Roket Falcon Heavy SpaceX, roket paling berkuasa di dunia, dilancarkan selepas tiga tahun berhenti | Perniagaan CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

SpaceX’s Falcon Heavy — kenderaan serampang tiga yang menjulang tinggi yang merupakan roket operasi paling berkuasa di dunia — kembali ke langit pada hari Selasa buat kali pertama sejak pertengahan 2019.

Roket itu dilancarkan di 9:41 pagi ET dari Pusat Angkasa Kennedy NASA di Florida, mengangkut satelit ke angkasa lepas untuk tentera AS dalam misi rahsia yang digelar USSF-44.

Falcon Heavy memulakan kerjayanya pada tahun 2018 dan mendapat sambutan hangat sebagai CEO SpaceX Elon Musk dipilih untuk melancarkan Tesla Roadster peribadinya sebagai muatan ujian pada pelancaran. Kereta itu masih di angkasamengambil laluan bujur mengelilingi matahari yang berayun keluar sejauh laluan orbit Marikh.

Sejak misi ujian pertama itu, SpaceX telah melancarkan hanya dua lagi misi Falcon Heavy, kedua-duanya pada 2019. Satu menghantar TV besar dan satelit perkhidmatan telefon untuk mengorbit untuk Arabsat yang berpangkalan di Arab Saudi, dan yang lain menghantar sekumpulan satelit eksperimen untuk AS Jabatan Pertahanan.

Tetapi roket itu tidak dilancarkan sejak 2019, kerana sebahagian besar misi SpaceX tidak memerlukan kuasa tambahan Falcon Heavy. Roket Falcon 9 SpaceX, sebaliknya, telah melancarkan hampir 50 misi setakat tahun ini sahaja.

Dengan setiap pelancaran Falcon Heavy, roket itu menunjukkan pertunjukan dramatik di Bumi.

Selepas misi hari Selasa, syarikat itu hanya cuba mendapatkan semula dua penggalak roket peringkat pertama Falcon Heavy – kayu putih tinggi yang diikat bersama untuk memberikan kuasa yang lebih tinggi kepada roket semasa lepas landas.

Seperti yang dirancang, penggalak pusat dibiarkan terjun ke lautan, di mana ia akan kekal, kerana ia tidak mempunyai sisa bahan bakar yang mencukupi untuk memandu perjalanan pulang, menurut seorang baru dilancarkan daripada Komando Sistem Angkasa Tentera AS.

Kedua-dua penggalak sisi, bagaimanapun, membuat tandatangan mereka mendarat secara serentak di atas tanah berhampiran pantai Florida.

Pada masa lalu, SpaceX telah cuba untuk mendaratkan ketiga-tiga penggalak roket itu kembali pada pad pendaratan di darat dan di laut supaya ia boleh diperbaharui dan digunakan semula pada misi akan datang. Ia melakukan ini untuk mengurangkan kos misi. Syarikat itu masih belum berjaya mendapatkan ketiga-tiganya, walaupun ia hampir hampir. Kedua-dua penggalak sisi membuat pendaratan yang tepat, disegerakkan pada pad tanah selepas misi April 2019, dan penggalak tengah roket mendarat di atas pelantar laut. Tetapi kemudian, ombak bergelora di laut menggulingkannya.

Walaupun Falcon Heavy ialah roket operasi paling berkuasa di dunia, terdapat dua roket besar menunggu di sayap untuk menuntut gelaran itu.

Sistem Pelancaran Angkasa Lepas NASA, atau SLS, roket, yang kini dijadualkan untuk mencubanya pelancaran sulung pada bulan November untuk menghantar misi Artemis 1 tanpa anak kapal mengelilingi bulan, sedang duduk di Bangunan Perhimpunan Kenderaan Pusat Angkasa Kennedy yang menjulang tinggi, yang terletak hanya beberapa batu dari pad pelancaran di mana Falcon Heavy akan terbang.

Walaupun Falcon Heavy mengeluarkan kira-kira lima juta paun tujahan, SLS dijangka menangguhkan sebanyak 8.8 juta paun tujahan — 15% lebih tujahan daripada roket Saturn V yang menggerakkan pendaratan di bulan pertengahan Abad ke-20.

Dan tepat di seberang Pantai Teluk, di kemudahan eksperimen SpaceX di Texas Selatan, syarikat itu berada di peringkat akhir dalam persediaan untuk percubaan pelancaran orbit pertama kapal angkasa Starship dan roket Super Heavy. Walaupun penerbangan ujian masih menunggu kelulusan muktamad daripada pengawal selia persekutuan, ia boleh terbang sebelum akhir tahun.

Sistem Starship dijangka mengatasi kedua-dua SLS dan Falcon Heavy dengan margin yang luas. Penggalak Super Heavy yang akan datang, yang direka untuk meletakkan kapal angkasa Starship ke angkasa, dijangka menunda kira-kira 17 juta paun tujahan bersendirian.

Kedua-dua roket SLS dan SpaceX’s Starship adalah penting kepada NASA merancang untuk mengembalikan angkasawan ke permukaan bulan buat pertama kali dalam setengah abad.

SpaceX juga mempunyai visinya sendiri yang bercita-cita tinggi untuk Starship: mengangkut manusia dan kargo ke Marikh dengan harapan suatu hari nanti akan mewujudkan penempatan manusia kekal di sana.

Tidak banyak maklumat yang tersedia secara umum tentang misi USSF-44. Dalam siaran berita, Komando Sistem Angkasa Tentera AS berkata hanya pelancaran itu akan meletakkan berbilang satelit ke orbit bagi pihak Delta Inovasi dan Prototaip Komando Sistem Angkasa, yang memberi tumpuan kepada pembangunan teknologi angkasa lepas dengan cepat kerana ia berkaitan dengan mengesan objek di angkasa serta pelbagai aktiviti lain.

Perintah Sistem Angkasa enggan memberikan maklumat tambahan tentang misi apabila dicapai melalui e-mel. Ia merujuk soalan kepada Pejabat Setiausaha Tentera Udara, yang juga enggan mengulas.

Tentera AS adalah salah satu pemacu utama ekonomi roket domestik, memberikan kontrak pelancaran lumayan yang didambakan oleh syarikat pelancar swasta termasuk SpaceX dan pesaing utama di kawasan ituUnited Launch Alliance, yang merupakan operasi bersama antara Boeing dan Lockheed Martin.

We want to say thanks to the author of this post for this amazing content

Roket Falcon Heavy SpaceX, roket paling berkuasa di dunia, dilancarkan selepas tiga tahun berhenti | Perniagaan CNN


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/