Salah satu Alat Utama Teleskop Angkasa Webb Sedia Untuk Melihat Kosmos dalam Lebih 2,000 Warna Inframerah

Animasi ini menunjukkan cahaya laluan akan mengikut apabila ia mencecah cermin utama James Webb Space Telescope (JWST), dan dipantulkan ke sekunder, dan kemudian masuk melalui pemasangan optik belakang di mana cermin stereng tertier dan halus berada. Cahaya itu kemudiannya dipantulkan dan terbelah dan diarahkan ke instrumen sains dengan cermin jemput. JWST ialah teleskop anastigmat tiga cermin. Kredit: NASA, ESA dan G. Bacon (STScI)

Salah satu daripada Teleskop Angkasa James Webbempat instrumen saintifik utama, yang dikenali sebagai NIRISS, telah menamatkan persediaan selepas pelancarannya dan kini bersedia untuk sains. NIRISS, yang bermaksud Pengimej Inframerah Dekat dan instrumen Spektrograf Tanpa Celah, menyediakan mod pemerhatian untuk spektroskopi tanpa celah, pengimejan interferometrik kontras tinggi dan pengimejan, pada panjang gelombang antara 0.6 dan 5.0 μm pada 2.2′ x 2.2′ FOV. Ia akan digunakan untuk menyiasat objektif sains berikut: pengesanan cahaya pertama, exoplanet pengesanan dan pencirian, dan spektroskopi transit eksoplanet.

Mod NIRISS terakhir yang perlu disemak sebelum instrumen disahkan bersedia untuk memulakan operasi saintifik ialah keupayaan Spektroskopi Tanpa Celah Objek Tunggal (SOSS). Inti kepada mod SOSS ialah pemasangan prisma khusus yang menyebarkan cahaya sumber kosmik untuk mencipta tiga spektrum (pelangi) yang tersendiri, mendedahkan rona lebih daripada 2,000 warna inframerah yang dikumpulkan serentak dalam satu pemerhatian.

Mod ini akan digunakan secara khusus untuk menyiasat suasana daripada transit exoplanet, iaitu, planet-planet yang berlaku gerhana bintangnya secara berkala, memalapkan kecerahan bintang seketika untuk satu tempoh masa. Dengan membandingkan spektrum yang dikumpul semasa dan sebelum atau selepas peristiwa transit dengan ketepatan yang tinggi, seseorang boleh menentukan bukan sahaja sama ada eksoplanet mempunyai atmosfera atau tidak, tetapi juga atom dan molekul yang ada di dalamnya.

Imej Pengesan Ujian Instrumen NIRISS

Imej Di Sebalik Spektrum. Ini ialah imej pengesan ujian daripada instrumen NIRISS yang dikendalikan dalam mod spektroskopi tanpa celah objek tunggal (SOSS) sambil menunjuk ke arah bintang terang. Setiap warna yang dilihat dalam imej sepadan dengan panjang gelombang inframerah tertentu antara 0.6 dan 2.8 mikron. Garis hitam yang dilihat pada spektrum adalah tanda tanda atom hidrogen yang terdapat dalam bintang. NIRISS ialah sumbangan daripada Agensi Angkasa Kanada (CSA) kepada projek Webb yang menyediakan keupayaan pemerhatian unik yang melengkapkan instrumen onboardnya yang lain. Kredit: Pasukan NASA, CSA dan NIRISS/Loic Albert, Universiti Montreal

“Saya sangat teruja dan teruja untuk berfikir bahawa kami akhirnya telah sampai ke penghujung perjalanan selama dua dekad sumbangan Kanada kepada misi ini. Keempat-empat mod NIRISS bukan sahaja sedia, tetapi instrumen secara keseluruhan menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada yang kami ramalkan. Saya mencubit diri saya apabila memikirkan bahawa kita hanya beberapa hari lagi dari permulaan operasi sains, dan khususnya dari NIRISS yang meneliti atmosfera eksoplanet pertamanya,” kata René Doyon, penyiasat utama untuk NIRISS, serta Sensor Panduan Halus Webb, di Universiti Montreal.

Dengan aktiviti pentauliahan pasca pelancaran NIRISS selesai, pasukan Webb akan terus menumpukan perhatian pada pemeriksaan baki lima mod pada instrumennya yang lain. NASATeleskop Angkasa James Webb, perkongsian dengan ESA (Agensi Angkasa Eropah) dan CSA, akan mengeluarkan imej berwarna penuh dan data spektroskopi pertama pada 12 Julai 2022.

Ditulis oleh:

  • Thaddeus Cesari, Pusat Penerbangan Angkasa Goddard NASA
  • Nathalie Ouellette, saintis jangkauan Webb, Université de Montréal

We would like to give thanks to the author of this article for this outstanding web content

Salah satu Alat Utama Teleskop Angkasa Webb Sedia Untuk Melihat Kosmos dalam Lebih 2,000 Warna Inframerah


You can view our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/