Saintis Percaya Musytari Besar Kerana Makan Planet Lain | The Daily Wire

Kajian saintifik baru di planet Musytari mendakwa ia adalah planet terbesar sistem suria kita sebahagiannya disebabkan oleh memakan planet lain.

yang baru belajar diterbitkan dalam Astronomi dan Astrofizik mencadangkan teori bahawa planet gas gergasi adalah fillet dengan beberapa planet bayi.

“Jupiter adalah salah satu planet pertama yang terbentuk dalam sistem suria kita,” Yamila Miguel, ahli astrofizik di Universiti Leiden di Belanda, memberitahu Sains Hidup. Walau bagaimanapun, sedikit yang diketahui tentang bagaimana ia terbentuk.

Dalam artikel penyelidikan baharu, imej dari siasatan angkasa Juno NASA membenarkan ahli pasukan dalam projek itu untuk memetakan teras berbatu Musytari. “Solekan kimia mencadangkan Musytari memakan planet bayi, atau planetesimal, untuk memacu pertumbuhannya yang luas,” menurut Live Science.

Miguel juga menyatakan bahawa data Juno membenarkan para penyelidik mengumpul data baharu yang diperlukan untuk mengukur dalaman Musytari dengan tepat, yang berfungsi sebagai aspek kritikal kajian.

“Juno memberikan data graviti yang sangat tepat yang membantu kami mengekang pengedaran bahan di pedalaman Musytari,” kata Miguel. “Ia adalah data yang sangat unik yang hanya boleh kita perolehi dengan kapal angkasa yang mengorbit mengelilingi planet ini.”

Pandangan itu adalah antara dua teori utama mengenai bagaimana Musytari mengumpul teras berbatu awalnya. Satu teori mencadangkan planet ini terdiri daripada berbilion-bilion batu angkasa yang lebih kecil.

Teori lain, disokong dalam kajian baru, mendakwa teras planet terbentuk dengan menyerap berbilang “planetesimal” yang menjangkau beberapa batu dalam saiz. Penyelidikan menyimpulkan, “Keputusan kami menunjukkan bahawa Musytari terus menambah unsur berat dalam jumlah yang besar sementara sampul hidrogen-heliumnya semakin berkembang, bertentangan dengan ramalan berdasarkan jisim pengasingan kerikil dalam penjelmaan yang paling mudah.”

Kajian itu berharap dapat memberikan pemahaman yang lebih mendalam tentang pembentukan Musytari, serta menawarkan pandangan tentang bagaimana planet lain di luar gergasi merah, seperti Zuhal, Uranus, dan Neptun, berkembang.

Musytari, pada kira-kira 484 juta batu dari Bumi, kekal sebagai titik penerokaan yang menarik. Sebagai tambahan kepada penerokaan Juno NASA, penekanan yang semakin meningkat pada kedua-dua Marikh dan Musytari telah menjadi tumpuan industri angkasa yang baru muncul.

Penyelidikan mengenai Musytari juga terus maju kerana planet itu telah diambil gambar dan diterokai. Julai lalu, NASA memilih SpaceX untuk mengkaji sama ada bulan Jupiter Europa mempunyai keadaan yang berpotensi menyokong kehidupan.

Menurut NASA Makmal Pendorong Jetmisi itu akan menandakan “penyiasatan terperinci” pertama bagi bulan Musytari yang besar.

The Daily Wire sebelum ini dilaporkan itu mengikut SpaceX, Falcon Heavy ialah “roket operasi paling berkuasa di dunia dengan faktor dua.” Ia boleh mengangkat muatan hampir 141,000 paun ke orbit.

Penggalak teras kenderaan dan dua penggalak sisi mengandungi gabungan dua puluh tujuh enjin Merlin, yang boleh menjana lebih daripada lima juta paun tujahan semasa berlepas.We wish to thank the author of this short article for this amazing content

Saintis Percaya Musytari Besar Kerana Makan Planet Lain | The Daily Wire


Visit our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/