

Terdapat 20 item hayat terhad yang akan dinilai oleh pasukan Artemis semasa timbunan roket berada di dalam bangunan penyelenggaraan, kata Jim Free, pentadbir bersekutu untuk Direktorat Misi Pembangunan Sistem Eksplorasi NASA.

Matlamat keseluruhan program Artemis NASA adalah untuk mengembalikan manusia ke bulan buat kali pertama dalam setengah abad. Dan misi Artemis I – yang dijangka menjadi yang pertama daripada banyak – akan meletakkan asas awal, menguji roket dan kapal angkasa serta semua subsistemnya untuk memastikan ia cukup selamat untuk angkasawan terbang.

Tetapi mendapatkan misi pertama ini telah terbukti sebagai usaha yang mencuba. Agensi itu sudah pun memutuskan pada hujung minggu untuk menangguhkan percubaan pelancaran ketiga, yang sebelum ini dijadualkan pada hari Selasa, 27 September, kerana kebimbangan cuaca. Persoalan yang masuk ke pagi Isnin ialah sama ada pasukan misi perlu melancarkan roket kembali ke tempat perlindungan ketika Taufan Ian menuju ke Florida.

Dengan keputusan itu dibuat, NASA menumpukan perhatian untuk mendapatkan semula roket SLS yang bernilai kira-kira $4 bilion ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan berdekatan, sebuah struktur besar yang cukup besar untuk menempatkan kenderaan itu semasa ia duduk tegak. Roket itu melakukan perjalanan dengan merangkak perlahan, menunggang di atas platform bergerak bernama Crawler-Transporter 2.

Timbunan roket itu kini selamat berlindung di Bangunan Perhimpunan Kenderaan.

Isu teknikal menggagalkan dua percubaan pertama untuk mengeluarkan roket SLS untuk misi Artemis I. Cabaran utama ialah satu siri kebocoran yang timbul ketika pasukan cuba mengisi roket dengan bahan api hidrogen cecair yang sangat sejuk. Pasukan misi bekerja untuk menyelesaikan masalah tersebut dan menjalankan ujian minggu lepas. Walaupun ujian tidak berjalan tepat mengikut rancangan, NASA menganggapnya berjaya, mengatakan ia “mencapai semua objektif utama kami.”We would love to say thanks to the writer of this article for this amazing web content

Roket Artemis I bergolek kembali ke dalam ketika Taufan Ian menghala ke Florida | CNN


Our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/