Roket besar NASA menghadapi ujian terakhirnya sebelum dilancarkan

Besarkan / Roket besar NASA akan menjalani latihan pakaian hujung minggu ini.

NASA

Selepas dua minggu kerja persediaan pada pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy, NASA bersedia untuk menguji roket baharunya yang besar dan sistem paip kompleksnya. Ini akan menjadi latihan utama terakhir sebelum agensi angkasa lepas mengisytiharkan bahawa, selepas 11 tahun yang panjang dan berpuluh bilion dolar dalam kos pembangunan, Sistem Pelancaran Angkasa akhirnya bersedia untuk terbang.

“Latihan pakaian basah” dijadualkan bermula pada 5 petang ET (21:00 UTC) pada hari Jumaat, apabila pasukan kawalan pelancaran akan tiba di konsol di Pusat Kawalan Pelancaran. Pada ketika itu, jurutera dan juruteknik akan mula menghidupkan kapal angkasa Orion dan roket itu sendiri. Tetapi tindakan sebenar tidak akan berlaku sehingga Ahad.

Pada kira-kira jam 6 pagi ET, pasukan dari NASA dan kontraktor kenderaan pelancar akan memasuki hitung detik “hari pelancaran”; tidak lama selepas itu, mereka akan mula menyuburkan peringkat teras roket dengan oksigen cecair. Pemuatan hidrogen cecair akan bermula kira-kira sejam kemudian. NASA telah menyiarkan jadual tentatif dengan pencapaian penting di laman webnya.

Selepas beberapa siri penahanan, NASA merancang untuk menyambung kira detik ke arah pelancaran pada 2:30 petang ET pada hari Ahad dan diteruskan sehingga kira-kira T-10 saat, dengan ujian berakhir sebelum menyalakan empat enjin utama roket itu, yang pernah menggerakkan pesawat ulang-alik NASA. Jika semuanya berjalan lancar, ujian akan berakhir sekitar jam 5 petang pada hari Ahad.

Dua hari atau kelewatan?

Pegawai NASA berkata mereka akan mengemas kini media pada hari Isnin mengenai keputusan ujian itu. Sudah tentu, ini mengandaikan bahawa ujian rehearsal pakaian basah selesai dalam masa dua hari. Tiada jaminan mengenainya, kerana NASA akan bekerja dengan roket yang rumit dan peralatan darat yang rumit serta mengendalikan 700,000 gelen cecair yang sangat sejuk. Ia akan menjadi ujian utama untuk semua sistem ini. Apabila NASA menjalankan “ujian demonstrasi undur” yang serupa bagi roket Saturn Vnya buat kali pertama pada tahun 1967, dengan misi Apollo 4terdapat pelbagai jenis isu, dan ujian berlangsung hingga 17 hari.

“Ini adalah kali pertama bercuti, dan ia adalah ujian,” katanya Charlie Blackwell-Thompson, pengarah pelancaran Artemis. “Saya aSaya pasti semasa kita melalui sesuatu, kita akan belajar, dan pastinya jika kita mempunyai apa-apa jenis isu yang perlu kita tangani yang boleh mengheret garis masa. Saya fikir dua hari adalah jumlah masa yang munasabah.”

Beliau berkata jika ujian itu masuk ke dalam pemuatan propelan dan isu perlu ditangani, NASA perlu berhenti sementara bekalan oksigen cecair dan hidrogen diisi semula. Bergantung pada sejauh mana ujian ini berlaku, ini mungkin kelewatan selama satu hingga empat hari.

NASA memang mempunyai kelebihan kerana ia sebelum ini telah memacu peringkat teras roket SLS pada beberapa kali semasa satu siri ujian api panas lebih setahun yang lalu di Pusat Angkasa Stennis di Mississippi. Tetapi sistem tanah di Florida belum diuji.

Bagaimana ia akan berlaku?

Jadi semua akan berjalan lancar? Semasa panggilan dengan wartawan pada hari Selasa, pegawai kanan NASA kelihatan agak yakin bahawa ujian pakaian basah akan berjalan lancar. Walau bagaimanapun, mereka mengakui bahawa ini adalah kali pertama keseluruhan roket dan kapal angkasa akan dikendalikan dan digerakkan bersama dengan sistem darat dan perisian yang luas untuk menguruskan semuanya. Jadi ya, mereka mengakui, perkara boleh menjadi salah.

Kira-kira seminggu selepas ujian selesai, pegawai NASA berkata mereka menjangkakan dapat menetapkan tarikh pelancaran untuk misi Artemis 1, yang akan menerbangkan kapal angkasa Orion yang tidak berkru mengelilingi Bulan. Pada masa ini, penerbangan ujian ini akan berlaku tidak lebih awal daripada bulan Jun.

Roket SLS menggunakan beberapa sistem dari pesawat ulang-alik. Enjin RS-25 utama roket itu semuanya telah diterbangkan dengan pesawat ulang-alik di orbit. Penggalak roket pepejalnya diperoleh daripada pesawat ulang-alik. Wayne Hale, bekas pengarah penerbangan NASA yang juga mengetuai program ulang-alik, memberitahu Ars bahawa dia menjangkakan beberapa isu akan muncul semasa ujian, memandangkan saluran paip, pam dan injap baharu yang luas yang menguruskan semua bahan api kriogenik yang dimuatkan ke roket SLS. Sistem juga mungkin mengalami beberapa isu gas pembersihan, masalah elektrik atau komunikasi radio yang lemah. Mencari kekusutan ini adalah tujuan ujian sedemikian.

“Saya akan benar-benar terkejut, dengan cara yang menyenangkan, jika ujian itu berjalan tanpa sebarang halangan,” kata Hale. “Pada masa yang sama, sementara saya menjangkakan beberapa kelewatan dan mungkin ujian semula, saya benar-benar tidak menjangkakan kelewatan yang lama atau menemui isu utama yang memerlukan kerja semula selama berbulan-bulan.”

We wish to thank the writer of this article for this incredible content

Roket besar NASA menghadapi ujian terakhirnya sebelum dilancarkan


Our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/