Roket SpaceX Falcon 9 bergerak menegak untuk pelancaran Starlink ke-44

Roket SpaceX Falcon 9 telah menegak di Kennedy Space Center Pad 39A menjelang pelancaran ke-18 syarikat tahun ini dan pelancaran Starlink khusus ke-44 secara keseluruhan.

Dikenali sebagai Starlink 4-17, misi itu akan memulakan sehingga empat pelancaran Starlink yang dirancang untuk Mei 2022. SpaceX telah memilih Falcon 9 booster B1058 untuk melancarkan pentas atas yang boleh dibelanjakan, fairing boleh guna semula dan 53 satelit Starlink V1.5 ke angkasa lepas, berpotensi menjadikannya penggalak Falcon ketiga untuk melengkapkan pelancaran kelas orbit ke-12 dalam dua bulan lepas.

Tanpa kelewatan, Falcon 9 akan dimulakan dengan Starlink 4-17 seawal 5:42 pagi EDT pada hari Jumaat, 6 Mei.

Misi ini hampir sama seperti pelancaran Starlink. Falcon 9 B1058 akan terangkat dan terbakar selama dua setengah minit sebelum berpisah, berpusing-pusing, memasuki semula atmosfera Bumi dan mendarat sekitar 634 kilometer (393 mi) jarak bawah di atas kapal dron A Shortfall Of Gravitas (ASOG) enam minit kemudian. Fairing muatan akan berpecah kepada separuh dan berasingan sejurus selepas pemisahan penggalak dan akhirnya menggunakan payung terjun untuk pendaratan dan pemulihan laut lembut. Peringkat atas Falcon 9 akan mencapai orbit tempat letak kereta kira-kira sembilan minit selepas lepas landas, menyala semula selama 45 minit kedua selepas lepas landas, dan menggunakan kesemua 53 satelit Starlink 53 minit selepas lepas landas.

Starlink 4-17 akan menjadi pelancaran Starlink ke-43 SpaceX dan pelancaran Starlink khusus ke-44 secara keseluruhan. Misi akan meningkatkan jumlah bilangan satelit Starlink dilancarkan oleh SpaceX dalam tempoh tiga tahun lepas kepada hanya kurang daripada 2500 dan jumlah bilangan satelit Starlink yang berfungsi di orbit melebihi 2200. Apabila SpaceX menerima lesen Starlink FCC awalnya pada Mac 2018, syarikat itu bersetuju dengan jadual penggunaan yang memerlukan separuh daripada masa itu. 4425 satelit akan dilancarkan dalam tempoh enam tahun dan buruj penuh dalam tempoh sembilan tahun selepas penerimaan lesen – Mac 2024 dan Mac 2027, masing-masing.

SpaceX telah jauh melebihi kadar yang diperlukan untuk memenuhi jadual itu. Sebaliknya, walaupun SpaceX mengambil masa 20 bulan selepas menerima lesennya untuk memulakan operasi pelancaran Starlink pada November 2019, SpaceX akan menyeberangi titik separuh jalan pada 6 Mei 2022 – hampir dua tahun lebih cepat daripada yang diperlukan. Malah, walaupun tanpa mempertimbangkan potensi kesan Starship, kaden pelancaran SpaceX yang semakin meningkat menunjukkan bahawa syarikat itu boleh selesai buruj Starlink 4408 satelit pertamanya dengan tarikh akhir 50% FCC.

Akhirnya, selepas Starlink 4-17, SpaceX juga sepatutnya mempunyai lebih daripada 700 satelit Starlink V1.5 yang berfungsi di orbit sejak pelancaran bermula pada September 2021. Walaupun beratus-ratus satelit tersebut masih dalam transit ke orbit terakhir mereka, hampir satu pertiga daripada semua yang beroperasi Satelit Starlink akan mempunyai pautan antara satelit optik (pautan laser) sebaik sahaja kapal angkasa Starlink V1.5 sudah berada di orbit selesai menaikkan orbit. Pautan laser tersebut membolehkan Starlink menyambungkan pesawat, kapal dan kenderaan atau lokasi lain yang bergerak atau terpencil dengan menghalakan komunikasi melalui satelit Starlink lain apabila tiada stesen bumi garis pandang tersedia.

Roket SpaceX Falcon 9 bergerak menegak untuk pelancaran Starlink ke-44
We wish to say thanks to the author of this short article for this amazing material

Roket SpaceX Falcon 9 bergerak menegak untuk pelancaran Starlink ke-44


Visit our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/