Sasar Venus bukan Marikh untuk misi kru pertama ke planet lain, kata pakar

Dengan permukaan yang cukup panas untuk mencairkan plumbum, menghancurkan tekanan atmosfera dan awan asid sulfurik, Zuhrah mungkin tidak terdengar seperti destinasi yang paling menarik untuk penerokaan manusia.

Tetapi sekumpulan pakar menyokong bahawa jiran terdekat kami yang lain, bukannya Marikh, harus menjadi sasaran awal untuk misi kru ke planet lain.

Terdapat kelemahan yang ketara. Berjalan di permukaan akan menjadi pengalaman yang tidak dapat dielakkan, jadi angkasawan perlu merenung ke bawah ke planet ini dari keselamatan kapal angkasa mereka dalam misi terbang.

Walau bagaimanapun, memihak kepadanya, Venus jauh lebih dekat, menjadikan misi pulang boleh dilakukan dalam setahun, berbanding dengan kemungkinan perjalanan pergi balik selama tiga tahun ke Marikh. Sebuah flyby akan bernilai secara saintifik dan boleh memberikan pengalaman penting dalam misi ruang dalam yang panjang sebagai pendahulu untuk melawat Marikh, menurut laporan yang dibentangkan di Kongres Astronautikal Antarabangsa (IAC) di Paris minggu lepas.

“Venus mendapat rap yang teruk kerana ia mempunyai persekitaran permukaan yang sukar,” kata Dr Noam Izenberg dari makmal fizik gunaan Universiti Johns Hopkins dan salah seorang penyokong flyby Zuhrah.

“Paradigma Nasa semasa adalah bulan ke Marikh. Kami cuba menjadikan kes untuk Venus sebagai sasaran tambahan pada laluan itu,” katanya.

Izenberg berkata terdapat hujah praktikal untuk memasukkan pesawat terbang Zuhrah ke dalam pendaratan berawak Marikh yang NASA harap dapat dicapai menjelang akhir 2030-an. Walaupun planet berada dalam arah yang “salah”, melakukan katapel mengelilingi Zuhrah – dikenali sebagai bantuan graviti – boleh mengurangkan masa perjalanan dan bahan api yang diperlukan untuk sampai ke planet merah. Itu akan menjadikan perjalanan menaiki kapal terbang ke Venus sebagai batu loncatan semula jadi ke arah matlamat utama Nasa.

“Anda akan belajar tentang cara orang bekerja di angkasa lepas, tanpa memberi komitmen kepada misi penuh Marikh,” katanya. “Dan ia bukan sahaja keluar ke tengah-tengah ketiadaan – ia akan mempunyai sedikit tembolok kerana anda akan melawat planet lain buat kali pertama.”

“Kita perlu memahami bagaimana kita boleh keluar dari buaian dan bergerak ke alam semesta,” tambahnya.

Terdapat juga minat saintifik yang diperbaharui di Venus. Penemuan beribu-ribu exoplanet menimbulkan persoalan tentang berapa banyak yang boleh didiami, dan saintis ingin memahami bagaimana dan mengapa Venus, sebuah planet yang sangat serupa dengan kita dalam saiz, jisim dan jarak dari matahari, berakhir dengan keadaan permukaan neraka.

Izenberg berkata penerbangan Venus “belum mempunyai daya tarikan” dalam komuniti perjalanan angkasa yang lebih luas, walaupun terdapat penyokong dalam Nasa, termasuk ketua ekonominya, Alexander Macdonald, yang mengetuai sesi IAC.

Pasangan itu baru-baru ini mengarang laporan bertajuk Meeting with the Goddess yang membuat kes untuk misi hipotesis, mencadangkan bahawa angkasawan boleh menggunakan rover, dron dan belon kendalian tele untuk memerhati gunung berapi aktif Zuhrah dan mencari tanda-tanda air masa lalu dan kehidupan purba .

“Terdapat banyak sebab untuk mempercayai bahawa Zuhrah akan menjadi tanah ajaib yang tidak berkesudahan dengan pemandangan dan formasi yang memperdaya dan misteri,” kata laporan itu.

Tidak semua orang, bagaimanapun, yakin dengan konsep itu. “Ia benar-benar bukan tempat yang bagus untuk pergi. Ia adalah persekitaran yang mengerikan dan cabaran terma untuk misi manusia akan menjadi agak besar,” kata Prof Andrew Coates, seorang saintis angkasa lepas di makmal sains angkasa Mullard UCL.

Beliau berkata Zuhrah sememangnya menjadi tumpuan penerokaan saintifik, tetapi “sebuah terbang manusia benar-benar tidak akan menambah banyak”.

We would love to thank the writer of this article for this amazing material

Sasar Venus bukan Marikh untuk misi kru pertama ke planet lain, kata pakar


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/