Rover Cina menemui bukti bahawa air hadir di Marikh lebih baru-baru ini daripada yang difikirkan

Zhurong rover melihat semula ke arah pendarat. Pemandangan kawasan pendaratan, trek roda dan bukit pasir kecil. Kredit: Pentadbiran Angkasa Negara China (CNSA)

Satu pasukan penyelidik di Akademi Sains China, bekerja dengan rakan sekerja dari Universiti Copenhagen, telah menemui bukti bahawa air hadir di Marikh lebih baru-baru ini daripada yang difikirkan. Dalam kertas kerja mereka yang diterbitkan dalam jurnal Kemajuan Sainskumpulan itu menerangkan analisis data mereka daripada rover Zhurong China dan perkara yang ditunjukkan kepada mereka tentang ais dalam mineral terhidrat.

Kajian terdahulu telah mencadangkan bahawa bahagian permukaan Marikh ditutup dengan air sehingga kira-kira 3 bilion tahun yang lalu. Masa sejak air kering di Marikh dikenali sebagai tempoh Amazonia. Dalam usaha baharu ini, data daripada rover China Zhurong telah menunjukkan bukti penyelidik bahawa air di Marikh mungkin bertahan lebih lama daripada yang difikirkan.

Rover Zhurong telah bersiar-siar di sebuah kawah hentaman di permukaan Marikh selama lebih kurang satu tahun. Pada masa itu, ia telah menggunakan dua spektrometernya untuk menganalisis batu. Ia juga mengambil gambar batu-batu itu menggunakan kamera pengimejan mikronya. Rover juga meletupkannya dengan laser untuk menghasilkan asap yang boleh dianalisis. Para penyelidik membandingkan tandatangan yang mereka temui di dalam batu di Marikh dengan batu di Bumi, mendapati bahawa beberapa batu adalah mineral terhidrat, iaitu mineral yang mengandungi air. Mereka juga menemui contoh lapisan duririk, yang mereka perhatikan pembentukannya memerlukan sejumlah besar air sama ada naik dari bawah permukaan atau daripada sejumlah besar ais cair.

Rover China menemui bukti air di Marikh lebih baru-baru ini daripada yang difikirkan

Lihat kawasan pendaratan dan perisai haba. Kredit: Pentadbiran Angkasa Negara China (CNSA)

Para penyelidik mencadangkan bahawa air mesti bertahan di Marikh lebih lama daripada yang difikirkan untuk menyumbang mineral terhidrat di permukaannya-mungkin lebih lama. Mereka juga mencadangkan bahawa kewujudan batu sebegitu di permukaan membayangkan kemungkinan ais tanah. Jika itu berlaku, angkasawan masa depan boleh menggunakannya untuk pelbagai tujuan.

Penemuan itu menyokong bukti daripada usaha penyelidikan lain yang telah mencadangkan Marikh bukan sahaja mempunyai air di permukaannya sejak kebelakangan ini, tetapi ia juga mengalir, mencipta ciri-ciri batu yang terpahat.


Data daripada rover Marikh Zhurong menunjukkan bukti angin, dan mungkin air, hakisan


Maklumat lanjut:
Yang Liu et al, Zhurong mendedahkan aktiviti akueus baru-baru ini di Utopia Planitia, Marikh, Kemajuan Sains (2022). DOI: 10.1126/sciadv.abn8555

© 2022 Rangkaian Sains X

Petikan: Penjelajah China menemui bukti bahawa air hadir di Marikh lebih baru-baru ini daripada yang difikirkan (2022, 12 Mei) diperoleh 12 Mei 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would like to thank the author of this short article for this amazing material

Rover Cina menemui bukti bahawa air hadir di Marikh lebih baru-baru ini daripada yang difikirkan


Explore our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/