Saintis Berkata Membekukan Semula Kutub Bumi Boleh Dilaksanakan dan Sangat Murah

Menurut penyelidikan baru, membekukan semula tiang dengan mengurangkan cahaya matahari yang masuk adalah boleh dilaksanakan dan sangat murah.

Kutub bumi memanas beberapa kali lebih cepat daripada purata global. Malah, gelombang haba yang memecahkan rekod telah dilaporkan awal tahun ini di kedua-dua Artik dan Antartika. Ais yang mencair dan glasier yang runtuh di latitud tinggi akan mempercepatkan kenaikan paras laut di sekeliling planet ini. Nasib baik, ia boleh dilaksanakan dan sangat murah untuk membekukan semula tiang dengan mengurangkan cahaya matahari yang masuk. Ini menurut penyelidikan baharu yang diterbitkan pada 15 September 2022, dalam Penerbitan IOP Komunikasi Penyelidikan Alam Sekitar.

Para saintis membentangkan kemungkinan program kejuruteraan geo masa hadapan di mana jet terbang tinggi akan menyembur zarah aerosol mikroskopik ke atmosfera pada latitud 60 darjah utara dan selatan – kira-kira Anchorage dan hujung selatan Patagonia. Jika disuntik pada ketinggian 43,000 kaki / 13,000 meter (di atas ketinggian pelayaran kapal terbang), aerosol ini perlahan-lahan akan hanyut ke arah kutub, menaungi permukaan di bawah sedikit.

“Terdapat kebimbangan yang meluas dan masuk akal tentang menggunakan aerosol untuk menyejukkan planet ini,” kata pengarang utama Wake Smith, “tetapi jika persamaan risiko/faedah akan dibayar di mana-mana, ia akan berada di kutub.” Smith ialah pensyarah di Universiti Yale dan Felo Kanan di Pusat Perniagaan dan Kerajaan Mossavar-Rahmani di Harvard Kennedy School.

Suntikan zarah akan dilakukan secara bermusim pada hari-hari panjang musim bunga tempatan dan awal musim panas. Kedua-dua hemisfera boleh diservis oleh armada jet yang sama, mengangkut ke kutub bertentangan dengan perubahan musim.

Tabular Iceberg Terapung Dalam Paradise Harbour, Antartika

Sebuah bongkah ais berjadual terapung dalam Paradise Harbour, Antartika. Kredit: Penerbitan IOP

Kapal tangki pengisian bahan bakar udara-ke-udara tentera yang sedia ada seperti KC-135 dan A330 MMRT tidak mempunyai muatan yang mencukupi pada ketinggian yang diperlukan. Walau bagaimanapun, kapal tangki altitud tinggi yang direka bentuk baru akan terbukti lebih cekap. Sebuah armada kira-kira 125 kapal tangki sebegitu boleh menaikkan muatan yang mencukupi untuk menyejukkan kawasan ke arah kutub 60°N/S sebanyak 2°C setahun. Ini sudah cukup untuk mengembalikannya hampir kepada suhu purata pra-industri mereka. Kos tahunan dianggarkan $11 bilion. Ini adalah kurang daripada satu pertiga kos untuk menyejukkan seluruh planet dengan magnitud 2°C yang sama dan hanya sebahagian kecil daripada kos untuk mencapai pelepasan sifar bersih.

“Perubahan permainan walaupun ini mungkin berada dalam dunia yang semakin panas, suntikan aerosol stratosfera hanya merawat gejala perubahan iklim tetapi bukan penyakit yang mendasarinya. Ia aspirin, bukan penisilin. Ia bukan pengganti untuk penyahkarbonan, “kata Smith.

Penyejukan di kutub akan memberikan perlindungan langsung untuk hanya sebahagian kecil planet ini. Walau bagaimanapun, latitud pertengahan juga harus mengalami pengurangan suhu. Memandangkan kurang daripada 1% populasi manusia global tinggal di zon penempatan sasaran, penempatan kutub akan melibatkan risiko langsung yang lebih rendah kepada kebanyakan manusia berbanding program global.

“Walau bagaimanapun, sebarang perubahan termostat global yang disengajakan akan menjadi kepentingan bersama untuk semua manusia dan bukan hanya wilayah negara Artik dan Patagonia,” tambah Smith.

Ringkasnya, kajian semasa hanyalah langkah kecil dan awal ke arah memahami kos, faedah dan risiko menjalankan campur tangan iklim di latitud tinggi. Ia memberikan alasan selanjutnya untuk mempercayai bahawa alat sedemikian boleh terbukti berguna dalam memelihara kriosfera berhampiran kutub dan memperlahankan kenaikan paras laut global.

Rujukan: “Senario penggunaan suntikan aerosol stratosfera berfokus subpolar” oleh Wake Smith, Umang Bhattarai, Douglas G MacMartin, Walker Raymond Lee, Daniele Visioni, Ben Kravitz dan Christian V Rice, 15 September 2022, Komunikasi Penyelidikan Alam Sekitar.
DOI: 10.1088/2515-7620/ac8cd3

We would like to give thanks to the author of this write-up for this remarkable web content

Saintis Berkata Membekukan Semula Kutub Bumi Boleh Dilaksanakan dan Sangat Murah


Discover our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/