Roket Artemis I bersedia untuk pelancaran akhir Ogos ke bulan | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Roket mega Artemis I mungkin akan dilancarkan dalam perjalanannya ke bulan pada bulan Ogos, menurut pegawai NASA.

Pasukan Artemis mempunyai masa untuk menyemak data yang dikumpul daripada percubaan keempat yang berjaya dalam ujian prapelancaran terakhir yang dijalankan pada hari Isnin dan memutuskan bahawa tiada lagi latihan pakaian basah diperlukan. Ujian ini mensimulasikan setiap peringkat pelancaran tanpa roket meninggalkan pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.

“Semasa aktiviti latihan pakaian basah, kami telah menambah pengetahuan kami secara berperingkat tentang cara roket dan sistem darat berfungsi bersama, dan pasukan kami telah menjadi mahir dalam prosedur pelancaran merentas pelbagai tapak,” Tom Whitmeyer, timbalan pentadbir bersekutu untuk penerokaan biasa NASA pembangunan sistem, kata dalam satu kenyataan.

“Kami telah menyelesaikan fasa latihan, dan semua yang kami pelajari akan membantu meningkatkan keupayaan kami untuk melancarkan semasa tetingkap pelancaran sasaran.”

Ujian hari Isnin termasuk memuatkan keempat-empat kereta kebal roket dengan propelan supercold, melalui kiraan detik penuh dan mengeringkan tangki roket. Kebocoran hidrogen dan isu lain yang timbul semasa ujian menghalang pasukan daripada mencapai sejauh itu dengan dua kira detik seperti yang dirancang.

Namun begitu, pasukan membuat kesimpulan bahawa percubaan ujian telah mencapai hampir semua objektif yang diperlukan sebelum pelancaran.

“Kami hanya mempunyai 13 daripada 128 fungsi perintah yang kami rancang dalam kiraan terminal yang tidak berjaya dicapai,” kata Phil Weber, pengurus integrasi teknikal kanan untuk Program Sistem Bumi Penerokaan NASA, semasa sidang akhbar Jumaat.

“Dan kami menelitinya secara terperinci, dan ternyata majoritinya telah disahkan dalam ujian sebelumnya.”

Pada hari Jumaat kemudian, jurutera akan menjalankan ujian unit kuasa hidraulik penggalak sementara roket itu masih terletak pada pad pelancaran, komponen yang tidak termasuk dalam ujian hari Isnin.

“Unit itu mengandungi turbin berkuasa hidrazin yang dipasang pada pam yang memberikan tekanan untuk memutar muncung penggalak yang digunakan untuk mengemudi roket semasa pendakian,” menurut kenyataan NASA.

Ujian petang Jumaat tidak diperlukan, tetapi jurutera mahu melakukan putaran pantas melalui sistem untuk mengurangkan sebarang risiko kerosakan pada masa hadapan, kata John Blevins, ketua jurutera untuk Program Sistem Pelancaran Angkasa NASA.

Minggu depan, pasukan Artemis akan melancarkan Sistem Pelancaran Angkasa Lepas setinggi 322 kaki (98 meter) dan timbunan kapal angkasa Orion ke dalam Bangunan Perhimpunan Kenderaan. Timbunan itu akan kekal di dalam bangunan selama enam hingga lapan minggu untuk pembaikan dan persiapan pelancaran.

Jurutera telah membangunkan rancangan untuk menyelesaikan objektif akhir, seperti menggantikan meterai untuk menangani kebocoran hidrogen cecair pada masa itu. Pasukan itu juga akan menguji dan memasang piroteknik untuk perkakasan sistem penamatan penerbangan, kata Cliff Lanham, pengurus operasi kenderaan kanan untuk Program Sistem Tanah Eksplorasi NASA.

Pelan ini menyediakan pasukan untuk peluang pelancaran yang dibuka pada akhir Ogos. Terdapat tingkap pelancaran dari 23 Ogos hingga 29 Ogos, 2 September hingga 6 September dan seterusnya.

Artemis I yang belum berkru akan melancarkan misi yang melangkaui bulan dan kembali ke Bumi. Misi ini akan memulakan program Artemis NASA, yang dijangka mengembalikan manusia ke bulan dan mendaratkan wanita pertama dan orang berwarna pertama di permukaan bulan menjelang 2025.

“Pasukan ini terus menarik perhatian saya dengan pemikiran kreatif dan kepintaran mereka,” kata Charlie Blackwell-Thompson, pengarah pelancaran Artemis di Kennedy. “Pasukan pelancar Artemis kami telah bekerja dengan pantas untuk menyesuaikan diri dengan dinamik operasi pemuatan propelan. Dengan setiap pencapaian dan setiap ujian, kami selangkah lagi lebih dekat untuk dilancarkan.”

We wish to thank the writer of this write-up for this awesome content

Roket Artemis I bersedia untuk pelancaran akhir Ogos ke bulan | CNN


Our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/